Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Planinarstvo

Planinari na «Podunavskom pješačkom putu»

  jg/Snimila Đurđica Bajivić           28.04.2009.         4512 pogleda
Planinari na «Podunavskom pješačkom putu»

Članovi planinarskog društva «Papuk» Virovitica,  jučer su sudjelovali na  tradicionalnoj manifestaciji  «Podunavski pješački put»,  Mišino Brdo - Aljmaš - Erdut.

Na ovogodišnjem desetom po redu «Podunavskom pješačkom putu» bilo je sudionika iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Lijepo vrijeme, ljubav prema prirodi, bogatstvo i raznolikost ponude koje pruža šetnja ovim područjem, ali i ono nezaboravno zadovoljstvo koje ostaje nakon svakog izleta, vodilo je naše planinare putovima prirode od Mišinog Brda, oko sat vremena hoda uređenom stazom do Aljmaša, gdje su posjetili crkvu  «pohođenja Blažene djevice Marije», zatim brodicom od Aljmaša do ušća Drave u Dunav. Nakon ugodne vožnje, uslijedila je hodačka tura, gdje ih je gotovo cijelim putem pratio Dunav, te put uz vinograde sve do krajnjeg odredišta - Erduta.

O «Podunavskom pješačkom putu»

Podunavski pješački put osmislio je prof. dr. Vlado Obad s ciljem da posjetitelj uoči sve bogatstvo i raznolikost ponude koje čovjeku pruža šetnja ovim područjem. Put traje oko 6 sati. Na prijedlog tajnika Društva odlučeno je da ovaj put ne bude namijenjen samo članovima našeg Društva, već da, zbog svoje ljepote, bude dostupan svim planinarima i ljubiteljima prirode.

Povod održavanja je Dan planeta Zemlje (22. travnja). Poput našeg planeta, i ovaj kraj doživio je nepotrebna razaranja kao posljedicu nerazumnog čovjekovog djelovanja. Nadamo se da će se i naš planet (kao i ovaj dio naše domovine) postupno, ali sigurno, oporaviti zahvaljujući povećanoj ekološkoj svijesti ljudi koja nastaje zahvaljujući manifestacijama poput našeg "Podunavskog pješackog puta". Pri određivanju termina, "kum" Fabijan Marinović vodio je računa da u travnju nema većih akcija slavonskih planinara i, što je vrlo bitno za ovaj kraj, da su posjetitelji pošteđeni neugodnih uboda komaraca. Odlučeno je da se svake godine "PPP" tradicionalno održava u nedjelju uoči 22-og travnja (osim ako je to Uskrs, tada se održava na Cvjetnicu).

Put su markirali Đuro i Danijel Podobnik te Vlado Obad. Zahvaljujemo se dipl. inž. šumarstva Borisu Drenjančeviću iz Odjela za uređivanje šuma (Uprava šuma Osijek) koji nam je dao na uvid sve raspoložive topografske karte područja Aljmaš-Erdut.

U spomen na prvi obilazak (16. travnja 2000.) u centru Aljmaša posađeno je drvo javora (dar planinara HPD "Belišće", koje su osnovali članovi našeg Društva). Okupljeno je više od 500 planinara iz 15 planinarskih društava (13 iz Slavonije te 2 iz BiH - PD "Visočica" Visoko i PD "Konjuh" Tuzla). U protekle 3 godine PPP je obišlo oko 1200 osoba iz 22 planinarska društva Hrvatske i BiH.

U listopadu 2000. g. put su obišli i planinari PD "Ericsson-Nikola Tesla" iz Zagreba. 2002. g. definirana je konačna verzije PPP-a, koji počinje na Mišinom brdu. Na taj način je put produljen te je za potpun obilazak trase potrebno 6 sati. Planinarski dnevnik Podunavskog pješačkog puta bit će promoviran na sljedećem masovnom okupljanju 13. travnja 2003. g. (tiskan je u prosincu 2002. g.). Želja nam je da nam se 2003. godine pridruže planinari Pečuha (Mađarska), kako bi okupili gradove prijatelje Osijeka (Tuzla i Pečuh).

Ekipa HTV je 23. kolovoza 2000. g. snimila "Podunavski pješački put" koji je prikazan u sklopu jedne od emisija "Pustolovine po Hrvatskoj" 26. travnja 2002. godine.

Važno je napomenuti da ne postoji opasnost od minsko-eksplozivnih sredstava, koja u ovom kraju nisu niti postavljana.

                                                        Preneseno sa stranice www.hpd-zanatlija.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PlaninarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.