Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poljoprivreda

Počela dorada duhana, zaposleno 120 sezonskih radnika

        20.11.2009.         1348 pogleda
Počela dorada duhana, zaposleno 120 sezonskih radnika

U poganima «Hrvatskih duhana»  krenula je dorada osušenog duhanskog lista zbog čega je zaposleno 70 sezonskih radnika, a 1. prosinca, do kada se očekuje otkup zadnjih količina ovogodišnjeg uroda, ta će tvrtka pozvati još 50 sezonaca koji će raditi sve do svibnja iduće godine. «Zahvaljujući nešto više kiša istočno od Virovitice, ali prije svega tehnologiji proizvodnje ove godine bit će 12 milijuna kilograma duhana što je nešto veća količine nego lani. Zapadno od Virovitice bila je velika suša pa su prinosi nešto manji - do dvije tone duhana po hektaru. Iako situacija nije ružičasta ovu godinu završit ćemo pozitivno s nešto lošijim rezultatima nego prošle godine», kaže predsjednik uprave «Hrvatskih duhana» Mirko Boić.

Dok su cijene ratarskih kultura ove godine zabilježile drastičan pad, Hrvatski duhani zadržali su otkupne cijene duhana na prošlogodišnjoj razini i odrekli se svoje dobiti od 10 milijuna kuna u korist proizvođača. «Učinili smo to kako bi prebrodili razdoblje do ulaska u Europsku uniju», kaže Boić dodavši kako se ta se tvrtka uspješno nosi s recesijom i globalnom gospodarskom krizom jer je restrukturiranje obavljeno prije nekoliko godina pa sada lakše može pratiti troškove poslovanja.

Vrijednost proizvodnje duhana u Virovitičko-podravskoj županiji je oko 230 milijuna kuna i to je najveći argument, naglašava Boić, u odgovoru na pitanje treba li Hrvatskoj proizvodnja duhana ili ne. Boić ocjenjuje da će sljedeća godina, obzorom na gospodarsku krizu, smanjivanje poticaja, i poljoprivrednu politiku, za hrvatskog seljaka, a napose za duhanske farmere, sljedeća godina biti prijelomna.

Ovoga tjedna u Virovitici su boravili predstavnici dviju velikih duhanskih tvrtki «Allianz» koja ima godišnji promet duhana od 600 milijuna kila duhana (za usporedbu, Hrvatski duhani imaju 10 milijuna kila) i Japan tabacco, treća kompanija u svijetu koji su zainteresirani za otkup kvalitetnog hrvatskog duhana.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

đuro strašni
20.11.2009. 17:16
jooj Booiiićuuu.....nisu pale cijene.....al nisu 10 godina ni rasle.

Aragoviću...reci nešto......kad ćemo se skupit da kažeš šta ima novo...?

A što se tiče kontrole i snimanja,vjerojatno i među nama ima onih koji love u mutnom ali mislim da su to sitne ribe(ne branim ih)....al nek oni malo snime
upravne odbore,menađere,političare i ostalu gamad......jebg seljaci moji glasajte za Heba....
xxll
20.11.2009. 14:18
ŠTO NAS USKORO OČEKUJE:
Počinje snimanje svih poljoprivrednih čestica

Do 2011. sve poljoprivredne površine moraju biti popisane i klasificirane kako bi se mogli dobiti poticaji
ZAGREB - Kako bi se do ulaska u Europsku Uniju što bolje kontrolirala distribucija poticaja poljoprivredi, svi hrvatski poljoprivrednici morat će se upisati u sustav ARKOD na kojem od ove jeseni intenzivno radi između 450 i 500 poljoprivrednih stručnjaka. U projekt je uključena i zagrebačka tvrtka Geofoto koja će iz aviona snimiti sve poljoprivredne površine te izraditi potrebne karte preko kojih će se napraviti softverski sustav kontrole svih povrišna. Cijeli projekt stajat će oko 120 milijuna kuna. Kada novi sustav kontrole ARKOD bude profunkcionirao, kontrola poticaja trebala bi biti učinkovitija. U 2007. godini, od 6055 prekontroliranih gospodarstva i tvrtki, farmeri su pokušali “prevariti” državu za 7,4 milijuna kuna.


Još iz kategorije Poljoprivreda