Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Ekologija

Petir: Roda u Kačićevoj znak da je Virovitica očuvan i čist grad

        19.08.2010.         2792 pogleda
Petir: Roda u Kačićevoj znak da je Virovitica očuvan i čist grad

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo danas su u Virovitici potpisali ugovor o provođenju projekta Zaštite i očuvanja bijele rode". Ugovor je potpisan u virovitičkoj Kačićevoj ulici 9 ispred kuće obitelji Moslovac na čiji dimnjak rode neprestano dolaze od 1979. godine.

Projekt je omogućava financijski poticaj vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na kojima se nalaze gnijezda roda u svrhu participacije sanacije krovišta. Vlasnici objekata ostvaruju su pravo na naknadu od 700 kuna po gnijezdu za popravak i sanaciju krovišta, zbog šteta koju čine gnijezda svojom težinom i rode gniježđenjem. Bijela roda gradi jedno od najvećih i najtežih gnijezda u ptičjem svijetu - višegodišnje gnijezdo veliko je 180 x 180 x 80 cm, a može težiti preko jedne tone.

„Fond je za ovaj projekt izdvojio 500 do 800 tisuća kuna jer se odnosi na zaštiti biološke raznolikosti i razvoj ruralnog područja koji je vezan uz ekološki turizam. Financiranje će biti nastavljeno i u idućoj godini kada će nam se priključiti i zainteresirane županije", rekao je Mladineo izrazivši uvjerenje kako će to prerasti u kontinuiranu akciju.

Procjena je da u Hrvatskoj ima 1200 gnijezda bijelih roda, a u Virovitičko-podravskoj županiji pedesetak. Veći dio njih nalazi se na krovovima kuća i gospodarskim objektima, a neki na električnim stupovima i drugom priručnim sredstvima. „Glavni cilj ovog projekta je očuvanje i zaštita bijele rode, te očuvanje sela i prostora kojima se vlasnicima stambenih i gospodarskih objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda, daje naknada za očuvanje prostora i biološke raznolikosti. S obzirom da je život i opstanak zaštićene vrste bijele rode, neizostavno vezan za seosku sredinu i ljude, očuvanje gnijezda na krovovima kuća i objekata u kojima rode najradije podižu svoje mlade, dodjela poticajnih sredstava, važan je segment u zaštiti ove močvarne ptice, koja je pokazatelj bio raznolikosti i suživota čovjeka i prirode. Dok rode ovdje dolaze, znači da ovdje žive ljudi i da se čuva prostor. Isto tako to znači da stvaramo novu turističku ponudu. Postoje europske zemlje gdje ne možete vidjeti rode, na sreću kod nas ih ima", rekla je  saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora Marijana Petir koja je i pokrenula ovaj projekt 2009. godine.

"Ovo je i sastavni dio programa Preporos hrvatskog sela, a danas smo u gardu kako bi pokazali da rode doalze i u grad i da ima čistih i očuvanih gradova kao Virovitica", naglasila je Petir.

Do sada su ugovori potpisani sa Sisačko-moslavačkom, Brodsko-posavskom i Zagrebačkom županijom.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

terzo
29.8.2010. 21:13
Manite se rode....pokusajte ljudima pomoc u obnovi kucne "fasade" . Gospoda se nasjela pred kucu .....
pa se preseravaju pred kamerama (jadno-jadno)
ivan2
20.8.2010. 22:54
Uz dužno poštovanje prema životinjama izgleda da su nam važnije rode , psi i mačke a brigu o ljudima smo prepustili....


Još iz kategorije Ekologija