Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Priroda društva

Pet minuta samoće

  Davor Suhan/Moja Rijeka           23.10.2015.         2148 pogleda
Pet minuta samoće

„Izložbe, kina, koncerti, kazališta…to su mjesta na kojima izbjegavam društvo. Stvar je naprosto tehničke naravi. Za potpuni doživljaj umjetničkog djela treba mi pet minuta samoće. Zato, kada me spazite negdje na takvome mjestu, molim da se poštuje moja privatnost.“

Britka iskrenost profesora Hajbera nasmijala je brucoše dramske akademije u Padovi, dok su u obilasku kapele Arena upijali čari Giottovih freski, ćaskajući usput.   

„Dragi kolege, slušajte me dobro…. Umjetnost je religija...štovanje ljepote koja oplemenjuje ljudsko biće. Ako vas djela umjetnika ne ispune tom ljepotom, nemojte im pridavati nikakvu pažnju, jer, u tom slučaju, ona su za vas potpuno bezvrijedna….Na isti način vrednujte i vlastito stvaralaštvo…Zato, stvarajte za sebe, nikada  za druge.“  

„Je li nužno u tome biti sam...čovjek je društvena biljka, radi u društvu, stvara za društvo?

„Umjetnik je uvijek sam…u doživljaju i stvaranju…To je prirodna simbioza njegovog bića i djela… To nije izbor, nego dar…Ali, što je samoća?....Tagora je u njoj vidio bistrinu razuma koja smiruje um…a indijski mistik  Nisargadatta Maharaj ovako je opisuje:... Samoća je umjetnost. Umjetnost meditacije. Biti potpuno usredotočen u sopstvenom Biću bez ikakve žudnje za nekim ili nečim drugim

„To je već joga – ako smijem primijetiti?“

„Naravno…Filozofija umjetnosti upravo i teži slobodi uma – a slobodan um oslobađa duh.  Zbog toga vlasti ne vole umjetnike. Jer tamo gdje prestaje ropstvo počinje svjesna politika – etična i odgojna… Ne čini li se logičnim?...Umjetnost je spoznaja, oslobođena straha, zato intrigira i neprestano provocira.

„Istina, profesore, ali budimo realni, to je vječiti idealistički format…djeluje inspirativno, ali u stvarnosti nema velike koristi…ništa se puno ne mijenja.  

„To je samo privid na razini skupa. Zato se umjetnik ne povodi za masom. U toj golemoj gužvi sterilnih misli on je uvijek potpuno sam…zarobljen u vremenu, ali slobodan u sebi.“

„U čemu je onda smisao njegove društvene uloge?“

„Upravo u tome…Uvijek postoje pojedinci koji će to prepoznati…u tome je društvena vrijednost umjetničkog stvaralaštva. U njegovoj biti ne postoji težnja da se nekome nešto objasni, to je samo bivanje i postojanje u vlastitoj istini – i potreba da se ona izrazi.

„Zašto se onda politika boji umjetnosti?...Ona je ta koja superiorno pokreće mase.“

„Ali ne može kontrolirati pojedince od kojih stalno prijeti opasnost da postanu novi vođe – a masa uvijek nekoga slijedi. Odatle i strah od umjetnosti, koja u svojoj provokaciji stvara konstantno opoziciju vodstva.

„Samo, vrijedi li truda?...Ne poznajem umjetnika koji je negdje uspio donijeti mir.

„Nema ni logike…dužnost umjetnika u današnjem svijetu nije da miruje, nego da ratuje…Važno je biti u miru sa sobom – to traje za vječnost.

(Izvadak iz prozne zbirke Davora Suhana)

 

Kolumna Priroda društva Davora Suhana, portal Moja Rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društva