Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Dani Milka Kelemena

Počeli 8. Dani Milka Kelemena

        03.10.2002.         1788 pogleda
Počeli 8. Dani Milka Kelemena

SLATINA, 3. listopada - Svjetskom praizvedbom kompozicije ORION, VENUS, ANDROMEDA. koju je Milko Kelemen skladao za djevojački zbor Zvjezdice večeras je u Slatini svečano otvoren 8. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena.


Festival je posvećen velikom skladatelju svjetskoga glasa Milku Kelemenu, rođenom Slatinčaninu, koji je i ove godine došao u rodni grad dovodeći sa sobom plejadu vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika.


Na večerašnjem koncertu u crkvi Svetog Josipa ravnao je Zdravko Šljivac, još jedan Slatinčanin, točnije Bakičanin, koji je postigao zavidan uspjeh u glazbenom svijetu. Nastupio je i orguljaš Mario Penzar, a na glasoviru zbor su pratile Lidija Đidara i Dijana Bukvić. Uoči svečanoga otvorenja u Galeriji Doma kulture bit će otvorena izložba skulptura i akvarela mađarskih umjetnika Kopoli Ilone i Vanyr Istvana.


Festival će trajati do nedjelje, 6. listopada. Sutra će se Milko Kelemen susresti s učenicima Srednje škole Marka Marulića gdje će se govoriti o književnim djelima u stvaralaštvu Milka Kelemena, a navečer će u dvorani Doma kulture nastupiti Gudački kvartet Rucner te bandoneonist Peter Soave iz SAD-a (bandoneon je posebna vrsta tangoharmonike, op.a) Oni će, prvi puta u Hrvatskoj, izvesti Kelemenovu skladbu Memories. U subotu će nastupiti mladi slatinski pijanisti, a bit će predstavljeno i novo izdanje Kelemenove knjige Poruka pateru Kolbu. Ovo nadopunjeno hrvatsko (prvo je 1995. godine izdao zagrebački Durieux) i prvo englesko izdanje izdala je Matica hrvatska iz Slatine, uz potporu virovitičke Matice. U večernjem subotnjem programu nastupit ce njemačka sopranistica Stephanie Hass i perkusionist Christoph Hass. Program ovogodišnjih, 8. Dana Milka Kelemena, završava u nedjelju koncertom finskog pijanista Uki Ovaiskanenea te nastupom Baleta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. U nedjelju će Kelemenova knjiga biti predstavljena i u Virovitici. Ovogodišnji program Dana Milka Kelemena emitirat će se i putem Interneta na adresi www.dmk.com.hr a prenosit će ga svakodnevno i desetak radio stanica u Hrvatskoj, Mađarskoj i Australiji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dani Milka Kelemena