Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Dossier Fimi media

Podignuta optužnica u aferi Fimi media, Kirina za sada optužnica zaobišla

        09.12.2011.         2888 pogleda
Podignuta optužnica u aferi Fimi media, Kirina za sada optužnica zaobišla

Nakon više od godinu i pol dana intenzivne istrage Uskok je danas pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu za najveću korupcijsku aferu u Hrvatskoj, poznatijoj kao slučaj Fimi media, priopćio je DORH. Optužnica je podignuta protiv sedam fizičkih osoba i četiri pravne osobe zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti te zlouporabe položaja i ovlasti u pomaganju. Razumljivijim rječnikom tereti ih se da su nezakonitim izvlačenjem novca iz državnih institucija i poduzeća 'napunili' HDZ-ov crni fond sa 46,6 milijuna kuna. Navedeno 'izvlačenje' i 'punjenje' odigravalo se od kraja 2003. do srpnja 2009. godine.

Virovitičani mogu odahnuti, barem za sada, ne moraju razmišljati o prijevremenim izborima. Iako je, prema dostupnim podacima i vlastitom priznanju u ovu aferu upetljan i naš gradonačelnik Ivica Kirin iz vremena dok je obnašao posao ministra policije, njega je, za sada, suprotno medijskim nagađanjima , optužnica zaobišla.  Naime, zbog velikog broja fizičkih i pravnih osoba  i brdo dokaznih materijala ocijenjeno je da bi se slučaj odužio pa je razbijen i dvije skupine. Današnjom optužnicom nisu obuhvaćeni šefovi državnih tijela, institucija i poduzeća koji su sudjelovali u nezakonitom izvlačenju novca i punjenja HDZ-ovog "crnog fonda", no u USKOK-u kažu da će protiv njih biti pokrenuti posebni postupci zbog zlouporabe u poslovanju s okrivljenim društvom Fimi media.

Uz Kirina u  toj drugoj skupini bi se našli njegovi pajdaši direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo (nositelj Zlatne plakete, najvišeg priznanja Virovitičko-podravske županije), bivši šef Hrvatskih šuma Darko Beuk te bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC) Mario Crnjak, Jurica Prskalo, Josip Sapunar i Zlatko Korpar te bivši tajnik stranke Ivan Jarnjak. USKOK je uoči podizanja optužnice zbog nedostatka dokaza odustao od kaznenog progona Jarnjaka, a nagađa se da će biti jedan od glavnih svjedoka u sudskom procesu.

Pročitajte za što Uskok sumnjiči Kirina

Sam se nudio, ni popust nije htio uzeti

Prvookrivljeni je vo Sanader koga se tereti da za sebe zadržao najmanje 15 milijuna kuna , dok je ostatak ostao u stranačkoj blagajni HDZ-a, a njegovi ortaci priskrbili su si još oko 18 milijuna kuna.

USKOK je u optužnici za Sanadera zatražio određivanje istražnog zatvora iz kojega je, pak, po nedavnoj odluci Ustavnog suda, trebao izaći najkasnije u ponedjeljak, 12. prosinca u 7 sati. Budući je istraga završena i podignuta je optužnica o tome više neće odlučivati sudac istrage već optužno vijeće koje mora odlučiti i o osnovanosti optužnice, tvrde u USKOKU dok Sanaderovi odvjetnici ostaju pri stavu da nova optužnica ne mijenja okolnosti jer je riječ samo o novom stadiju istog kaznenog postupka.

Uz Sanadera na optuženičkoj klupi, ako optužno vijeće prihvati optužnicu, naći će se Mladen Barišić, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, Anita Lončar Papeš, Bojan Dimić, HDZ te tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

Bivšeg premijera USKOK tereti da je organizirao korupcijsku 'hobotnicu' s namjerom ilegalnog financiranja HDZ-a (i da 'zaradi nešto sa strane'). Od početka je angažirao Barišića, tada rizničara stranke, Pavoševičku, tada blagajnicu, te Mačeka, prvo glasnogovornika vlade a zatim i šefa izbornog stožera stranke. Tijekom 2004. na Barišićev prijedlog skupini se pridružila Nevenka Jurak, direktorica Fimi medie.

Jurak je pak za izvlačenje novca iz svoje tvrtke angažirala Lončar-Papeš iz tvrtke Ani-Lon i Dimića iz tvrtke Onida.

Nakon što se ekipa organizirala Sanader je osobno i putem Barišića od čelnika pojedinih državnih tijela, institucija i poduzeća tražio da poslove nabave pojedinih roba i usluga, bez obzira na odredbe Zakona o javnoj nabavi i stvarne potrebe, ugovaraju s Fimi medijom. Kao dokaz za to USKOK posebno navodi sastanak u Vladi održan 4. travnja 2007. kojem su nazočili predstavnici trgovačkih društava i javnih institucija.

Daljnji postupak je bio da Nevenka Jurak dio novca izvučenog preko njene tvrtke preda Barišiću koji ga je proslijedio Sanaderu. Dijelom tako dobivenog novca su se, po nalogu Sanadera, vršila plaćanja u korist HDZ-a.

Osim nezakonito pribavljene koristi za HDZ ( najmanje 31,609.564,62 kuna) i Sanadera, (najmanje 15,000.000,00 kuna) sumnja se da su se navedenim zlouporabama Nevenka Jurak i njezina tvrtka okoristili 14,4 milijuna kuna, Anita Papeš-Lončar za dva milijuna kuna, a Dimić za 1,8 milijuna.

