Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Poljoprivreda

Podnesene kaznene prijave protiv Jakovine i 50 velikih poljoprivrednih subjekata

        13.10.2020.         4238 pogleda
Podnesene kaznene prijave protiv Jakovine i 50 velikih poljoprivrednih subjekata

Kaznene prijave protiv bivšeg ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, ali i 50 velikih sustava u ovome sektoru, stigle su danas na mail adresu Državnog odvjetništva RH, zastupnika europskog parlamenta te brojnih medija.  Podnositelj dvaju prijava je ostao anoniman, a potpisuje se 'HR poljoprivreda'. Prva je upućena protiv bivšeg ministra podnose radi kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, kaznenog djela nezakonitog pogodovanja te kaznenog djela trgovanja utjecajem - piše Agroklub, specijalizirani portal za poljoprivredne teme.

"Podnosimo je radi osnovane sumnje da je tadašnji ministar koristeći sve raspoložive državne institucije uključujući tadašnju Agenciju za poljoprivredno zemljište, omogućio kroz stvaranje umjetnh uvjeta (točnije prebacivanje stoke s jednog poslovnog subjekta na drugi) status tzv. "stočara bez zemlje" tvrtkama i poljoprivrednim obrtima dodjelu velikih količina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH i time stvorio nejednake uvjete poslovanja svim ostalim subjektima na tržištu", piše u objašnjenju. 

Pritom, je, dodaju, zlouporabio svoj položaj i dane mu ovlasti, pogodovao određenim skupinama kroz nezakonito djelovanje te iskoristio svoj službeni utjecaj da se obavi radnja koja se nije smjela obaviti. 

Prijavu su radi kaznenog djela prijevare te zbog kaznenog djela subvencijske prijevare podnijeli i protiv 50 subjekata, uglavnom velikih sustava u poljoprivredi. 

"Podnosimo je radi osnovane sumnje da su kroz stvaranje umjetnih uvjeta (točnije prebacivanje stoke s jednog poslovnog subjekta na drugi) stekli status tzv. "stočara bez zemlje", čime su s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi doveli javnost i institucije u zabludu i time pribavili znatnu imovinsku korist kroz isplatu državnih ptopora, a sve dajući netočne ili nepotpune podatke o činjenicama o kojima ovisi donošenje odluke o državnoj potpori", navodi se. 

DORH-u stoga predlažu da se pokrene postupak te izvrši uvid u provođenje mjera direktne dodjele zemlje stočarima bez zemlje, u sve sklopljene ugovore nakon završetka mjere kao i uvid u postupak prebacivanja stoke s jednog poslovnog subjekta na drugi u periodu prije otvaranja spomenute mjere.

Kod prijave protiv poljoprivrednih subjekata, uz potonje, traže i da se izvrši uvid u sve pripadajuće zapisnike o uvođenju u posjed te izvrši kontrola obrade tla navedenih katastarskih čestica koje su im dodijeljene na temelju mjere Direktne dodjele zeljišta stočarima bez zemlje kao i provedbu propisanih agrotehičkih mjera na pripadajućim ARKOD parcelama.  

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
13.10.2020. 17:50
Stočarstvo je gutač državnog novca bez pokrića. Na jednog zaposlenog na tim velikim farmama odlaze stotine tisuča kuna poticaja , dok u povrtlarstvu nekoliko kuna po zaposlenom. Potrebno je reformirati poticaje u stočarstvu , te ih bitno smanjiti , te ih preusmjeriti u proizvodnje budućnosti , eko proizvodnju.


Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.