Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Aktualnosti

Performans Tiha misa u Osijeku 6. srpnja: Nemamo luksuz ignorirati zloupotrebu molitve i mirovnog narativa u političke svrhe

  ad/vn           03.07.2024.         762 pogleda
Performans Tiha misa u Osijeku 6. srpnja: Nemamo luksuz ignorirati zloupotrebu molitve i mirovnog narativa u političke svrhe

Udruga Adela 6.srpnja  u 10 sati organizira „Tihu misu“ ispred osječke konkatedrale, paralelno s „molitvom“ muškaraca iz organizacije „Muževni budite“. "Ukoliko se vrijeme molitve pomakne, pomaknut ćemo i vrijeme održavanja Tihe mise, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost na našoj Facebook i Instagram stranici", poručuju iz Adele.

„Tiha misa“ je grupna umjetnička intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić Fridrih, a koja je udruzi Adela dala dopuštenje za izvođenje ovog performansa.

Sve žene (i muškarci?) koje se žele priključiti su dobro došle, odjevene u crno s crvenom ružom u ruci. Crno, jer je simbol negacije svih opresija i žaljenja za svakom žrtvom femicida, a ruža jer je simbol nenasilnog otpora.

Tiha misa je reakcija na intenzivnu normalizaciju patrijarhalnog, militarističkog i tradicionalističkog diskursa u društvu te korištenja mirovnog narativa i zloupotrebe molitve u političke svrhe od strane skupine muškaraca diljem Hrvatske, pa tako i u Osijeku.

"Unaprijed se ograđujemo od svih potencijalnih ekscesa. U našoj organizaciji je samo Tiha misa žena obučenih u crno s ružom u ruci koje tišinom, cvijetom i crnom bojom pružaju otpor pozivima na diskriminaciju koje možemo čuti od muškaraca koji mole", napominju u Adeli.

Temeljna ideja ovog performansa jest pružiti otpor na način da se iznimno dobro čuje za što ti muškarci zapravo „mole“, jer kad traže da postanu duhovni autoriteti u obitelji, pitamo se što bi oni činili sa ženama koje to ne žele. Koji je njihov način ili ideja da natjeraju žene da oni postanu duhovni ili ini autoriteti? Ti muškarci, nesigurni u stanje patrijarhata, govore o tome kako trebaju „preuzeti odgovornosti“ u svojim obiteljima kao rješenje problema, između ostalih, i pobačaja što jasno govori o namjeri kontroliranja prava na izbor"

Femicid je u porastu, a muškarci ispred osječke konkatedrale mole za patrijarhat kojemu je narativ strogo hijerarhijski i koji nas i dovodi do povećanog broja fatalnih ishoda obiteljskog i partnerskog nasilja. "Kao zagovarateljice građanskog i demokratskog društva nemamo luksuz ignorirati ovu zloupotrebu molitve i mirovnog narativa u političke svrhe zazivanja veće vlasti glavara obitelji čime ovi muškarci propagiraju arhaične vrijednosti koje su u temelju svih oblika nasilja, nad ženama, manjinskim skupinama, prirodom. Naš je stav da nam ne trebaju snažnije uloge muškaraca u obiteljima, već nam treba demokratično i egalitarno društvo do kojega ćemo doći snažnijim zalaganjem za prevenciju porasta broja femicida te zalaganjem u uvjeravanje ovih i ovima sličnih muškarca da nisu bogomdani za podređivanje žena".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti