Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Europska unija

Plenković predstavio izborni program: Hrvatska je utjecajnija više nego ikada prije

  Hina           09.05.2024.         1395 pogleda
Plenković predstavio izborni program: Hrvatska je utjecajnija više nego ikada prije

Predsjednik HDZ-a i nositelj liste na izborima za Europski parlament Andrej Plenković rekao je u četvrtak da program "Hrvatska snažna i važna" govori o snažnoj Hrvatskoj koja je utjecajnija nego ikada prije, te poručio kako će se zalagati da dođemo na 82 posto prosjeka EU. "Program "Hrvatska snažna i važna" govori o snažnoj Hrvatskoj koja je kapitalizirala svoj međunarodni položaj i utjecajnija  je više nego ikada prije", rekao je Plenković na predstavljanju kandidata i izbornog programa Predsjedništvu i Nacionalnom odboru HDZ-a.

Poručio je i kako u novim izazovima moramo biti spretni u korištenju našeg međunarodnog položaja pa do svih mogućih politika na europskoj i nacionalnoj razini. Izrazio je zadovoljstvo što je naša zemlja prije pet godina u portfelje Europske komisije "utkala" demografsku politiku, istaknuvši da je demografija u međuvremenu posala tema oko koje se lideri natječu tko će više na sastancima Europskog vijeća govoriti o tom problemu.

Ono što se događa Hrvatskoj, kazao je nije svojstveno samo nama već je to problem koji postoji diljem zemelja članica EU, posebice zemalja Srednje i Istočne Europe. Kazao je da će učiniti sve da u idućem mandatu njegove vlade Hrvatska sa sadašnjih 76 posto dođe na 82 posto prosjeka EU. Statistika pokazuje, naglasio je da u zemlji koja dođe na tu razinu jenjava trend iseljavanja, razlika plaća prema nekim zapadnim zemljama postaje sve manja a uvjeti života u krugu svoje obitelji, prijatelja i domovine postaju isplativiji nego privremeni odlazak u drugu zemlju. "I taj cilj nam je na domak", poručio je.

Podsjetio je na projekte koje su ostvarili u njihovom mandatu, kao što su Pelješki mostom kojim je povezan hrvatski teritorij, LNG terminal na Krku, projekt Slavonija i politika ravnomjernog regionalnog razvoja u koji je u zadnjih osam godina uloženo tri milijarde eura.

Hrvatska se uz to zalagala za što bolji položaj Hrvata u BiH kao jednog od tri konstitutivna naroda koji, smatra, još uvijek treba ostvariti svoju punu ravnopravnost. Podsjetio je da je prije mjesec i pol dana donijeta strateška odluku da se otvore pristupni pregovori s BiH.  "To su gigantski uspjesi i uspjesi čije vrijednosti će ostaviti traga i smjera za nama najvažniju susjednu zemlju a osobito za osnaživanje položaja hrvatskog naroda", istaknuo je.

Plenković je rekao da su HDZ-ovi zastupnici u europskom parlamentu pratili politike Vlade, podržavali integracijske napore i borili se za ulazak u šengenski prostor za razliku od onih koji su apriori bili protiv svega i interesa vlastite države. Također, kazao je, bilo je i onih čiji su kolege iz klubova zastupnika u Europskom parlamentu radili na sabotiranju hrvatskog članstva u šengenskom prostoru. "To ćemo jasno govoriti u kampanji", poručio je.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Europska unija