Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gospodarstvo

Podizanje hrvatskog kreditnog rejtinga pomoći će nam privući investitore uz konkurentnije uvjete zaduživanja

  hgk           29.06.2022.         2321 pogleda
Podizanje hrvatskog kreditnog rejtinga pomoći će nam privući investitore uz konkurentnije uvjete zaduživanja

Činjenica da je Moody's signalizirao podizanje kreditnog rejtinga na investicijski za Hrvatsku na temelju ulaska u eurozonu je vrlo dobra vijest za nas, posebno zato što smo percipirani kao sigurnija zemlja za ulaganje, što će se odraziti na cijenu zaduživanja te osigurati povoljnije i konkuretnije kamate na kredite od zemalja koje taj rejting još nisu ostvarile, komentirao je glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja najavu jedne od tri najveće agencije za dodjelu kreditnog rejtinga..

Šaravanja ističe da ovu najavu treba gledati u širem kontekstu, a to su i ulazak Hrvatske u eurozonu, za što trebamo pričekati službenu odluku 12. srpnja, kao i sve snažnija podrška koju dobivamo u nastojanjima da početkom sljedeće godine uđemo u šengenski prostor. 

„Eurozona i Schengen eliminiraju mnoge rizike. Schengen pojednostavljuje robnu razmjenu, protok ljudi, čine naše granične županije pristupačnije investitorima iz zemalja Schengena blizu Hrvatske te naše gospodarstvo konkurentnijim u usporedbi s nama usporedivim zemljama i onima u okruženju. Vidjeli smo i na ovogodišnjoj IMD ljestvici konkurentnosti da smo prvi puta ostvarili bolji rezultat od nekih od njih te je ovo dobar korak za daljnji rast našega gospodarstva u europskom okruženju,“ ističe Šaravanja navodeći primjer Italije koja se naslanja na neke naše županije. 

„Italija je jedan od najvećih izvoznika u EU i nama važan trgovinski partner. Smanjen trošak poslovanja s Hrvatskom potencijalno čini dijelove Hrvatske atraktivnijima za ulagače, pogotovo Istru te ostale slabije razvijene krajeve zemlje kojima su potrebna značajnija ulaganja za brži socioekonomski razvoj,“ navodi glavni ekonomist HGK. 

„Hrvatska će uz navedene faktore“, zaključuje Šaravanja, „definitivno imati niži trošak zaduživanja nego što bi bio slučaj da ne ulazimo u eurozonu i da ne dobivamo podršku za ulazak u Schengen, što je u konačnici dovelo do najave iz Moody'sa.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo