Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Gospodarstvo

Početna konferencija EU projekta Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak

  vn           04.02.2020.         3785 pogleda
Početna konferencija EU projekta Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak

U Osijeku je održana Početna konferencije projekta „ Izrada studijsko-projektne dokumentacije za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Orlovnjak“.

Izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak predviđena je na području Općine Antunovac, na površini oko 70 hektara. Osnovni obuhvat budućeg Centra odnosi uspostavu cjelovitog sustava gospodarenja komunalnim otpadom na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije (12 gradova i 61 općina) s približno 485 tisuća stanovnika te dodatni obuhvat na rubne dijelove Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije (1 grad i 9 općina ) s približno 28 tisuća stanovnika.

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020., Ograničenog poziva za izradu studijsko-projektne dokumentacije za centre za gospodarenje otpadom (CGO), trgovačkom društvu EKOS d.o.o. za gospodarenje otpadom Osijek odobren je projekt „Izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak“, a 20. srpnja 2018. godine potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te EKOS-a. Ukupno prihvatljivi troškovi iznose 15 milijuna kuna, s time da je 12,75 milijuna kuna (85 %) osigurano iz OPKK-a, a 2,25 milijuna kuna (15 %) su sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Između ostalih aktivnosti, potom su provedeni postupci javne nabave te su potpisana četiri ugovora s izrađivačima studijsko-projektne dokumentacije, kao i usluga promidžbe i vidljivosti projekta. Rok za provedbu projekta je 17. srpnja 2021. godine.

Projekt su predstavili predsjednik Uprave EKOS-a Ivan Hampovčan i član Uprave EKOS-a Zoran Pandža. Konferenciji su nazočili predstavnici jedinica lokalne samouprave, komunalnih tvrtki i drugi sudionici Projekta, dok su u ime osnivača EKOS-a, Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, nazočili zamjenici župana Goran Ivanović i Josip Dabro.

"Na obradi u RCGO treba završiti godišnje do 60.000 tona miješanog komunalnog otpada i drugog neopasnog otpada. U tijeku je izrada osnovne dokumentacije za Centar i pretovarne stanice, kao i dokumentacije za javnu nabavu te informiranje i vidljivost projekta, a po njihovom završetku znat će se odgovori na pitanja o tehnologiji i vrijednost cijelog projekta. Upozorava da se investicija procjenjuje na oko 300 milijuna kuna, međutim cijene građevinskih radova u zadnjih godinu-dvije drastično su porasle, pa se govori i o mogućoj vrijednosti projekta od pola milijarde kuna", naglasio je tom prigodom predsjednik Uprave EKOS-a Ivan Hampovčan.

O svim aktivnostima i važnim događajima oko izgradnje Centra i rada EKOS-a informacije ćete naći na stranicama http://www.ekos-orlovnjak.hr/.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.