Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Dani Milka Kelemena

Počeli 8. Dani Milka Kelemena

        03.10.2002.         1662 pogleda
Počeli 8. Dani Milka Kelemena

SLATINA, 3. listopada - Svjetskom praizvedbom kompozicije ORION, VENUS, ANDROMEDA. koju je Milko Kelemen skladao za djevojački zbor Zvjezdice večeras je u Slatini svečano otvoren 8. Međunarodni glazbeni festival Dani Milka Kelemena.


Festival je posvećen velikom skladatelju svjetskoga glasa Milku Kelemenu, rođenom Slatinčaninu, koji je i ove godine došao u rodni grad dovodeći sa sobom plejadu vrhunskih hrvatskih i svjetskih glazbenika.


Na večerašnjem koncertu u crkvi Svetog Josipa ravnao je Zdravko Šljivac, još jedan Slatinčanin, točnije Bakičanin, koji je postigao zavidan uspjeh u glazbenom svijetu. Nastupio je i orguljaš Mario Penzar, a na glasoviru zbor su pratile Lidija Đidara i Dijana Bukvić. Uoči svečanoga otvorenja u Galeriji Doma kulture bit će otvorena izložba skulptura i akvarela mađarskih umjetnika Kopoli Ilone i Vanyr Istvana.


Festival će trajati do nedjelje, 6. listopada. Sutra će se Milko Kelemen susresti s učenicima Srednje škole Marka Marulića gdje će se govoriti o književnim djelima u stvaralaštvu Milka Kelemena, a navečer će u dvorani Doma kulture nastupiti Gudački kvartet Rucner te bandoneonist Peter Soave iz SAD-a (bandoneon je posebna vrsta tangoharmonike, op.a) Oni će, prvi puta u Hrvatskoj, izvesti Kelemenovu skladbu Memories. U subotu će nastupiti mladi slatinski pijanisti, a bit će predstavljeno i novo izdanje Kelemenove knjige Poruka pateru Kolbu. Ovo nadopunjeno hrvatsko (prvo je 1995. godine izdao zagrebački Durieux) i prvo englesko izdanje izdala je Matica hrvatska iz Slatine, uz potporu virovitičke Matice. U večernjem subotnjem programu nastupit ce njemačka sopranistica Stephanie Hass i perkusionist Christoph Hass. Program ovogodišnjih, 8. Dana Milka Kelemena, završava u nedjelju koncertom finskog pijanista Uki Ovaiskanenea te nastupom Baleta zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. U nedjelju će Kelemenova knjiga biti predstavljena i u Virovitici. Ovogodišnji program Dana Milka Kelemena emitirat će se i putem Interneta na adresi www.dmk.com.hr a prenosit će ga svakodnevno i desetak radio stanica u Hrvatskoj, Mađarskoj i Australiji.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dani Milka Kelemena