Kako dalje navodi USKOK Sanader, Barišić i Maček su od većeg broja fizičkih i pravnih osoba tražili donacije za HDZ 'koristeći činjenicu da je ista vladajuća stranka'. Tako je prikupljeno oko 15,3 milijuna kuna koje blagajnica Pavošević nije prikazala u poslovnim knjigama već je 'na ruke' plaćala troškove stranke i isplate pojedinim fizičkim i pravnim osobama čija imena USKOK u priopćenju ne navodi. Naloge za isplate blagajnica je dobivala izravno od Sanadera ili posredstvom Mačeka.

Afera Fimi media se zakotrljala nakon što je bivši član uprave Croatia Osiguranja Damir Mihanović prvi progovorio o tajnom sastanku u vladi na kojem je tadašnji premijer Sanader navodno sugerirao poslovanje preko tvrtke Fimi media. Jedan od prvih svjedoka u aferi bio je i bivši direktor HEP-a koji je USKOK-u priznao da je Barišiću predao 600.000 kuna tvrtkinog novca za stranku.

Ubrzo su i Barišić i Jurak 'razvezali jezik' pred istražiteljima, da bi sve začinila blagajnica Pavošević sa svojim saznanjima o crnim fondovima.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

općinaSlatina
11.12.2011. 22:57
ako je znao, a koliko se sjećam nekih Nevenkinih izjava da je čak moža bio i prvoborac, sve da se valjda dokaže drugu Ivi i stranci može biti samo kriv ili svjedok, a sav rad u Vtc s tim nema veze, ovdje nekakav dobročinitelj koji donosi državne novce u Vtc iz Zg a tamo samo jedan od likova koji su praznili državnu blagajnu u korist Zna se koje partije i ko zna kojih likova.
stole123
11.12.2011. 22:03
pljuska pa kira je bio i prije ministarske funkcije gradonačelnik a poštujem kiru jer i za vrijeme dok je bio ministar nije se uobrazio kako imamo običaj reći osim toga i kao ministar je pozdravio svakog koga je poznavao i još nešto svake nedjelje je bio u crkvi sa svojom obitelji i to je za pozdraviti a nije koristio ni tjelohranitelje iako je na to imao pravo .svaka čast kiri ja ću ga podržati i na sledećim izborima iako to hdz ne zaslužuje ali kira u svako doba zaslužuje pa makar i kao neovisni kandidat možda grješim ali po mom mišljenju kira je samo radio ono što mu je naređeno i to poštujem a u toj kompletnoj hobotnici je trebao ispasti žrtveno janje a nadam se da neće uskok ni podići prijavu protiv kire a mislim da ga optužuju samo zato što je u hdzeu da je u bilo kojoj drugoj stranci masa koji pišu protiv njega imala bi drugačije mišljenje
MMMM
11.12.2011. 10:48
run-dmc, ipak je ovo virovitica.net, posjetitelji su ipak s ovih prostora, pa je logično da se obavještava sa naglaskom na one dijelove koji se tiču nas. Tako i Večernji list ima posebne drugačije stranice ovisno o tome gdje se prodaje. Mislim da to nije nikakva urota protiv gradonačelnika, nego, da se nije spomenuo, svi bi se pitali: "A što s njim?" Naravno, ne u Zagrebu niti u Rijeci, ali kod nas da.
pljuska
10.12.2011. 15:48
Kolega run-dmc stvari trebaš gledati tako da su prve na redu krupne ribe, a nakon toga sitni punoglaci i pijavice tipa Ivice Kirina. Kiro je obični pijun koji je odigrao namjenjenu mu ulogu i za to nagrađen stranačkim funkcijama i na kraju gradonačelničkim mjestom. Mislim da je njegov pu u ropotarnicu povjesti, pa čak i u zatvor samo pitanje tandleraja unutar griješne strukture i Mladena Bajića i Dinka Cvitana.

Ovo s brisanjem komentara je svakako za osudu, ali ne začuđuje, jer samo potvrđuje moj zaključak da je vlasnik portala povjerio pogrešnim osobama tako važnu i odgovornu zadaću, kojoj kao što vidimo nisu dorasli.

Donekle razumljivo nakon što mu je Jopa utjerao strah u kosti, Goran sada puše i na hladno!
run-dmc
10.12.2011. 14:30
Smatram da su na ovom portalu obadva članka u kojima se uz USKOK-ovu optužnicu spominje Kirin napisani samo da bi se dodatno naštetilo ionako narušenom ugledu Ivice Kirina. Prvi članak je bio čista dezinformacija i novinarska laž: "Uskok sutra diže optužnicu protiv Kirina..." dok je drugi samo ublažena verzija drugoga "...Kirina za sada optužnica zaobišla...". Što znači to "za sada"? Kakva su to nagađanja i špekulacije? Znači li to da novinari ovog portala imaju pouzdanu informaciju da USKOK ima pripremljenu optužnicu za Kirina, ali ju eto ne žele podignuti?

Ovim komentarom nemam namjeru braniti Kirina ali smatram da je objavljivanje ovakvih naslova krajnje neprofesionalno i nema veze sa etikom i novinarskom objektivnošću. Nadalje, uredništvo u zadnje vrijeme redovito briše moje komentare iako ničim nisam kršio pravila komentiranja. Ukoliko se odluči obrisati i ovaj komentar, zahtjevam da obriše i moje korisničko ime, a ja obećavam da nikada više neću posjetiti stranice virovitica.net. Toliko o nezavisnom i slobodnom portalu.
Prosvjednik8
10.12.2011. 12:57
mislim da bi se trebali fokusirati na politicki ne otpisane u smislu ciscenja trulezi koju je hdz ostavio za sobom.


Još iz kategorije Dossier Fimi media