Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Virovitičani u Zagrebu

Pod klobukom s Božicom Jelušić i Natalijom Bajer

  Sandra Pocrnić Mlakar           23.10.2021.         483 pogleda
Pod klobukom s Božicom Jelušić i Natalijom Bajer

Zavičaj je sigurno mjesto za slijetanje – posjetila je Božica Jelušić pozdravljajući članove Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu, koje je zatim začarala svojom „Klobučarskom odom“ iz knjige „Vrata vrta“: Zlatni nektar ti je piće/Ljubavna je pjesma svaka/Ti si jedno sretno biće,/Pod klobukom čarobnjaka.

Na listopadski sastanak u dvoranu u Ilici 43, koju su članovi Zavičajnog napunili do zadnjeg mjesta, Božica Jelušić stigla je s pjesnikinjom Natalijom Bajer, s kojom ima puno zajedničkih točaka, kako je primijetio predsjednik Društva Neven Petrović, a jedna od njih je i to što su obje profesorice i predavačice po vokaciji i po profesiji. Obje pišu na standardu i kajkavštini prozu i poeziju, obje pišu i za djecu te imaju uglazbljene pjesme. Božica je ove godine osvojila Nagradu Drago Diklić na „Festivalu Podravine i Podravlja“ za pjesmu „Senca na podravskemi putu“, a Natalija je sa svojom pjesmom „Dari za majčicu“ prvi put sudjelovala na Krapinskom festivalu.

Unatoč smanjenom obimu slavljeničkog programa zbog epidemije i epidemioloških mjera, Božica Jelušić zadovoljna je svojom jubilarnom godinom u kojoj obilježava 50 godina rada i 70 godina života. Nije prihvaćala pozive na online predstavljanja, ali bilo je dovoljno susreta u ograničenom krugu ili na otvorenom, a objavila je pet knjiga, očekuje i šestu, te osvojila nekoliko nagrada.

- Jedna od nagrada mi je i to što je Drava proglašena zaštićenim prirodnim rezervatom - zaključila je Božica Jelušić, navodeći knjige i nagrade koje je ostvarila u svojoj jubilarnoj godini.

Božica Jelušić je, naime, osnivačica ekološkog društva u Đurđevcu i jedna od prvih ekoloških aktivista u regiji, stoga zaštitu Drave doživljava kao osobnu pobjedu, budući da se dobro sjeća planova kako će se na Dravi graditi hidroelektrana. „O tome nisam smjela ni misliti, kako se ne bi ostvarilo“, komentira književnica.

Dok je Božica Jelušić predstavila svoje nove zbirke u jubilarnoj godini „Vrata vrta“ i „Gda smo išli“ te knjigu eseja „Kajogledi, vnebogledi“, Natalija Bajer, inače nastavnica matematike u osnovnoj školi u Lukaču, predstavila je svoje zbirke poezije „U raskoraku“ i „Divlji ogenj“, proznu zbirku „Ljubičin teden“ i knjigu priča za djecu „Pisma ispod klupe“.

- Poezija Natalije Bajer osvojila me je jer je, kako ja to kažem, homeopatska, autorica ju je pisala radi sebe, da bi sebe zaliječila, a osjećaje formulira komunikativno i jednostavno– komentirala je Božica Jelušić poeziju Natalije Bajer te dodala da se predgovor za zbirku „U raskoraku“ nalazi među esejima u knjizi „Kajogledi vnebogledi“. Ali na promocijama ne čita eseje, upozorava.

- U školi su učenici govorili za mene „stalno šeta, ima oči na leđima i sve zna napamet“. Tako je i danas, sve što govorim jednom je rečeno, a sačuvano je ako je napisano, jer knjige ostaju – raspoloženo je objasnila književnica.

Božica Jelušić u Zavičajnom je društvu, kojem je obećala nove posjete, spomenula kako je kajkavsko narječje vrlo izražajno za širok raspon emocija. Na pitanje prevodi li se s kajkavskog na standard, odgovorila je da su češći prepjevi pjesama na kajkavski, što čine autori kad imaju pjesmu na standardu, a priprema se natječaj na kajkavskom.

Književnica je na susret u zavičajnom donijela jednu od svojih bilježnica u koju rukopisom piše pjesme i crteže, stoga Virovitičani u Zagrebu sa zanimanjem očekuju predstavljanju njezine knjige „Zagreb u versima i kipecima“, sa stihovima pisanim rukopisom i fotografijama Nikole Šolića.

Kako je i zašto obnovila Barnagor na brežuljku iznad Đurđevca i napravila od starog dvorca umjetničko utočište te o ekologiji i poeziji razgovarat ćemo s Božicom Jelušić na književnoj večeri u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica 3. prosinca

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitičani u Zagrebu