Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Obrtništvo

Pekar koji ne osjeća recesiju – cijeli je život u krizi

  Vinko Gazdik/Slatinski petak           08.11.2009.         7465 pogleda
Pekar koji ne osjeća recesiju – cijeli je život u krizi

SLATINA - Mesut Memedi, Slatinčanima poznatiji nadimkom Meho, jedini u Slatini, a i na području županije, reći će, proizvodi mlince i kore za pite savijače. Ovoga simpatičnog i jednostavnog obrtnika posjetili smo u njegovoj radnji i pokušali doznati koliko je težak njegov posao. Dan mu, osim ako nema veću narudžbu, počinje u sedam ujutro kada ga posjećuju prvi kupci.

- Iako ne izgleda tako, posao je jako težak. Nakon što zamijesimo tijesto, treba ga razvaljati a to radimo na ovom velikom platnenom stolu. Najteže mi u ovom poslu pada što moram puno hodati, a u jednom danu uspijem ispeći do dvadeset kilograma kora. Sve se radi ručno, režem jedan po jedan list tijesta koji zatim stavljam na peć. Za male količine to ne bi bio problem, međutim kad ima puno tijesta, kao kod mene, sve se brzo suši, morati brzo raditi da vam smjesa ne propadne, kaže Meho. Stol na kojem radi dimenzija je 220 sa 220 centimetara i kaže da postoje i veći, no, tada bi imao problem s prebrzim sušenjem tijesta i kore ne bi bile kvalitetno pečene.

Ovakav stol nema nitko u županiji osim njega. Nema ga ni u Našicama, sve do Osijeka. Dnevno zamijesi desetak kilograma tijesta, posjetom kupaca je zadovoljan, međutim, unatoč svemu tome, ne može poplaćati sve režije. Živi kao podstanar, plaća najam za radnju tako da mu ovaj posao i nije naročito isplativ. Cijena pakovanja kora za savijaču od pola kilograma je devet, a mlinci od 250 grama stoje pet kuna. Na spomen recesije kaže - "ja ne osjetim ništa jer sam cijeli život bio u krizi". U svoj toj brizi najviše ga raduju kupci, od kojih neki kažu da će tijesto kupovati samo kod njega.

Meho je u Slatinu doselio iz Makedonije kad mu je bilo četrnaest godina, ovdje je završio zanat za pekara a u posljednjih je dvanaest godina u svom poslu samostalan.

Slatina je uz Vukovar, Osijek i Vinkovce, tvrdi Mehmedi, bila jedan od poznatijih gradova na području bivše Jugoslavije po proizvodnji mlinaca i kora za savijače na ovakav način.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

dalton
8.11.2009. 21:20
Veoma mi je drago da se neko sjetio našeg omiljenog pekara koji stvarno radi kvalitetno i ne spada u kategoriju pekara Joze i Pecolaja. Poznajem ga godinama i isključivo kupujemo kod njega, tradicionalno. Svaka mu čast na skromnosti!


Još iz kategorije Obrtništvo