Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Počinje proračunska drama. Linić čeka prve prosvjednike

  Miodrag Šajatović/Lider           11.02.2012.         2018 pogleda
Počinje proračunska drama. Linić čeka prve prosvjednike

Potkraj 90-ih Škegro je propustio rasteretiti biznis kad je uveden PDV. Šuker je 2008., kao što tvrdi, htio rezati proračun, ali mu ‘nisu dali'. Proračun 2012. treći je prijelomni u 20 godina
 
U danu u kojem su na internetu osvanuli savjeti Misije MMF-a aktualnoj hrvatskoj Vladi da su najavljene mjere štednje pozitivan signal, ali da treba rezati još jače, u Rumunjskoj je ostavku dao tamošnji premijer Emil Boc. Razlog: presudilo mu javno nezadovoljstvo strogim mjerama štednje koje je provodila njegova vlada.
Ostavka rumunjskog premijera važna je za tjedne i mjesece koji slijede u Hrvatskoj. Nije više stvar u tome ima li neka vlada u nekoj zemlji hrabrosti upustiti se u rezanje proračuna i provoditi mjere štednje. Riječ je o tome ima li sposobnosti smanjiti sve vrste deficita, a da za nekoliko mjeseci ne mora odstupiti.
Međunarodni monetarni fond ni u kojem slučaju nije na popisu institucija koje cijenim. Godinama je riječ o birokratskoj tvorevini koja ima rigidan i jednoslojan recept za sve tranzicijske zemlje svijeta. Smanjite potrošnju, provedite ‘strukturne reforme', bla, bla, bla... Dođu nekakvi birokrati u zemlju Krakoziju, obave u desetak dana niz razgovora, prepišu recept i vrate se u washingtonsku ugodu. Onda vlada zemlje Krakozije ne provede recept pa ispadne da je MMF dao genijalan prijedlog, a tupoglavci u toj dalekoj zemlji nisu znali provesti jednostavno rješenje... Podsjeća to na priznanje pokojnog Branka Horvata da nijedan premijer kojeg je u životu savjetovao nije završio mandat.

Šuplji MMF-ovi recepti
Ako tako mnogo zemalja ne uspijeva provesti genijalne MMF-ove recepte, onda možda recept nije dovoljan. Kad bi mudraci iz MMF-a i sličnih globalnih institucija zaista željeli pomoći, onda bi angažirali najbolje svjetske eksperte, ne samo ekonomiste nego psihologe, PR-ovce, marketingaše... Koji bi dali recepte kako provesti bolne rezove, a zadržati vlast.
Budući da takvih MMF-ovih recepata nema, vladama poput sadašnje hrvatske ostaje da ga smisle same. Za sada to izgleda tako da se ministar financija Slavko Linić postavio kao gromobran ispred premijera Milanovića. Pa ministri koji će morati vojsci ili policiji rezati božićnice i regrese rabe formulaciju: ‘To od nas traži Linić.'
Smanjenje proračuna za 4,8 milijardi kuna doista je dramatičan potez. Bivša premijerka Jadranka Kosor zvuči tragikomično kad poručuje da takva ušteda nije moguća i da se, možda, može uštedjeti ‘200 milijuna kuna'. Ništa nije nemoguće, samo treba preživjeti posljedice. Drama u Hrvatskoj počinje. Rezovi će biti vrlo bolni. Kad se skresane proračunske stavke spuste do posljednjeg sela u Slavoniji ili posljednje liferantske tvrtke koja je ugodno živjela opskrbljujući državni aparat uvoznim potrepštinama, dogodit će se deseci tisuća obiteljskih drama.

Traktoristi probijaju led?
Presudno će biti kako će Vlada menadžerirati pogođene interesne skupine. Ponajprije one koje su se naviknule traktorima na cestama ili drugim oblicima pritisaka zadržavati dobivena prava. Treba promatrati s koliko će umješnosti resorni ministri u pregovorima tupiti oštrice gnjevnih gubitnika proračuna. Onda treba pratiti koliko će biti situacija u kojima će se nezadovoljnici od resornog ministra okrenuti prema ‘krivcu za sve' - ministru financija Liniću. A posebno će biti važno hoće li se u pokazivanje odlučnosti morati uključiti i premijer Zoran Milanović. I hoće li biti odlučan ili će morati popuštati.
Da bi premijer i ministri zauzeli potreban pregovarački položaj, nužno je da imaju uvjerljive priče za opću javnost. Vlada i dalje griješi kad se hvata samo za državne investicije kao motor izvlačenja iz recesije. I dalje se nitko u njoj ne bavi ozbiljno jedinim mogućim rješenjem - povećanjem izvoza pod svaku cijenu. Nonšalantno se prihvaća da u Europi pada potrošnja, zbog čega se ni izvoz ne može povećavati. Kao da je svijet samo Europa.
Čak je i Misija MMF-a, prvi put otkako su njezini savjeti javno dostupni, počela spominjati potrebu jačanja izvoza. Bit će tragično ako Milanovićeva vlada solidno menadžerira smanjenje proračuna, a onda za godinu-dvije padne jer je zaboravila da samo izvoz može dati pravi impuls rastu.
Svi su proračuni važni, ali u ovih 20 godina neki su bili važniji. Tako je Borislav Škegro 1988. propustio rasteretiti ekonomiju kad je uveden u prvom trenutku izdašan PDV. Onda je 2008. Ivan Šuker, prema svojoj verziji, htio srezati proračun, ali mu ‘nisu dali'. Sada, 2012., Linić gura proračun o čijoj će provedbi uvelike ovisiti budućnost poslovanja u Hrvatskoj.

Kolumna Ekonomalije Miodraga Šajatovića, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

pljuska
17.2.2012. 13:47
Naravno da u saboru nije bilo problema oko novog zavlačenja ruke u narodne đepove. www.index.hr/vijesti/clanak/sabor-potvrdio-pdv-raste-na-25-posto/599716.aspx

Ukrali narodu a dali crkvi:
www.index.hr/vijesti/clanak/don-grubisic-dok-se-borimo-da-nesto-ustedimo-crkvi-idu-milijuni-a-oni-oblazu-zgrade-u-oniks/599681.aspx

I sada neka netko kaže da politički etablišment SDP i njegovih satelita nisu veći vjernici od talijanskog premijera i dokazanog katolika Mario Montija koji je odlučio da u krizi neće biti "svetih krava" te je počeo skidati privilegije koje već godinama u toj državi uživa Katolička crkva.
www.index.hr/vijesti/clanak/u-krizi-nema-svetinja-katolik-monti-crkvi-uveo-porez-na-nekretnine/599646.aspx
pljuska
14.2.2012. 11:38
Točno stole123, ali tu je Zoki oprezan, jer su mu ručice saborskih zastupnika potrebne za očuvanje premijerske fotelje. Zna Zoki da saborske kokice i pjetlići ne kukuriču radi sela, već radi sebe i zato im se ne smije puno vašariti po gnjezdu u kojem su se smjestili.

Evo kako glasi ODLUKA O SMJEŠTAJU ZASTUPNIKA HRVATSKOGA SABORA U ZAGREBU U VRIJEME ZASJEDANJA SABORA, RADNIH TIJELA I KLUBOVA ZASTUPNIKA («Narodne novine», broj 44/05)

I.
Zastupnici u Hrvatskomu saboru koji imaju prebivalište udaljeno više od 50 km od Zagreba u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela i klubova zastupnika koriste smještaj:
– u stanovima za službene potrebe,
– u unajmljenim garsonijerama i jednosobnim stanovima pod jednakim uvjetima kao i u stanovima za službene potrebe i
– iznimno, hotelski smještaj kada im nije osiguran smještaj iz podstavka 1. i 2. ove točke Odluke.

Inače nije samo plaćanje stanove i režije privilegija saborskih zastupnika i ministara, a koju su si privilegiju sami izglasali. Tu je još jeftina hrana i piće, metro-portal.hr/saborski-meni-bogata-trpeza-za-12-kuna/50147 plaćanje parkirališta, naknade za odvojeni život, putni troškovi i naravno najmanje 16.000 kuna mjesečno bakšiša za tavorenje u saboru i oko njega, jer došli zaborski zastupnici na posao ili ne, za njih vrijedi ona narodna:"Alaj volim ovaj režim, plaća ide, a ja ležim".

metro-portal.hr/koliko-nas-kostaju-saborski-zastupnici/22364
www.novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/Drzava-ce-placati-stanarinu-i-rezije-i-ministrima-a-ne-samo-zastupnicima
www.poslovni-savjetnik.com/propisi/ustav-politicki-sustav-hrvatski-sabor/odluka-o-smjestaju-zastupnika-hrvatskoga-sabora-u-zagr
www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/176397/Drzava-ce-placati-stanarinu-i-rezije-i-ministrima.html
stole123
13.2.2012. 22:48
pljuska pa evo još jedne novine saborskim zastupnicima će plaćati stanove i režije pogledaj na t-portalu,znači oni koji imaju još im više dati a seljacima uzeti naj više jer nemaju meni je ta politika nerazumna
pljuska
13.2.2012. 19:54
Točno stole123 nitko ne traži rušenje Zokija i njegove vlada, već samo transparentnost i ispunjavanje obećanja na kojima su dobili izbore.

Ta obećanja nisu sadržavala povećanje PDV-a niti uništavanje poljoprivrednika, niti je bilo govora o:
■Stvaranje uvjeta za veća oporezivanja najšire mase puka: www.index.hr/vijesti/clanak/proracun-prioritet-milanoviceve-vlade-je-stvaranje-nuznih-uvjeta-za-vece-poreze/598885.aspx

■Svima rezanje, samo će Crkva dobiti više www.index.hr/vijesti/clanak/mracna-strana-proracuna-svima-se-reze-samo-ce-crkva-dobiti-vise-milijuna-/598948.aspx

■Troškovi Ureda predsjednika Vlade skaču za pet milijuna kunawww.index.hr/vijesti/clanak/milanovicev-ured-pet-milijuna-kuna-skuplji-od-kosoricinog/598966.aspx

Gdje je tu transparentnost kada troškovi za Zokijev ured poskupljuju za 200% a iduće godine za još 100%!

Osim toga što je s rezanjem rezanjem plaća i ukidanjem privilegij i povlastica iz menađerskih ugovora po kojima se čak i onima koji su uhvaćeni s prstima u pekmezu isplaćuju enormne otpremnine?

Prema tome ako je u pitanju sparnja i rezanja na svim linijama onda svima, a ne samo najugroženijima i ono što je najbitnije vratiti opljačkano, jer se točno zna tko je, kada je, kako je i gdje se nalazi ono što je od 1990 do danas opljačkano, ukradeno i nezakonito stečeno.


www.nacional.hr/clanak/92535/washington-times-hdz-je-hrvatsku-opljackao-za-milijardu-dolara-moraju-odgovarati-zbog-toga
neutralni
13.2.2012. 18:50
Moram priznat da mi je teško ili gotovo nemoguće prokomentirat državni proračun.
Proračun 118 milijardi : mirovine 40 milijardi , zdravlje 30 milijardi , javni sektor 20 miijardi , socijala 15 milijardi , poljoprivreda 3 milijarde , ostalo 8 milijardi.
Pitanje glasi kome uzeti da bi se smanjio državni proračun.
Kukuriku Vlada odgovara : mirovine i socijalna davanja nečemo dirati , već ćemo malo povećati. Ostalima ćemo malo uzeti , a poljeprivrednicima koji imaju najmanje njih ćemo oderati.


Prihodovna strana proračuna 109 milijardi.
Povečanje PDV na 25% , porez na dividendu , porez na imovinu , porez na ino mirovine , porez na mobilne operatere , bolja kontrola prihoda i dr.

ZAKLJUČAK: U rashodnovnoj strani proračuna uzima se onima koji dobivaju najmanje , a ne oni koji opterečuju proračun najviše ( pogledaj praksu EU obrnuto ).


Prihodovna strana proračuna: smanjena potrošnja , povečanje broja nezaposleni , smanjene investicije i ulaganja zašto? zato što su porezna opterečenja velika , samo bi lud trošio i investirao.
Proekcija prihoda proračuna 100 milijardi , a ne 109 milijardi.

Mogućnost krpanja proračuna : prodaja Croatije osiguranja , poštanska banka i dr.

Prijedlog proračuna Neutralni :
Proračunski rashodi 15% linearno svima manje
Mirovine 6 milijarde , zdravlje 4,5 milijarde , socijala 2,2 milijardi , javna uprava 3 milijarde , poljoprivreda 500 miliona , ostalo 1,2 milijarde
Ukupno 17,4 milijardi

Proračunski rashod 103 milijarde , proračunski prihod 100 milijardi , deficit 3 milijarde i ne treba prodavati ništa.

Postavlja se pitanje zašto se u proračunu Kukuriku koalicije ne reže : umirovljenicima i socijali , zašto se ne reže više javnoj upravi ??????????????????????????????????????????
stole123
13.2.2012. 18:17
indepedente pa nisam zato da se ruši ova vlast ali sam zato da svi podnesu teret jednako nije u redeu uzeti seljacima 40 posto,zar netreba uzeti i na drugim mjestima isti procenat .garantujem da će seljaci prihvatiti da im se uzme ali da se uzme i drugima zar nije pošteno .zašto saborskim zastupnicima nije rekao da će uzeti 40 posto,pa i drugima koji su na državnim jaslama .ovako ispada da samo neki treba da izvuku zemlju iz krize a to nije pošteno, zašto nije uzeo i ubrzao proces protiv onih koji su opljačkali ovu državu i taj novac vratio u blagajnu,na kraju će ispasti da nitko nije ništa pokrao a novca nema .zato sam i potpisao pljuskin komentar jer je u pravu nisam zato da se ruši ova vlada ali sam zato da urade što treba i vrate ono što je opljačkano a zoki što bude duže čekao sa tim sve će mu biti teže ,zašto treba seljake tjerati na ulice ako se to može rješiti i drugačije na zadovoljstvo svih poštenih građana.
pljuska
13.2.2012. 10:23
Kolega independente sadržaj komentara ti je potpuno u redu, ali u njemu nisi nigdje pobio ono s čim se je kolega stole123 složio i rekao da potpisuje navodeno u predhodnom komentaru.

Nije mi jasno zašto ne želimo biti dosljedni i priznati da ovo što sada rade Zoki i kukurikavci nije sanacija štete koju je počinio Drivo i njegova zapisničarka Jaca, već čista kozmetika nakon koje će penzići i svi drugi zaposleni i dalje biti zakinuti za svoja prava.

I ne samo to, već će i dalje vrijediti ona da su im primanja i mirovine premalene za živjeti, a glede troškova sprovoda premaleni da bi si moglo odvojiti neku crkavicu za sprovod.

Fakt je da su Zoki i njegova lupeška skupina iz Banskih dvora i Markovog trga ne samo povećanjem PDV-a, već i ostalim zahvatima u poreznupolitiku dokazali da su lažljivci i Kurte koje su kao i svileni Ivo sa Pantovčaka uspješno prodali narodu muda pod bubrega i sada možemo ponovno zaključiti da narod ima vlast koju si je sam izabrao, ZAR NE?!

Vlast koja na jednoj strani radi ono što je doista nužno, ali na drugoj strani zanemaruje i nema poštenja i dosljednosti paralelno sa svim svojim mjerama, bez obzira koliko su one popularne ili ne, prioritetno upregnuti sve institucije, što znači Poreznu upravu, policiju, Državno odvjetništvo, USSKOK i pravosuđe na procesuiranje ratnog i poratnog i upeža koji su sudjelovali u privatizacijsko-pretvorbenoj plački, tajkunizaciji, menađerskim marifetlucima i profiterstvu o kojima postoje dokazi i niz prašnjavih akata i nalaza policije, Državnog odvjetništva i Državne revizije.

Tu naime u tom pljačkaškom periodu hrvatske kalvarije i krađe obiteljskog srebra leže enormne sume opljačkanih vrijednosti za koje je Zoki javno izjavio da mu nije prioritet vraćati ih, a narod nema vremena trpjeti vlast koja mu je obećala nešto sasvim drugo, a ne samo nove namete po onoj narodnoj: Čekaj magarče dok trava naraste!

