Banner
HAK: Kolnici mokri
DHMZ: Oblačno, povremeno s kišom
Za dva vanjska člana Vijeća za provedbu Kodeksa ponašanja 24 prijave
U Hrvatsku stiglo novo cjepivo protiv dominantnog omikrona
Na Zeljarijadi u Vidovcu predstavljena rekordna mega sarma dugačka 1.501 metar
DHMZ: Narančasto upozorenje na količinu kiše te jake udare vjetra
Nekoliko stotina mladih liječnika zatražilo hitnu reformu zdravstva

  Roklicerove večeri

Pjesnička večer kao rock-koncert

  Sandra Pocrnić Mlakar           13.01.2022.         2193 pogleda
Pjesnička večer kao rock-koncert

Milko Kiš gostovao je već nekoliko puta u kafiću Stari krovovi u Dugom Selu, ali prve subote u siječnju bio je prvi puta glavni gost, a zbog njega su u Dugo Selo stigli gosti iz Zagreba, Jastrebarskog, Ozlja, Rijeke, Kruševca, Sesveta i Virovitice. Jer Preludiranje Milka Kiša program je energizirajuće glazbe i žestokih stihova, u kojem se u za mikrofonom dinamično izmjenjuju akordi, instrumenti, pjesnici, kao i za stolovima runde pića. Kako je rekao Milko Kiš, formula je to kojom se pjesnička večer pretvara u rock-koncert.

Otvoreni gornji prozori i alkohol za dezinfekciju na ulazu podsjećaju na oprez i uz sigurnosne mjere, program počinje. Milko Kiš pjeva uglazbljene pjesme iz svoje zbirke „Svirao sam po najgorim birtijama ovog grada“, u kojoj su se našli skitnice, kamiondžije, vesela društva kraj šanka, Zagreb, Jakuševac, pa i Virovitica. Milko Kiš je, naime, rođeni Slatinčanin, koji je glazbenu školu pohađao u Virovitici, a za kruh i poeziju danas zarađuje kao klavijaturist rock sastava Hladno pivo. Električna gitara podiže tonus i prestaje žagor publike.

Ovo je kao na Brodu, viče netko iz publike, dok multiinstrumentalist Milko električnu gitaru zamjenjuje akustičnom, a zatim prelazi na klavijature. Publika glasno odobrava – većina dobro zna da je Brod Brazil na Savi bio stalno odredište za Preludiranja Milka Kiša, na koje je iz tjedna u tjedan pozivao goste na recitiranje i svirku. Već s prvim taktovima podjednaka je atmosfera postignuta i u rustikalnom cafe-baru Stari krovovi.

<<< Milko Kiš: U „Hladnom pivu“ zarađujem, a trošim na poeziju

Kafić Stari krovovi, nedaleko dugoselskog željezničkog kolodvora, vodi umjetnica Ljiljana Šešet u kući na svom obiteljskom imanju s voćnjakom. Tradicionalnu obiteljsku dugoselsku kuću dekorirala umjetničkim slikama, starim fotografijama i kazališnim kostimima te napravila utočište za pjesnike i umjetnike. Na ulazu su istaknuti uokvireni plakati sa svim izvođačima koji su ovdje nastupili – prostrana terasa pod starim krovom proteklih je nekoliko ljeta bila pozornica umjetničkih događanja zbog kojih danas ovamo dolaze pjesnici iz cijele Hrvatske i šire okolice.

Nakon stanke drugi krug nastavljaju pjesnici-gosti, a među njima je i Zdravko Odorčić, voditelj udruge Kultura snova, roklicerovci Biljana Kovačević, Toni Vuković, Zlatko Erjavec, Sanja Tkalčec i Zlatko Kovačević te Neven Dužević i Zvonimir Friganović s Jutra poezije i gošće iz Kruševca. Sve goste Milko Kiš prati preludiranjem na klavijaturama, a veliki pljesak dobila je Ivanka Blažević Kiš, koja je uz gitaru otpjevala Bye, Bye Love.

Povezivanje i upoznavanje ljubitelja glazbe i poezije formula je koja se primjenjuje na sve više punktova u Hrvatskoj. Virovitica, Sisak, Varaždin i Dugo Selo podržavaju se i razmjenjuju goste i iskustva. Prema procjeni Milka Kiša, prva ovogodišnja svirka u Krovovima najavila je dobru sezonu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri