Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Aktualnosti

Počinje ispravljanje nepravde: Slavonija i Baranja više neće biti u istoj regiji sa Zagrebom

  Igor Mikulić/Glas Slavonije           13.04.2016.         6623 pogleda
Počinje ispravljanje nepravde: Slavonija i Baranja više neće biti u istoj regiji sa Zagrebom

Nakon što je Glas Slavonije u nekoliko navrata pisali o podjeli Hrvatske na dvije statističke regije (NUTS 2) zbog koje je fiktivno podignut indeks razvijenosti siromašne Slavonije i Baranje svrstavanjem u Kontinentalnu regiju, zajedno s bogatim Zagrebom i sjeverozapadnom Hrvatskom, zbog čega istok Hrvatske trpi štetu, našem listu potvrđena je informacija da se priprema promjena statističkih regija.

- U završnoj smo fazi pripreme sve potrebne dokumentacije kako bih kao saborski zastupnik i član saborskog Odbora za regionalni razvoj i fondove Europske unije u ime HDZ-a pokrenuo inicijativu za promjenu statističkih regija u zemlji, prema kojoj bi bila ispravljena nepravda prema manje razvijenim hrvatskim područjima među kojima je svakako i Slavonija i Baranja - izjavio nam je to u ponedjeljak Ivan Anušić, predsjednik osječko-baranjskog HDZ-a, dodajući kako je prijedlog koji će biti poslan u proceduru promjena iz dvije u tri statističke regije.

Diskriminirani korisnici potpora

Prema dostupnim informacijama, manje razvijeni istok Hrvatske ubuduće neće biti dio iste regije s razvijenim Zagrebom i sjeverozapadnom Hrvatskom čime su svi potencijalni korisnici europskih potpora Slavonije i Baranje bili kontinuirano diskriminirani u odnosu na ostatak države, odnosno tri su NUTS 2 regije minimum buduće podjele.

Valja podsjetiti na apsurd da zbog podjele na dvije NUTS 2 regije veće državne i potpore iz EU fondova dobivaju investitori koji ulažu u statistički siromašnijoj Jadranskoj Hrvatskoj, odnosno Istri, Dalmaciji, Dubrovniku..., nego oni u “bogatijoj” Slavoniji. Da je Slavonija i Baranja jedna NUTS 2 regija, sa svojim BDP-om imala bi indeks razvijenosti ispod 45 posto prosjeka EU 27 te bi njezini mali poduzetnici dobivali veće državne i potpore iz EU fondova, čak do 70 posto nepovratnih sredstava za projekte i investicije, a ne kao sada najviše 45 posto.

Nacionalna klasifikacija prostornih jedinica za statistiku donesena je 2012. godine sa stupanjem na snagu od 1. siječnja 2013. i može se mijenjati za najmanje tri godine, dakle 2016. godine, s tim da se odnosi na sljedeće financijsko razdoblje Europske unije, odnosno 2020.-2027. Premda će ova inicijativa formalno biti pokrenuta od zastupnika HDZ-a, malo je vjerojatno da ona nije usuglašena i s čelnim ljudima pojedinih ministarstava. Valja podsjetiti kako nam je prije nekoliko dana iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, koje vodi ministar Tomislav Tolušić (HDZ), potvrđeno kako “Ministarstvo trenutno razmatra sve mogućnosti koje će pridonijeti ravnomjernom razvoju hrvatskih regija te će sukladno s tim donijeti odluku o mogućoj izmjeni statističkih regija.”

Saborski zastupnik HNS-a i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio nam je kako je sasvim logično mijenjati nabolje sve ono što u primjeni ne daje očekivane rezultate.

Treba što prije otvoriti raspravu

- Tako se i o pitanju statističke podjele zemlje treba otvoriti rasprava što prije. Naravno, sve s ciljem maksimalnog iskorištavanja sredstava iz EU-a koja su nam na raspolaganju. Statistička podjela nije jedino što treba mijenjati - kazao je Vrdoljak.

SDP-ov saborski zastupnik Tomislav Žagar, iz Virovitičko-podravska županije, upitan za komentar sadašnje statističke podjele zemlje kazao je da, ako bilo tko zbog ove statističke podjele u Slavoniji i Baranji trpi štetu, zalagat će se za izmjenu ovakve statističke podjele zemlje.

- Osobno sam i za izmjene Ustava i provedbu teritorijalnog preustroja Hrvatske s formiranjem regija, gdje će Slavonija i Baranja biti ne samo administrativna, nego i politička regija. Mislim da bi to bilo dobro rješenje za našu regiju. U Slavoniji i Baranji situaciji nije dobra, jer mladi nam i dalje odlaze i sela nam ostaju prazna. Mi smo u Virovitičko-podravskoj županiji još i prometno izolirani. Možda bismo čak mogli formirati koordinaciju slavonsko-baranjskih zastupnika, kako bismo suradnjom u Saboru mogli napraviti više za regiju iz koje dolazimo - kazao je za naš list Žagar.

- Treba se uvijek zalagati da ova osiromašena i napaćena Slavonija krene punim plućima naprijed i činiti sve u njenom interesu. Dakle, sve ono što će donijeti boljitak i prosperitet Slavonije. Kao saborski zastupnik i dosad sam se za to zalagao. U svakom slučaju i ubuduće ću se u Saboru zalagati za ono što je najbolje za Slavoniju - kazao nam je saborski zastupnik SDP-a i bivši gradonačelnik Požege te požeško-slavonski župan Zdravko Ronko, upitan za komentar statističke podjele zemlje.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti