Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Gospodarstvo

Podrška zelenih uvođenju poreza na šećer!

  vn           26.07.2019.         1871 pogleda
Podrška zelenih uvođenju poreza na šećer!

Zelena lista izražava zadovoljstvo što su Ministarstvo financija i Vlada RH reagirali na naše prosvjede i zahtjeve koje već godinu dana i više provodimo u svrhu uvođenja poreza na nezdrave i štetne prehrambene proizvode. Zbog toga Zelena lista podržava najavljenu mjeru dodatnog poreza na šećer tj. na proizvode s prekomjernim udjelom šećera. Također, želimo upozoriti da gazirani napici štete zdravlju kao i duhanski proizvodi, a u poreznom smislu prolaze bez posljedica.

Zelena lista također traži da se aparati s gaziranim napicima HITNO izbace iz škola jer su djeca (pretilost je tek početak problema) pod najvećim štetnim utjecajem gaziranih napitaka.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije neprekidno stižu upozorenja da je uime javnog zdravlja nužno ograničiti količinu šećera na pet grama dnevno ili maksimalno do deset. Regulacija soli i masnoća dijelom je u nas već počela uvođenjem obveze smanjenja soli u pekarskim proizvodima, a nastavlja se s redefiniranjem mliječnih proizvoda i potom suhomesnatih. Šećer je ostao netaknut.

Rješenje je u povećanju cijene i smanjenoj dostupnosti. Visokim trošarinama treba smanjiti atraktivnost tih proizvoda, a u nas je, nažalost, nezdrava hrana jeftinija od zdrave.

Zelena lista traži da se zakonski omogući da se prirodni sokovi dobivenim cijeđenjem voća naših proizvođača koji su pakirani u vakumiranom tzv. „box bog“ mogu rastakati i prodavati u ugostiteljstvu čime bi se pomogla i domaća poljoprivredna proizvodnja, ali i omogućilo potrošačima da piju jeftinije i zdravije proizvode od štetnih i po zdravlje opasnih gaziranih napitaka.

Predlažemo da se formira posebni zdravstveni fond za prevenciju i liječenje bolesti te štetnih utjecaja gaziranih napitaka, a da se financira iz posebne trošarine koja će se uvesti. Prirodne domaće sokove treba osloboditi svih davanja i promovirati potrošnju kod djece.

 Predsjednik Zelene lista
mr. sc. Nenad Matić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

rodjo orban
28.7.2019. 22:06
dok je ciszte vode isz Szlavonszkog Broda,, szekiracija nije potrebita.. Ugrosza ne posztoji !!


Još iz kategorije Gospodarstvo