Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Pilot-projekt želi spriječiti nepotrebno bacanje hrane

  vn           12.03.2023.         2007 pogleda
Pilot-projekt želi spriječiti nepotrebno bacanje hrane

Godišnje se diljem svijeta baci 1,3 milijarde tona hrane koja se još da iskoristiti. Postoje brojne inicijative za sprječavanje nepotrebnog bacanja hrane, no one su obično usmjerene na njihovo korištenje neposredno pred istekom roka trajanja. U sklopu pilot-projekta pod nazivom APPETITE razvija se metoda predviđanja koja se temelji na umjetnoj inteligenciji te obradi internih i eksternih podataka trgovačkih lanaca. Cilj jest bolje uskladiti ponudu i potražnju u prodaji na regionalnoj razini i osigurati da se velike količine namirnica ne nađu ondje gdje se neće prodati.

Optimizacija opskrbnog lanca i bolja usklađenost ponude i potražnje najbolji su način kako se može spriječiti da hrana u tom slučaju ne završi u smeću. Metode prognoziranja, simulacije i optimizacije koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji cijeli proces mogu učiniti transparentnijim te smanjiti troškove stvaranjem viškova ili manjkova u trgovinama. Tako trgovački lanac može na vrijeme prepoznati potrebu i premjestiti namirnice u trgovine u kojima će se vjerojatno prodati.

Znanstvenik s bečkog Ekonomskog sveučilišta i voditelj Instituta za proizvodni menadžment Gerald Reiner sa svojim timom istražuje kako nastaje otpad od hrane te što trgovine mogu učiniti da ga spriječe. U svojim istraživanjima Reiner ukazuje na brojne razloge bacanja hrane. Neki od njih su prekomjerna proizvodnja zbog netočnih predviđanja o prodaji kao i netočnih pretpostavki o ponašanju kupaca koji pak pri kupnji često odabiru proizvode s najdužim rokom trajanja. Hrana se također baca zbog neučinkovitog skladištenja i transporta. Osim toga maloprodaja i kupci imaju sve viša očekivanja što se tiče proizvoda pa tako, na primjer, banane koje su djelomično potamnile često završe u smeću.

S društvenog aspekta bacanje hrane predstavlja velik etički i ekološki problem jer je broj ljudi koji umiru od gladi u porastu. Cilj projekta APPETITE jest smanjiti prekomjerno bacanje hrane za 10 posto do 2030. godine.

Projekt APPETITE provodi se do 2025., a financira ga Austrijska agencija za promicanje istraživanja (FFG). U projektu sudjeluju neprofitna organizacija Frauenhof Austria Research GmbH, Tehničko sveučilište u Beču, Ekonomsko sveučilište u Beču, poduzeće za analizu podataka Invenium Data Insights GmbH i poduzeće za računalno savjetovanje IT-Power Services GmbH. Pojedini trgovački lanci testirat će algoritam na vlastitom opskrbnom lancu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti