Banner
DHMZ: Oblačno uz povremenu kišu
Danas besplatan ulaz u Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović
Večernji list: Stočari po utovljenoj svinji gube 600, a junetu i 2500 kn
Petero članova Znanstvenog savjeta ogradilo se od istupa Gordana Lauca
Centar i GLAS: Zakon o obnovi je neprovediv, a njegove izmjene još jedna obmana
Marić (SDP): Želi se potezom pera bolnice oteti županijama
MORH poručio Milanoviću da poštuje zakone koje je donijela njegova Vlada

  Sport

Plesni centar "Virovitica" obilježio Svjetski dan plesa

        30.04.2010.         2211 pogleda
Plesni centar "Virovitica" obilježio Svjetski dan plesa

Na dan 29. travnja, u spomen na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jean Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta, diljem svijeta i Hrvatske veliča se ples kao umjetnost koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Taj je dan za obilježavanje Svjetskog dana plesa još 1982. godine odabrao i ustanovio Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI-u. 

Kako bi obilježili taj dan, članovi Plesnog centra "Virovitica" posjetili su Dječji vrtić "Cvrčak", te  djeci predškolskog uzrasta približili ljepotu plesnih koraka i razigranih ritmova.

Sportski plesni par Davor Kihar i Gabrijela Horvat razveselili su djecu otplesavši svih pet latinsko-američkih plesova, dok je voditeljica Plesnog centra Marija Kovačić na zanimljiv način opisivala svaki pojedini ples, plesnu odjeću i obuću, a uz ritmove cha-cha-cha uz njenu pomoć dječica su uspješno plješčući svojim dlanovima pružali ritam i podršku plesačima.

Za kraj druženja na podiju su se našli svi prisutni, djeca, tete, plesači, te zajednički uz brze ritmove zaplesali svatko u svom stilu, i tako na najljepši način dali svoj doprinos obilježavanju ovog, za plesače i ljubitelje plesa, najznačajnijeg dana u godini. 

U ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan plesa argentinskog koreografa Julia Bocce ističe se kako ples ljudima daje zadovoljstvo, čini ih slobodnima i tješi zbog njihove nemogućnosti da lete poput ptica. "Ples nas približava nebu, onom svetom i onom beskonačnom", poručuje Bocca.  
Hrvatsku poruku napisala je ove godine primabalerina Maja Bezjak koja poziva svu djecu i mlade da se pridruže plesačima čiji je "svijet još uvijek pun ljepota i jednostavnih radosti, koji, veličanstven u svojoj neposrednosti i trajanju, pokretom izražava govor duše". 

Svim ljubiteljima plesa, svim plesačima i onima koji će to tek postati čestitamo Svjetski dan plesa!

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Sport