Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Gospodarstvo

Pitko, iz srca Pitomače - prvi craft Virovitičko-podravske županije

  Goran Gazdek           15.06.2017.         4264 pogleda
Pitko, iz srca Pitomače - prvi craft Virovitičko-podravske županije

Virovitičko-podravska županija dobila je svoje prvo zanatsko pivo, u Hrvatskoj sve popularniji i traženiji craft. Skuhano je u Pitomači, u Ulici Augusta Šenoe broj 4, gdje je i sjedište novoosnovane tvrtke Pitomačka pivovara d.o.o., vlasnika Marijana Rengela i Miroslava Novosela. Na tržište je plasirano uoči blagdana Vidova pod nazivom „Pitko“, i uz egidu „Iz srca Pitomače“, a Pitomačani i njihovi gosti primili su ga sjajno, i onako baš sa srcem. „Ne mogu reći da to nisam priželjkivao, ali stvarno nas je iznenadila velika potražnja i odlična reakcija na okus našeg piva. Gosti su ga u pitomačkim kafićima i restoranima toliko naručivali da smo se pribojavali kako bi mogli ostati bez prve šarže, a drugu još nismo skuhali“, kaže majstor pivar Miroslav Novosel.

Takav interes zapravo i ne čudi. Miroslav je u Pitomači poznati homebrewer ili kućni kuhar piva jer zlatnu tekućinu za svoje potrebe vari već četiri godine i mnogi njegovi prijatelji su ga već imali prilike kušati. Probali su ga i neki pivski stručnjaci, kuhari piva s dugogodišnjim iskustvom i izbirljive pivopije. Svi odreda nisu štedjeli riječi hvale pa se, u ova teška i za poduzetništvo nesigurna vremena odlučio pronaći strateškog partnera i upustiti u avanturu profesionalnog kuhanja piva.

Iz varionice Pitomačke pivovare trenutno nam dolazi ale u dvije varijante – svijetlo i tamno. Riječ je o nepasteriziranim, nefiltriranim i mutnim pivima proizvedenim po bavarskom zakonu o čistoći piva što im jamči potpuno uživanje i svim okusima.

Ale ili pivo gornjeg vrenja je drugi rašireni tip piva, odmah iza lagera. Za alkoholno vrenje se koristi čista kultura pivskog kvasca, vrenje započinje pri višoj temperaturi sladovine (10 °C) i završava na 25°C, pa se takvo vrenje naziva "toplo vrenje", a kako kvasca na kraju vrenja ispliva na površinu mladog piva, proizvod se naziva pivom gornjeg vrenja.

O pivu i poduzetničkoj ideji uskoro ćemo opširnije pisati, a ovdje još samo dodajemo popis mjesta u Pitomači gdje se Pitko može naručiti: Restoran & caffe bar Osmica, Caffe bar Lotus, Corner Pub, Caffe & Disco bar Tena, Restoran "Stara Pivnica", Blue caffe, Caffe Bar Srk, Zlatni Klas Otrovanec, Caffe bar Kod Sonje, Caffe bar kod Ivice i Big Ben.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo