Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Roklicerove večeri

Pjesme Barbare i Ivanke, Milkova glazba i Rudijeve fotke - dobar razlog da subotnju večer provedete u Cugu na 50. Roklicerovim večerima

  Goran Gazdek           08.11.2019.         2102 pogleda
Pjesme Barbare i Ivanke, Milkova glazba i Rudijeve fotke - dobar razlog da subotnju večer provedete u Cugu na 50. Roklicerovim večerima

Na 50. Roklicerove večeri, ove subotu, 9. studenoga u Caffe bar Cug (Željeznički kolodvor, Stjepana Radića 104, Virovitica) dolaze nam pjesnikinje Barbara Baždarić i Ivanka Blažević Kiš uz glazbenu pratnju Milka Kiša, klavijaturiste Hladnog piva. Prije njihovog nastupa bit će otvorena izložba fotografija Rudija Vanđije nazvana Vremeplov 2. Oni koji su u Cugu vidjeli Vremeplov 1 znaju o čemu se radi – galerija Virovitičana i Virovitičanki te njihovih poznatih i popularnih gostiju koje je Ruda imao prilike fotografirati u našem gradu tijekom svoje bogate fotografske i snimateljske karijere. No, vratimo se našim pjesnikinjama.

Stalni posjetitelji ove manifestacije koju je prije tri točno godine pokrenuo pokojni pjesnik, pisac, dramaturg i glumac Robert Roklicer pod nazivom Virovitičke umjetničke večeri već su upoznali književnicu Ivanku Blažević Kiš. Nekoliko je puta ovdje čitala svoje pjesme i tako svojim nastupom podržala Robijeve napore da se Večeri ukorijene i da se dobar glas čuje u pjesničkim krugovima u Zagrebu i širom Hrvatske

Uz to što piše pjesme Ivanka Blažević Kiš je ilustratorica, dizajnerica nakita i knjižničarka. Rođena je u Mikleušu 1. travnja 1960. godine. Završila je Filozofski fakultet sveučilišta u Zagrebu (fonetika, opća lingvistika, bibliotekarstvo). Zaposlena je u Knjižnici Savski gaj u Zagrebu od 1986. godine. Ilustrirala je zbirku Jučerdanasputra, kaobajke (Silvija Šesto, Semafora, 2013.). Napisala slikovnicu Brzi Teo i spora Naya (Semafora, 2014.), roman za mlađu školsku dob Mrak, Danči i Mark (Semafora, 2016.) i zbirku poezije Moja žena piše dobre stihove (2018). Imala je desetak izložbi (nakit, slike) u narodnim knjižnicama. Pjesme za odrasle su objavljene u nekoliko zbornika i književnih časopisa.

Barbari Baždarić će to biti prvi nastup u Virovitici i baš se raduje bog toga jer ono što je čula o pjesničkim večerima u Virovitici bili su samo superlativi. Rođena je 1973. godine u Puli, diplomirala je engleski i talijanski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ljubav prema poeziji osjetila je još za vrijeme boravka u Londonu gdje je pohađala tečajeve kreativnog pisanja. Trenutno radi kao profesor engleskog i talijanskog jezika u Srednjoj školi Jastrebarsko. Godine 2014, dobila je nagradu za projekt „GESTA“ koja je proglašena najboljim projektom u Hrvatskoj u kategoriji kreativni i inovativni edukacijski program na Danu kreativnosti i inovativnosti.

Neke pjesme prevedene su na albanski jezik. Objavila je dvije zbirke pjesama: Grizem (2018.) i Mislim da sam vidjela izvanzemaljca (2019.). Urednik i jedne i druge zbirke je književni kritičar i teoretičar dr. sc. Tin Lemac koji je napisao i predgovore. 

I Milka Kiša je virovitička publika već imala prilike upoznati. Bio je glavni gost na prvim Virovitičkim umjetničkim večerima, dolazio je ovdje nekoliko puta, tu je išao u glazbenu školu, napisao pjesmu posvećenu Virovitici, ovom je portalu dao veliki intervju. I ove subote izvest će, uz klavir, gitaru i usnu harmoniku svoje, kantautorske pjesme.

Uz njih, iz Zagreba dolazi još šest pjesnika, stalnih sudionika legendarnih Jutra poezije. Kao i obično očekuju se nastupi domaćih autora, virovitičkih pjesnika i pisaca, a nakon toga je after party. Ulaz je slobodan.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri