Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  HGK-Županijska komora Virovitica

Plaća od 3265 kuna najmanja u gospodarstvu Virovitičke županije

  D. Šantoši/Večernji list/Foto:M. Šantoši/Pixsell           16.11.2011.         2302 pogleda
Plaća od 3265 kuna najmanja u gospodarstvu Virovitičke županije

Na sjednici Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Virovitica danas je istaknuto da su 722 poduzetnika Virovitičko-podravske županije u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila ukupan prihod u iznosu od 1,7 milijardi kuna ili 14 posto više nego u prvih šest mjeseci prošle godine, a rashodi su porasli za 26 posto i ostvareni su u iznosu od 1,8 milijardi kuna. U istom razdoblju ove godine u gospodarstvu županije isplaćena je prosječna neto plaća od 3265 kuna, što je najmanja plaća u gospodarstvu svih hrvatskih županija. Zabrinjava što je gotovo polovica poduzetnika, za poreze i doprinose, u tom razdoblju državi dugovala više od 248 milijuna kuna. Mali i srednji poduzetnici teško podnose teret krize, dok se najveće i najuspješnije županijske tvrtke relativno dobro drže na tržištu.

Izvoz pao za petinu, uvoz porastao za 23 posto, vanjsko-trgovinski saldo manji za 53 posto.

Iako je županijsko gospodarstvo na strano tržište izvezlo roba i usluga u vrijednosti 58,8 milijuna dolara, što je za petinu manje nego lani, uvoz je porastao 23 posto i iznosio je 39,5 milijuna dolara. Pozitivan vanjsko-trgovinski saldo gospodarstva županije u šest mjeseci smanjen je čak 53 posto. Gospodarstvenici su zamjerili državi i najvećim vjerovnicima što nisu učinili više u očuvanju tvrtke KIO Keramika Orahovica na domaćem i stranom tržištu.

- U Hrvatskoj i županiji moraju se stvarati jače kompanije koje značajnije mogu utjecati na cjelokupan razvoj gospodarstva i povoljniju poziciju proizvođača - izjavio je Ivan Slamić, predsjednik Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Virovitica, pozivajući državu i lokalnu samoupravu da još jednom preispitaju i smanje namete koji opterećuju proizvodnju i onemogućuju joj veću konkurentnost na domaćem i stranom tržištu.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

senior
17.11.2011. 15:57
Ovo govori više od bilo čega, čak i više od Županove knjižice u boji koja košta bar 10 kn, a on kaže 1,92 kn. Naravno to je ono što će HDZ-e platiti, a ostalo ćemo mi posrednim putem.
Od ovog se živi, a ne od vodovoda i slika u boji gdje se zbog pogrešne politike (visoke cijene priključka i dokaza o legalnosti objekata rijetko tko priključuje). Naprimjer Gornje Predrijevo do prije par mjeseci samo jedan priključak ili Radosavaca imaju vodovod, a vatrogasci im voze vodu.
Feral
17.11.2011. 14:49
3265 kn je prosječna plaća isplaćena u gospodarstvu u našoj županiji a ona je najmanja u odnosu na druge županije. Što tu ima biti nejasno ?
Ivana27
17.11.2011. 14:33
Ma kakva je to "najmanja" prosjecna placa od preko 3000 kuna?Ja ne poznam nikoga u toj ligi.Sa obzirom da moja baka ima mirovinu od 723 kune,sve drugo je nepotrebno pisati.
Feral
17.11.2011. 14:30
upravo tako, statistika je točan obračun netočnih podataka.
freeman
17.11.2011. 14:09
dajte vi nama prosjek plaća, ali bez djelatnika državnih (gradskih, županijskih) poduzeća i banaka - kao i uvijek, statistika je (ponekad) skup točnih podataka iz kojih proizilaze razne bedastoće tj, bedasti zaključci
Feral
17.11.2011. 11:29
Nedavno sam sjedio u društvu za stolom gdje je bilo dvanest osoba a jedini ja iz realnog sektora. Nije mi jasno zašto se niti jedna stranka nije opredijelila za postotno formiranje plaća. Osnova je uvijek prvi inženjer u tvornici i najbolji majstor. Kolika je prosječana plaća prvog inženjera i najboljen majstora u našim najjačim tvrtkama ( od 3.500 - 7.000 kn ) . Od njih veću plaću u normalnim državama imaju jedino kirurzi, ostali saborski zastupnici, župani, dožupani, načelnici, pročelnici i drugi .ebivjetri mogu imati samo manje ( u našem slučaju od 6.000 do 2.500 kn ). Tek kada se tako poslože stvari , možda ima neke šanse za ravoj.
stole123
16.11.2011. 21:48
pa nisam dobio takve informacije da je u tvinu takva plaća , to jest prosjek ali još uvjek je većina na minimalcu čak i ispod minimalca a slamić i slični njemu popravljaju prosjek sa svojim plaćama
Prosvjednik8
16.11.2011. 21:29
mastermind,bas tako,sada kada privatne firme jedva spajaju kraj s krajem i gledaju kako prezivjeti ovu godinu i nadaju se da ce krenuti na bolje i poslodavci koji ne zele zatvoriti da ne salju radnike doma ili na ulicu makar vec duze ne rade profitabilno drzava umjesto da im pomogne i olaksa ukidanjem nekih doprinosa ili smanjenjem poreza oni kao da zele da zatvoris i kao da ti porucuju odustani nemas sanse...svakodnevno vidjam takve primjere...drzava banana.
slavujj
16.11.2011. 21:22
"prozivajući državu i lokalnu samoupravu da još jednim preispitaju i smanje namete.....?
pa kako sada to g. slamiću pa to je ista ona ekipa koju ste išli podržati u osijek na predstavljanje programa hdz-a, a sada da se preispitaju,
pa što to niste rekli kad ste im davali podršku?
mastermind
16.11.2011. 21:14
Kod nas sve naopako, umjesto da se što više potiče poduzetništvo s smanjenjem poreza, ono se gotovo suzbija s raznoraznim doprinosima, porezima, naknadama...itd...


Još iz kategorije HGK-Županijska komora Virovitica