Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Zdravstvo

Pilot-projekt spajanja bolnica: Virovitičkoj pripojene koprivnička i bjelovarska

  jutarnji.hr           27.12.2013.         3329 pogleda
Pilot-projekt spajanja bolnica: Virovitičkoj pripojene koprivnička i bjelovarska

Cijela istočna Hrvatska trebala bi 2016. godine, umjesto deset općih bolnica, imati četiri, a KBC Osijek ostao bi klinički regionalni centar. Broj bolničkih kreveta smanjio bi se sa 4085 na 2155, a broj bolničkih pacijenta trebao bi biti manji za deset posto, za koliko bi se istodobno povećao broj pacijenta u dnevnim bolnicama i u ambulantnom liječenju. Francuski konzultanti koji su ove godine za Ministarstvo zdravlja radili master plan hrvatskih bolnica predložili su pilot-projekt spajanja bolničkih ustanova na istoku Hrvatske, a sve kako bi se povećala njihovaučinkovitost i smanjili troškovi.

Premala udaljenost

Naime, prosječna udaljenost gradova u kojima se nalaze te bolnice samo je pedesetak kilometara, a između Vukovara i Vinkovaca samo 20. Pokaže li rezultate, taj bi pilot-projekt mogao postati prototip za promjene 53 ostale bolnice obuhvaćene master planom.

Prema tom francuskom prijedlogu, KBC Osijek ostao bi središnji centar svih sedam županija koje ulaze u pilot- projekt kao centar izvrsnosti za sve stanovnike koji trebaju zahtjevniju zdravstvenu skrb.

Kao jedna bolnica na dvije lokacije funkcionirat će OB Vinkovci kojoj se pridružuje manja, OB Vukovar. Slično bi bilo i s OB u Slavonskom Brodu koja bi se spojila s OB Našice.

Treća bolnica, predviđeno je, nastat će spajanjem OB u Novoj Gradiški i Pakracu u jednu bolnicu, sa sjedištem u Požegi. Četvrta velika bolnica dobit će se pripajanjem koprivničke bolnice i OB Bjelovar s OB Virovitica, s tim da će glavna bolnica biti u Virovitici, a ne u većoj, koprivničkoj.

Kriterij za odjele

Premda će sve integrirane bolnice i dalje raditi na postojećim lokacijama, samo jedna od njih imat će pravni status bolnice.

Francuski konzultanti zasad ne predlažu koji bi se odjeli u nekim od analiziranih bolnica trebali ukinuti, ali razvidno je da neki od njih ne zadovoljavaju njihove kriterije isplativosti koji podrazumijevaju najmanje 15 kreveta i pet liječnika po odjelu.

Povećati učinkovitost

Istina, predlažu da se u istoj bolnici mogu spojiti dva različita odjela koji bi ukupno imali dvadesetak kreveta, ali bi za rad trebalo sedam, a ne deset liječnika. Ostala tri liječnika mogla bi raditi u ambulantama ili u dnevnoj bolnici, čime bi se, kažu, povećala ukupna učinkovitost ustanove.

Upozoravaju da sve bolnice imaju prevelik broj bolničkih pacijenta, a premali u ambulantama i dnevnim bolnicama. Francuzi smatraju da se broj bolničkih pacijenata mora i može smanjiti tako da se dio pregleda i zahvata radi ambulantno ili u dnevnim bolnicama. To znači da će svaki liječnik imati ukupno veći broj pacijenata: imat će manji broj bolničkih pacijenata, ali više ambulantnih.

Više dnevnih pacijenata

Konzulanti ističu kako bi nova organizacija mogla u tri godine povećati broj pacijenta u dnevnoj bolnici i ambulantama za 15-20 posto, što bi osiguralo uštedu od pet do sedam posto. Tvrde da integracija nekih bolničkih službi također može donijeti uštedu, a predlažu i izdvajanje nekih nebolničkih djelatnosti.

Najviše se očekuje od smanjenja broja kreveta, kao i smanjenja dana boravka u bolnici po pacijentu.

Također, treba se povećati ambulantno liječenje te liječenje u dnevnoj bolnici.

Potpuno novo u ovih pet budućih bolnica jesu kreveti za kronične bolesnike kojih trenutno nema.

Pokretanje pilot-projekta očekuje se početkom nove godine.

Više na : http://www.jutarnji.hr/master-plan-za-zdravstvo-od-jedanaest-bolnica-u-slavoniji-ostat-ce-ih-pet/1149871/

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

MACAN
27.12.2013. 14:05
koje su to gluposti, pa sve će ostati isto.. a negdje sam čuo da su tu studiju francuzima platitli abnormalno puno, a naši savjetnici sjede sa pstom u guzici.
Davor
27.12.2013. 9:33
Nigdar ni tak bilo da ni nekak bilo.... i nigdar nam ne bu kak nam je nekad bilo (ma da, malo sam jugonostalgičan)...:))


Još iz kategorije Zdravstvo