Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Zdravlje

Počela provedba projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”

  vpž           15.10.2019.         1419 pogleda
Počela provedba projekta “Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji”

U Virovitici je u utorak počela provedba projekta „Razvoj palijativne skrbi u Virovitičko-podravskoj županiji“ kojim će partneri Virovitičko-podravska županija, Opća bolnica Virovitica i Dom zdravlja Virovitičko podravske županije povećati znanja i svijest građana o važnosti, mogućnostima i načinima ostvarivanja prava na palijativnu skrb. Ugovor o provedbi projekta vrijednog 491.289 kuna koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda, u srpnju ove godine u Zagrebu potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić i virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

„Potrebe za palijativnom skrbi na području Virovitičko-podravske županije, rastu zbog sve većeg udjela starijih osoba. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, udio starijih od 60 godina života, u ukupnom broju stanovnika, bio je 23 posto. “, rekao je župan Andrović.

Do siječnja 2021. godine bit će uspostavljen Volonterski centar za palijativnu skrb, provoditi edukacije za članove obitelji palijativnih bolesnika, motivirati učenike 4. i 5. razreda srednje medicinske škole za volonterski i profesionalni rad u palijativnoj skrbi i promicati zdrave navike života s ciljem prevencije smrtnosti povezanih s kroničnim bolestima.

„Nabavit ćemo pet bolničkih kreveta s antidekubitalnim madracima za Opću bolnicu Virovitica i rasporediti ih na tri odjela i tri kreveta za posudionicu ortopedskih pomagala Doma zdravlja“, rekao je ravnatelj Opće bolnice Virovitica Dinko Blažević.

Palijativna zdravstvena zaštita u Virovitičko-podravskoj županija počela je s radom u srpnju 2018. godine.  

„U nešto više od godinu dana prošlo je od nekakvog početka provedbe palijativne skrbi na području naše županije, a želja nam je pokrenuti stacionarni tip palijativne skrbi za manje zahtjevne palijativne pacijente“, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije dr Ivica Fotez.

alijativna skrb je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) skrb s ciljem pružanja potrebne njege i potpore bolesnicima s neizlječivim bolestima. Cilj joj je podići kvalitetu života takovih bolesnika, ali i pružiti podršku i pomoć članovima obitelji i njegovateljima za vrijeme trajanja palijativne potrebe, kao i poslije nje.

Palijativnu skrb pruža multidisciplinarni tim u sastavu: liječnik (specijalist), medicinska sestra (prvostupnica sestrinstva), psiholog, socijalni radnik, duhovnik, volonteri, ljekarnik, fizioterapeut, te ostali dionici.

Palijativna medicina, unutar palijativne skrbi, nastoji smanjiti i ublažiti neugodne simptome koji su sastavni dio gotovo svih dijagnoza bolesti koje vode palijativnoj potrebi (bol,kašalj,mučninu…)

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.