Radnička fronta: Nužna hitna i učinkovita implementacija Istanbulske konvencije
DHMZ: Sunčano vrijeme
HAK: Na granicama moguća čekanja
Jutarnji list: Prosječna plaća raste 270 kuna
Večernji list: Sigurno ostaje bar šest ministara
Požega: Jedan novooboljeli, četvero pušteno iz bolnice
Afera Fimi media: Uskok tehnički izmijenio optužnicu protiv Sanadera i HDZ-a

  Kultura

Pješice od Osijeka do Zagreba za prava životinja

        10.04.2014.         1006 pogleda
Pješice od Osijeka do Zagreba za prava životinja

Dipl. soc. radnik Vedran Romac, zagovaratelj prava životinja i predavač, autor ciklusa predavanja pod nazivom “Priče iz tanjura” želi na specifičan način skrenuti pozornost javnosti na temu još jednog svog predavanja. Predavanje pod nazivom “Ljuska jajeta” održat će se na Uskrsni ponedjeljak, 21. travnja 2014. u 18 sati, u hotelu The Regent Esplanade Zagreb, Mihanovićeva 1. Kako bi održao to predavanje, Vedran Romac kreće pješice na put dug 270 kilometara.

Svoje hodanje od tjedan dana Romac započinje u ponedjeljak, 14. travnja 2014. u 11 sati, iz Skloništa za napuštene životinje u Nemetinu pokraj Osijeka kako bi na sam Uskrs 20. travnja u 19 sati dopješačio na Trg bana Jelačića u Zagrebu te sutradan održao predavanje.

 Osijek je odabrao kao središte slavonske navike jedenja mesa, a Udrugu Pobjede i njihovo sklonište kao pozitivnu nit dobrog odnosa prema životinjama i širenja "hrane za mir".

 Romac nije sportaš niti planinar već predavač koji želi, za njega vrlo napornim hodanjem i dugim putem, potaknuti građane da čuju njegovu poruku mira i suosjećanja.

 Iako ni sam ne zna hoće li uspjeti propješačiti tih 270 kilometara u tjedan dana i što ga sve čeka na putu od Osijeka do Zagreba, spreman je hodati za svinje, krave, kokoši i sve ostale životinje koje ne mogu govoriti za sebe, ali i za sve ljude koji žele čuti poruku koja im može promijeniti pogled na svijet pa i smisao postojanja.

 “Ako je ljuska jajeta slomljena iznutra – život počinje. Ako je ljuska jajeta slomljena izvana – život prestaje”, izjavljuje Vedran Romac i dalje objašnjava: “Stvorena da štiti potencijal koji tek treba postati razvijeni život, ona puca kada je taj život spreman da se otvori prema svijetu. Novi život postaje njegov novi mali dio. Bilo da je izišao iz jajeta ili maternice, on uzima svoj prvi zrak, pušta svoj prvi zvuk i počinje svoj rast, svoj put prema onome što treba postati - član jata, krda, zajednice ili individualac, predvodnik, sljedbenik, zaštitnik ili štićenik, otac, majka, dijete, brat ili sestra.

 “Ali u našem ljudskom svijetu svaki novi ne-ljudski život počinje, ili je već ugušen prije svog početka, s etiketom robe, proizvoda i namjenom koja koristi našoj ljudskoj vrsti. Preko 60 milijardi života godišnje unaprijed je presječeno našom intervencijom i nikad se neće razviti u ono što su nosili u svom potencijalu. Niti jedan od tih života neće se roditi, rasti, razboliti, ozdraviti i umrijeti pod svojim vlastitim uvjetima.

 “'Ah, kad bi se svi promijenili i svijet bi bio bolji...', najčešća je rečenica današnjice. Ujedno, ona je i najveća zabluda i najveće samoporažavajuće proročanstvo s unaprijed određenim ishodom. Zbog nje svijet i ostaje takav kakav jest, čak i za Uskrs koji kao najveći kršćanski blagdan, označava pobjedu života nad smrti.

 “Ali svatko od nas može promijeniti jednu priču: svoju. I što se onda događa? Svijet oko nas počinje se mijenjati. Ljudi oko nas se počinju mijenjati...

 “To je nova ljubav u službi najveće vrijednosti i najvećeg idealu na planetu – života.”

 Vedran Romac prolazit će kroz sljedeća mjesta i gradove: Nemetin, Osijek, Višnjevac, Josipovac, Petrijevci, Valpovo, Belišće, Črnkovci, Donji Miholjac, Viljevo, Čađavica, Slatina, Cabuna, Suhopolje, Čemernica, Virovitica, Korija, Špišić Bukovica, Sedlarica, Otrovanec, Velika Črešnjevica, Bulinac, Severin, Patkovac, Presa, Bjelovar, Rovišće, Markovac Križevački, Kuštani, Sveti Ivan Žabno, Cugovec, Gradečki Pavlovec, Vrbovec, Martinska Ves, Luka, Greda, Lonjica, Brckovljani, Gornje Dvorišće, Božjakovina, Dugo Selo, Sesvete i Zagreb, te će s domaćinima koji će mu pružiti prenoćište i okrjepu stvarati priče.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije KulturaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.