Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Politika

Podignuta optužnica protiv Tomislava Vukelića, bivšeg direktora Agroduhana

        28.11.2012.         10624 pogleda
Podignuta optužnica protiv Tomislava Vukelića, bivšeg direktora Agroduhana
Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru je, nakon provedenih izvida i dokaznih radnji, podiglo pred Općinskim sudom u Virovitici optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1971.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. Kaznenog zakona - izvijestilo je danas Državno odvjetništvo.

Optužnicom mu se stavlja na teret da je od studenog 2008. do veljače 2009. godine kao direktor jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Slatini (društvo je u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske) te ujedno kao predsjednik Nadzornog odbora drugog trgovačkog društva iz Slatine (ovo društvo je u vlasništvu fizičkih osoba), znajući da to društvo nema dovoljno vlastitih sredstava osiguranja za povrat zajmova u ukupnom iznosu od 25 milijuna kuna traženih od jedne osiguravajuće kuće. 

U namjeri da trgovačkom društvu u kojem je bio predsjednik Nadzornog odbora omogući dobivanje zajmova suprotno odredbama Društvenog ugovora trgovačkog društva u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske, a bez suglasnosti Nadzornog odbora toga društva izdao u prosincu 2008. godine pet bjanko zadužnica svaku do iznosa od milijun juna koje su predane osiguravajućem društvu kao sredstvo osiguranja povrata zajma.

Ujedno, u veljači 2009. godine je izdao dvadeset bjanko zadužnica svaku do iznosa od milijun kuna te su po predaji zadužnica zajmoprimcu zajmovi realizirani.

Riječ je o bivšem direktoru Agroduhana Tomislavu Vukeliću i slučaju koji je, u vrijeme početka istrage, medijski već bio obrađen.

Naime, potkraj 2008. godine u Croatia osiguranju pojavili su se saborski zastupnik Josip Đakić i Tomislav Boban, tada ravnatelj Vladine agencije AUDIO sa zahtjevom da osiguravatelj odobri Gaju 30 milijuna kredita. Uprava je zaključila da Gaj nema uvjete za kredit, ali se tada u cijeli aranžman uključio Agroduhan, koji je u većinskom vlasništvu države, kao potpora tom projektu kako bi sačuvali radna mjesta braniteljima, za što je bila zainteresirana i Jadranka Kosor. Uprava Croatije odobrila im je 25 milijuna kuna uz uvjet da se uz hipoteke potpiše desetogodišnji ugovor o osiguranju Gaja i Agroduhana s Croatijom. Osim toga, Croatia je zatražila zadužnice od Agroduhana, što je jako naljutilo Đakića pa je na sastanku došlo do incidenta i umalo fizičkog obračuna.

Kako je pisao Jutarnji list Sudionici sastanka rekli su da je unatoč tome Kosor kao potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja zvala Upravu i inzistirala na kreditu, pa je održan novi sastanak na kojem je Agroduhan ipak pristao dati zadužnice kao zalog da će kredit Gaja biti vraćen.

No, na inicijativu tadašnje premijerke Jadranke Kosor u travnju 2011. godine, navodi Jutarnji list, s Upravom Croatia osiguranja održan je novi sastanak. Đakić je tada zatražio povrat zadužnica i novi kredit. Nova Uprava je na to pristala. Novim kreditom je zatvoren stari, vraćene su zadužnice Agroduhanu i više se nisu tražile kao jamstvo da će kredit biti vraćen. Time je virovitička tvrtka spašena od prisilne naplate, pa bi sva šteta mogla pasti na Croatia osiguranje koje vjerojatno neće moći osigurati naplatu kredita.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Ana Borongay
2.12.2012. 10:36
U gradu u kojem je gospodarstvo u potpunosti uništeno, prvi put u dvadeset godina podignuta je optužnica protiv osobe koja bi za dio toga mogla biti odgovorna. (Ako sam nekoga zaboravila, ispričavam se.) Tako da mi nekako ne stoji tvrdnja da to nije vijest i da je to razlog što niti jedan portal u gradu (dobro, nema ih puno, ali ih ima) o tome nije napisao ni tri rečenice.
dr. evil
2.12.2012. 10:08
Istina je voda duboka! Aku tome ima nešto istine , u redu. To je način na koji je i funkcionira znase. Ali ovo zadnje s požarom arhive ne i nije točno. Osobno sam se kao stručna osoba uvjerio u nesretan slučaj koji ima uzrok u lošoj građevini krovišta nadogradnje. Možda sam zadnji koji bi trebao braniti T. Vukelića ali to mu se pripisati ne može!
fakerlajsna
2.12.2012. 8:32
nikakvo žrtveno janje on nije. to je pokvaren lik dokosti. pa zbog njega je hdz mijenjao statut firme; da direktor može biti onaj tko nema VSS, naime on je završio srednju elektrotehničku s prosjekom ocjena 2,0. moć mu je dana jer je bio šeksov intimus. apsolutno je odgovoran za propast gaja a sada i duhana u režiji jope i bobana, i cijele uprave i nadzornog odbora gaja. čak je zapalio arhivu duhana. ;)
neutralan
1.12.2012. 14:05
To i nisu više vijesti , kao što nisu vijesti , da smo dobili novi porez, za nas Hrvate to je svakodnevnica. Pomalo više ne obračamo ni pažnju , bavimo se kako preživjeti , kako na crnjaka nešto zaraditi jer normalnim putem nije moguće.
Ana Borongay
1.12.2012. 13:36
Ispravite me ako griješim, ali nisam vidjela da je ikoji slatinski portal napisao retka o podizanju optužnice protiv direktora jednog od najvažnijih slatinskih poduzeća.
dr. evil
1.12.2012. 10:10
Poznavajući g. T. Vukelića, on će naći načina da se izvuče iz gliba.
miško
1.12.2012. 7:52
A di nam je vobrado da nađe opravdanja i za ovog momka?
I za Jopu kaj je udarao šakom o stol?
I za Suzanu kaj je sve to odobravala?
Voooooooooooooooobraaaaaaaaaaaaadooooooooo
javi se!
OPG-
30.11.2012. 22:11
U državnom odvjetništvu privedeno nekoliko inspektora koji su uporno opstruirali sve imalo veće istrage.
Da,Vukelić će očigledno biti žrtveno janje lokalnih moćnika.
Daj bože da se i on nagodi sa odvjetništvom pa da malo više propjeva,e,onda bi to bilo već nešto konkretnije.
Ali se bojim da je gosp. fitilj potpuno u pravu i sa razlogom skeptičan.
fitilj
28.11.2012. 19:02
@miško, @dr. evil kao i većina poštenih građanki i građana bi volio da ste u pravu.

Nažalost, i bez obzira na to što je kako kaže kolega dr. evil padom Sanadera Veličanstvenog otvorena Pandorina kutija zloupotreba i pljački u Lijepoj našoj, Državno je odvjetništvo i policija još uvijek pod kontrolom onih koji im diktiraju kada će i koga će uhititi i procesuirati.

Da nije tako već bi se odavno vodili procesi protiv naših lokalnih lupeža, bez čije pomoći ni Ivo Sanader, ni Jadranka Kosor nebi mogli činiti ono što su činili.

Sve se bojim da će svi ovo naši lokalni krivci sklopiti pokajničke dealove i proći nekažnjeno, a da je to tako pokazuje ne samo ovaj slučaj u kojem je bivši direktor Agroduhana Tomislava Vukelić bio samo puki izvršitelj i marioneta mentora koji su ga postavili na mjesto direktora Agroduhana i predsjednik Nadzornog odbora.

Nažalost naša policija i Državno odvjetništvo još uvijek radi prema dnevno-političkim potrebama političke oligarhije i mafije koja im dozira i
diktira plan djelovanja, a sve to kako bi sredinom iduće godine zadovoljili evropske komesare i bili primljeni u EU.
dr. evil
28.11.2012. 17:59
S padom Sanadera Veličanstvenog otvorena je Pandorina kutija zloupotreba i pljački u Lijepoj našoj. Neki koji su ogrezli u tome nadaju se da će ih mimoići ali kad medo igra kod susjeda.........
miško
28.11.2012. 17:35
Jest da ide sporo, ali ne treba biti maliciozan. Tko bi prije par godina pomislio da bi Sanader bio osuđen. I ja bih volio da se počne čistiti od glave, ali mi je drago da i ovi na repu vide svoga boga.
Neka, neka! Doći će na red i perjanice svih pljački u Virvitičko-podravskoj županiji.
Saznat ćemo, prije ili kasnije, tko je što mutio: primjerice zašto se u nekim institucijama prelazilo iz banke u banku i kakve veze imaju krediti za kupnju stanova nekih naših dužnosnika?
fitilj
28.11.2012. 17:22
Kolega dr. evil slažem se s tobom da se ipak kreće, ali kao što vidimo ne od glave, već od repa.

Nažalost scenarij i daljnji razvoj ovog slučaja se već unaprijed zna: Pojeo vuk magare, jer kao što rekoh glavni su krivci izvan domašaja policije i Državnog odvjetništva.
dr. evil
28.11.2012. 15:51
Ali ovdje je razvidna uloga T. Vukelića koji je bio samo transver i nije bitan - samo je vjerojatno optužen za slijed radnji. Vide se veće ribe. Ipak se kreće... (lat.?)
Ana Borongay
28.11.2012. 15:34
Ajde, napokon!
miško
28.11.2012. 15:22
I oni imaju obraza kandidirati se!?
1911
28.11.2012. 14:34
Eppur si muove, zar ne?? Ipak ima razlike - paukova mreža lagano gubi niti, pauk je u remetincu a ostali lagano padaju. Mrvu presporo ali padaju....
Sulejman veliki
28.11.2012. 13:44
Pa ti kaži da im stranka nije leglo kriminalaca!
crna ruka
28.11.2012. 12:29
To ni Sulejman Veličanstveni nije radio.


Još iz kategorije Politika