Nije dovoljno što se sada sve svodi na proces Ivi Sanaderu, jer Ivo Sanader je samo najveća politička zvijerka uhvaćena u stupicu.
independente
12.2.2012. 22:19
eto, stole, i ja potpisujem - sto posto ne znaš što si mislio dok si pisao gornji komentar. zar je moguće da misliš da bi ova vlada trebala pasti zbog neuspjele misije ive sanadera i, kud i on, jadranke kosor?? ma definitivno da prvi potezi ne djeluju, na prvu, previše socijalni i općenarodni ali da milanovića trebaju mijenjati seljaci ( koje je opljačkao ivo, jadranka i čoban ) koji nisu htjeli "bučat" kontra jace udruženi s radnicima kojima je tvornice zatvorio, opet ivo skupa s jadrankom i ostalom "zo" još od 2004., 2005. pa sve do 2011. teško je za prihvatiti.
primjera radi, veli tip, naš virovitičan, biće "nestranački", tri tjedna nakon izbora za sabor prošle godine kako ovo narod više ne može trpit i da mora na ulice kontra ove vlasti....????
kako bi se to trebalozvati? hrabrost? mudrost? ne, to je jednostavno bezobrazluk. kosorica dvije godine ne želi usklađivat mirovine s rastom plaća i penzići šute, dobro im je. danas mirando mrsić usklađuje iste te mirovine sa rastom plaća ( koje na žalost rastu malo ) i to ne valja...e to smo mi hrvati...
reklo bi se da treba remetinčanina ivu vratit u vladu a mi mu okrenemo rit....
gluposti, ništa drugo
stole123
12.2.2012. 19:24
pljuska sto posto si u pravu ali ima jedna dobra stvar u svemu tome puno lakše će biti smenjen zoki i njegova ekipa nego da je ostao hdz na vlasti koliko se sećam da ni račan nije izdržao cijeli mandat. pa neznači da ovi hoće.ako ne urade pothitno ono što su obećali mogli bi im seljaci potpomognuti sa radnicima koji nisu vidjeli plaće nekoliko mjeseci brzo doći glave mada oni toga nisu ni sami svjesni ,a liniću bi bilo pametnije da je neki drugi plan smislio osim dizanja pdvea na primjer oporezovati vile na krku u vatančićima koje su bliže obali od dozvoljenih 50 metara.i koji plaćaju ljude da ih iznajmljuju englezima ,(možda bi se netko i osjetio da čita ove tekstove naravno od političara)
pljuska
12.2.2012. 13:59
Umjesto da sankcioniraju štetu koju je počinila Jaca i poduzmu korake da vrate opljačkani novac Zoki i Linić će ceh lopovluka svojih predhodnika naplatiti povećanjem PDV-a na 25 % Najnoviji primjer lupeštva u javnoj nabavi odnio je milijune kuna. Milijune čijim bi povratom nova vlast zakrpala iste one rupe koje će zakrpati povećanjem PDV-a, ali bi pri tome dirnula u osinjak mita, kriminala i korupciju i centre koji napajaju i blagajne kukuriku koalicije! www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/pod_kosor_porezna_uprava_muljala_s_javnom_nabavom_morh_sa_stanovima/574013.html

Ove bajke sa smanjenjem porezne stope nekim artiklima i turizmu je čista kozmetika od koje korist neće imati oni kojima se najviše uzima povećanjem PDV-a. Zoki i njegovo lupeško društvo nisu ništa drugo do preokrenuti kaput Jace i njene lupeške skupine.

Naravno to je samo dio enormnih sredstava koja su kriminalne skupine u sprezi sa političkom oligarhijom godinama sustavno isisavale iz državnog proračuna.

Javna je tajna, a to su potvrdili mnogobrojni nalazi državne revizije, da zbog nefunkcioniranja institucija i sprege kriminalnih skupina i političke oligarhije enormne sume nisu ni završile u državnom proračunu. Zoki i njegovi kukurikavci su upravo kao i svileni predsjednik Ivo Josipović izbore dobili na iasim onim obećanjima na kojima je pokojni Ivica Račan dobio izbore.

Jer birači su na prošlim izborima glasovali protiv HDZ-a i zločinačke organizacije u koju su Ivo Sanader, a potom njegova zapisničarka Jaca pretvorili vlast u Banskim dvorima i institucije poput policije, državnog odvjetništva, USKOK-a i pravosuđa. Birači su birali Zokija i kukuriku koaliciju, jer su im isti obećali vratiti oteto i opljačkano, sankcionirati Tuđmanovu tajkunizaciju i pretvorbenu pljačku, sankcionirati ratno i poratno profiterstvo, a ne novim nametima udarati po đepovima onih kojima je voda i onako došla do grla.

Zoki i njegova lupeška skupina iz Banskih dvora i Markovog trga je dokazao da je lažljivac i Kurta koji je kao i svileni Ivo sa Pantovčaka uspješno prodao narodu muda pod bubrega i sada možemo ponovno zaključiti da narod ima vlast koju si je sam izabrao, ZAR NE?!
stole123
11.2.2012. 21:29
pljuska potpisujem u cijelosti tvoj komentar
pljuska
11.2.2012. 19:42
Zar postoji još bilo tko da nezna da je Zoki i njegova kukuriku koalicije dobila izbore s figom u đepu.

Prema tome sve što će se sada događati nije iznenađenje, već samo logični slijed pretakanja iz šupljegu prazno.

Hebena stranka i oni koji će platiti ceh su kao i uvijek najšire mase kojima će Linić i kokošari iz Banskih dvora iscijediti i zadnju lipu.

Milijarde opljačkanog će i dalje ostati u posjedu onih koji su političkoj oligarhiji financirali izborne kampanje i koji su Zokiju, Jaci, Svilenom, i ostalim političkim parazitima financirali izborne kampanje.

Na kraju krajeva ni pas ne grize ruku koja ga hrani, pa tako neće ni Zoki i njegova svita iz Banskih dvora i Markovog trga posezati u đepove onih koji su ih instalirali na položaje i funkcije u državnoj vlasti!


Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.