Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dom zdravlja VPŽ

Pedijatrice zgrožene izjavom ravnatelja Doma zdravlja dr Foteza, prijavile ga Liječničkoj komori, razmišljaju o privatnim tužbama

  vn           10.04.2018.         18871 pogleda
Pedijatrice zgrožene izjavom ravnatelja Doma zdravlja dr Foteza, prijavile ga Liječničkoj komori, razmišljaju o privatnim tužbama

Zgrožene istupom dr. Ivice Foteza, ravnatelja Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije koji je u članku U Orahovicu dolazi raditi umirovljeni pedijatar iz Našica, objavljenom u Glasu Slavonije, 3. travnja 2018., a prenesenom na portalu Virovitica.net u kojem je prozvao pedijatre u koncesiji zbog odnosa prema bolesnoj djeci, prozvane pedijatrice iz Virovitice i Slatine, dr Ira Amšel Žigman, Mirna Vizinger-Koledić i dr. Željkica Gerenčir, obratili su se javnosti. Njihov dopis prenosimo u cijelosti.

Dr. Ivica Fotez, spec. fizikalne medicine, odnedavno ravnatelj Doma zdravlja, prozvao nas je zbog odnosa prema bolesnoj djeci, posebice u Orahovici koja je ostala bez pedijatra, a sve to povezao s našim odlaskom u koncesiju.

„Pedijatri su dobro plaćeni i nitko od 4 pedijatra koje imamo na području županije ne želi povremeno odlaziti u Orahovicu, unatoč plaćenim putnim troškovima i velikoj naknadi. Oni su takvim odnosom prema bolesnoj djeci pokazali prave razloge odlaska u koncesiju“, rekao je dr Fotez.

Mi, kao prozvani pedijatri, što posebice kolegi ne bi trebalo objašnjavati, svoje smo školovanje, specijalizaciju i rad posvetili radu sa bolesnom djecom i radom u savjetovalištu.

Radimo u ambulantama u kojima imamo upisan prekomjerni broj pacijenata, dvostruko više od europskih standarda, ali i značajno više od propisanog hrvatskog standarda, što znači i znatno više posjeta dnevno i mjesečno, a da ne govorimo na godišnjoj razini. No, možda ravnatelj nije upućen u te podatke, ali to dobro znamo mi, kao i roditelji naše djece, često nezadovoljni gužvama i čekanjem, ali shvaćajući situaciju u kojoj se nalazimo, s čime nismo iznimka niti prema ostalim pedijatrijskim ambulantama u Hrvatskoj.

Kako smo sve tri majke, često smo zbog posla svoju bolesnu djecu ostavljale trećim osobama, odlazile na rad u ambulantu, posvetile se poslu i brizi za tuđu djecu, svjesne gužvi koje će tek biti prisutne kada bi radila samo jedna ambulanta.

Dr. Mirna Vizinger-Koledić i dr. Ira Amšel Žigman, mijenjaju se za vrijeme godišnjih odmora, dok je dr. Željkica Gerenčir, s obzirom da u Slatini nema drugog pedijatra, zamjenu za godišnji odmor imala u spec. pedijatru dr. Vlasti Hanich iz Orahovice.

Tako je dr. Gerenčir u razdoblju od lipnja 2017. do ožujka 2018. radila uz svoju ambulantu i na zamjeni u Orahovici, do 4 puta tjedno, nakon odlaska pedijatrice iz Orahovice. Zbog obiteljskih razloga to više nije bila u mogućnosti. Napominjemo da dr. Gerenčir nije čak niti u mogućnosti u potpunosti iskoristiti svoj godišnji odmor.

Prethodni ravnatelj bio je mr.sc. Igor Fazekaš, ekonomist po struci, bio je izgleda bolje upućen u naš rad i preopterećenošću naših ambulanti. Dok smo još bile zaposlenice Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije nikada nas nije prisiljavao da, nakon rada u našim ambulantama, odlazimo na rad u Orahovicu, udaljenu 60 km od Virovitice. Omogućio nam je odlazak u koncesiju shvaćajući da nam je to poticaj za nastavak rada u našim ambulantama, za razliku od sadašnjeg ravnatelja koji je, brinući se za vlastite interese, još kao bolnički specijalist fizijatar pripremao teren za rad u Ambulanti u Slatini, nakon odlaska dr. Dobrić, spec. fizijatara u zasluženu mirovinu.

Nakon obnove stomatoloških ordinacija i čekaonice u prostorijama DZ Virovitičko-podravske županije, a u razgovoru dr. Mirne Vizinger - Koledić i dr Ire Amšel Žigman s tadašnjim ravnateljem gosp. Igorom Fazekašom, dobile smo odgovor da su osigurana sredstva za čekaonicu i pedijatrijske ambulante (stolarija, dotrajali, oštećeni podovi ). Nakon postavljanja v.d. ravnatelja dr. Ivice Foteza, dobile smo drugačiji usmeni odgovor, da obnova nije u planu za ovu godinu. Interesantno, jer se u medijima hvali sa opremom za svoju ambulantu. Dr. Ivica Fotez sigurno nije prešao raditi u Dom zdravlja očekujući manja primanja nego što je imao u Općoj bolnici Virovitica te utoliko nema razloga prozivati nas pedijatre za odlazak u koncesiju.

Brigu o bolesnoj djeci dr. Ivica Fotez može najbolje pokazati obnovom prostora u koje dolaze djeca, omogućavanje medicinske gimnastike i fizikalne terapije za djecu u Slatini, kako je to radila dr. Dobrić te omogućavanje zapošljavanja logopeda u Slatini. Njegova je dužnost kao ravnatelja osigurati rad pedijatra u pedijatrijskoj ambulanti u Orahovici kao i u drugim ambulantama obiteljske medicine, ali kvalitetnim ponudama , a ne iscrpljivati postojeće liječnike (sjetimo se samo dr. Abuzeid el Rashieda, omiljenog pedijatra koji je stradao u prometnoj nesreći od premorenosti, radeći taj tjedan u dvije ambulante na relaciji Virovitica - Slatina). I naša je želja da sva djeca u našoj županiji imaju pedijatra.

Nažalost mi ne možemo riješiti sustavni problem odljeva liječnika u ostale gradove ili van Hrvatske. No, ovakvi postupci ravnatelja, poput postupka dr. Ivice Foteza, sigurno su jedan od razloga zašto liječnici odlaze pa bi se sustav time morao također pozabaviti.

Dr. Ivica Fotez bit će prijavljen Hrvatskoj liječničkoj komori, a o privatnim tužbama konzultirati ćemo se s našim odvjetnicima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mario Malnar
11.4.2018. 10:04
Samo bih jako volio da ga se smijeni, kazni novcano, natjera na rad u nehumanim uvjetima uz dnevni put od barem 50 km. Pa da vidi kreten nijedan.


Još iz kategorije Dom zdravlja VPŽ