Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Aktualnosti

Peticija protiv štetnog Prijedloga Zakona o pomorskom dobru!

  vn           24.01.2023.         3152 pogleda
Peticija protiv štetnog Prijedloga Zakona o pomorskom dobru!

Građanska inicijativa JAVNO JE DOBRO pokreće peticiju kojom se zahtijeva povlačenje Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama  iz saborske procedure. Smatramo da je ovaj Prijedlog Zakona sastavljen kako bi se omogućila privatizacija naše prelijepe obale od strane velikih inozemnih korporacija i getoiziralo lokalno stanovništvo, a time i svaki građanin Republike Hrvatske.

More, morska obala i otoci imaju osobitu zaštitu jer su od posebnog kulturnog, povijesnog, gospodarskog i ekološkog značaja i interesa za Republiku Hrvatsku, a ovaj Prijedlog Zakona nemušto i neustavno mijenja status općeg dobra, s nedopustivim ciljem ostvarivanja stvarnih i založnih prava na općem dobru, koje po Ustavu RH ne može pripadati pojedincu, već je nasljeđe i vlasništvo svakog građanina Republike Hrvatske.  Prema Ustavu RH opće dobro NEMA VLASNIKA, stoga je cilj ovoga Prijedloga Zakona promjena statusa opće u javno, kojim se potom može trgovati. 

Naš zahtjev za povlačenje Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama temeljimo na sljedećem:

    • Prijedlog je nedovršen, nejasan i nije usklađen s međunarodnim obvezama Republike Hrvatske te pravnom stečevinom Europske unije.

    • U postupku donošenja ovog akta, tijekom e-savjetovanja, javnosti nije omogućeno komentiranje po člancima Prijedloga Zakona, a sam tekst Prijedloga Zakona dati na javnu raspravu nije bio konačno pripremljen tekst spreman za saborsku raspravu. 

    • Stvarna prava koja se izričito spominju u ovom nacrtu, a to su pravo građenja i založno pravo na obali i moru, suprotni su važećim zakonima i Ustavu, čime se ostvaruje potpuna negacija i poništavanje statusa općeg dobra, što pomorsko dobro svakako jest. 

    • Prema ovom Prijedlogu Zakona Vlada bi izravno odlučivala o strateškom razvoju pomorskog dobra te dodjeli koncesija u lukama i plažama, čime se pomorskom dobru i moru negira njegov posebni status koji ga je do sada zakonom i Ustavom RH spašavao od privatizacije, potpune betonizacije i raspolaganja obalom, morem i otocima, protivno volji lokalnog stanovništva i svakog kome je u interesu očuvanje hrvatskih ljepota u cjelini.

    • Vlada i veliki koncesionari moći će ovako izravno utjecati na prostorne planove jedinica lokalne samouprave pa mišljenje lokalnih stanovništva više neće biti uvaženo, a prihod s pomorskog dobra ići će državi, tek ponešto lokalnoj vlasti, dobar dio županijama, dok će obveza čuvanja i održavanja, a time i troškova, uglavnom ići na teret  na proračun općina i gradova.      

    • Turizmu privatnog smještaja prijeti propast jer se turisti iz privatnog smještaja neće smjeti kupati tamo gdje žele, već samo gdje im hoteli dopuste. Neke od plaža na kojima šetamo, živimo, kupamo se i mi i naši gosti, imat će ograničeni pristup.  Koncesionari će moći angažirati zaštitare koji će legitimirati kupače i slati one koji nisu njihovi gosti u posebni dio, 2. klasu ili još gore - udaljavati silom.

Slijedom svega navedenog, a naveden je samo dio s kojim se ne slažemo, jasno je da se ovaj Prijedlog Zakona uopće ne bavi problematikom zaštite morskoga područja i slobodnog pristupa moru kao neotuđivom nacionalnom bogatstvu, već je sastavljen da bi se velikim korporacijama omogućila privatizacija obale, čime se uživanje u jedinstvenoj ljepoti našeg mora i priobalja osigurava samo odabranima, a ne svima nama koji smo rođenjem i nacionalnom pripadnošću  baštinici ovog prostora Republike Hrvatske. Prihvaćanjem ovog Prijedloga Zakona gubimo sve i postajemo građani drugog reda u vlastitoj državi.

Stoga, zahtijevamo ŽURNO POVLAČENJE ovog Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama  iz saborske procedure.

Tražimo izradu NOVOG Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama, koji neće ograničavati nikome boravak uz more, kojim se neće pokušavati privatizacija općeg dobra  i koji će biti takav da pomorsko dobro ostane opće dobro, baš kako je bilo i do sada!                                       

Obala i more, 100% slobodno, 100% naše!

Potpiši, podrži, pridruži se!

Peticiju možete potpisati ovdje

Inicijativa JAVNO JE DOBRO

Pridruži se i prosvjedu u četvrtak, 2.2.2023. na Markovom trgu u Zagrebu, točno u podne!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti