Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Kultura

Pleterničko nebo spasa – poljoprivrednim avionima prevezli 141 ranjenika

  Ivana Horvat           27.01.2018.         1425 pogleda
Pleterničko nebo spasa – poljoprivrednim avionima prevezli 141 ranjenika

Jučer u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica, održana promocija brošure „Značaj i uloga humanitarne operacije transporta ranjenika 1992. u Pleternici.“ Borošuru su promovirali ravnatelj Hrvatske knjižnice i čitaonice Pleternice, Franjo Novak, zamjenik gradonačelnik Pleternice Domagoj Katić i umirovljeni bojnik Mario Kalan.

Riječ je o humanitarnoj operaciji, spašavanju i prevoženju teških ranjenika poljoprivrednim zrakoplovima AN-2 iz baze Ivanin dvor u Pleternici za Zagreb. Spašavanje se odvijalo za vrijeme Domovinskog rata a prevezli su 141 ranjenu osobu. O samoj operaciji i 1992. godini dokumentirano je relativno malo jer je sve, zbog sigurnosnih razloga, rađeno u tajnosti kako neprijatelj ne bi granatirao zrakoplovnu bazu.Teški ranjenici iz slavonskobrodske bolnice prevoženi su avionima u Zagreb od 23. rujna 1992. sve do 15.listopada 1992.godine u turnusima čime su spašeni mnogi životi.

Tu ratnu priču počeo je istraživati umirovljeni bojnik Mario Kalan, a zatim mu se pridružio u istraživanju i zamjenik gradonačelnika Domagoj Katić.

„Povijest mora biti zapisana, ono što je prošlo ne smije biti zaboravljeno“, zaključio je Katić.

Problem s kojim se susreće svaki istražitelj je premalo dokumentacije, prošlo je 25 godina od Domovinskog rata i svjedoka više nema, a oni su ključ svega toga. „Trebamo poticati mlade, svoju djecu da istražuju bitne informacije iz naše povijesti. Tijekom operacije iz Pleternice transportirano je više od 90 teških ranjenika. Postoji još prostora za istraživanja i prikupljanje dokumenata, te sve informacije i prikupljene podatke planiramo predstaviti kroz knjigu“, poručio je za kraj Mario Kalan.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, Višnja Romaj izrazila je svoje zadovoljstvo ovim događajem i njegovu važnost za sve nas, te dodaje kako je ovo tek jedan u nizu od predavanja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura