Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Priroda društva

Pedagoška reforma poreznog sustava

  Davor Suhan/Moja Rijeka           11.08.2017.         1358 pogleda
Pedagoška reforma poreznog sustava

Od samog početka demokratskih procesa i pretvorbe samoupravnog socijalizma u kapitalistički režim rada bio sam veliki skeptik glede naše opće gospodarske perspektive, jer znao sam da se takva nagla promjena ne može dogoditi bez temeljite reforme u sektoru obrazovanja, koje bi radne ljude i građana RH trebalo pripremiti na nova pravila pri zajedničkoj raspodjeli dužnosti i obaveza. Bilo je samo pitanje dana kada će ovaj veliki politički propust doći na naplatu. I evo, došao je i taj dan. Zastoj u primjeni poreza na nekretnine direktna je posljedica takve neopreznosti.

Aktualna vlast to je izgleda shvatila na vrijeme, jasno i glasno dajući na znanje da je razlog sporova i prijepora u javnosti koji su doveli do odgode zakonske primjene isključivo pedagoške naravi te će se kao takav i tretirati. Obznanio je to i sam premijer otkrivajući pred kamerama HRT-a vlastitu političku viziju svladavanja problema:  

Zaključak razgovora s ministrom financija i drugima u Vladi jest da je potrebna dodatna pedagogija ne samo građana, već i lokalne samouprave jer je cilj ovog poreza da bude prihod samoupravnih jedinica.

Ako je suditi prema razmjerima masovnog preobraćenja koje su doživjeli neki saborski zastupnici na svome hodočasničkom putu od predstavnika oporbe do glasnogovornika vladajuće stranke, metodička obuka, provedena za kratko vrijeme boravka na vlasti, pokazala se vrlo efikasnom. Od gorljivih protivnika uvođenja poreza na nekretnine, u samo nekoliko mjeseci intenzivnog pedagoškog rada na sebi postali su fanatični pobornici.

Ali što u tom pogledu čeka obične građane?

Naša praktična i teorijska obuka će biti nešto sasvim različito, jer su namjere i motivi učenja potpuno drugačiji. Ali da bi se otprilike stekla predodžba o onome što nam se sprema treba razumjeti metodiku novog nastavnog kolegija, u kome se daju odgovori na pitanja:

-       Tko?

-       Što?

-       Kada?

-       Kako? 

-       Zašto?

Ako uzmemo za primjer bilo koji porezni priručnik odmah postaje jasno da je riječ o skupu računskih operacija, pa je metodika dodatne nastave iz porezne pedagogije identična metodici nastave iz matematike. Stoga ne treba otkrivati toplu vodu, nego uz pomoć logičke indukcije i mentalne konstrukcije samo pretočiti postojeća znanja u novi metodički praktikum.  

Dakle: Cilj ovog kolegija je upoznati ministre i saborske zastupnike s osnovnim pojmovima i konceptima porezne računice na nivou lokalne i regionalne samouprave te osposobiti načelnike općina, gradonačelnike i župane za planiranje, organizaciju, realizaciju i evaluaciju poreznih nameta i primjenu suvremenih i tradicionalnih didaktičkih strategija i metoda podučavanja pri edukaciji vlasnika oporezivih kuća, stanova i nastambi na svojem području.

Kombinacijom predavanja, vježbi i samostalnih Vladinih projekata proučavat će se mogućnosti primjene pojedinih strategija i metoda naplate poreza u ovisnosti o poreznim zakonima koje je potrebno usvojiti, u ovisnosti o uzrastu i sposobnosti poreznih obveznika, te u ovisnosti o ciljevima Ministarstva financija. U kolegiju će biti usustavljeni najvažniji oblici i metode matematičkog mišljenja i zaključivanja te obrađeni najvažniji oblici i metode zbrajanja, oduzimanja, množenja i dijeljenja što je preduvjet za uspješnu organizaciju, realizaciju i analizu procesa naplaćivanja poreza na nekretnine.

Školska nastava traje do potpune mirne integracije pobunjenih vlasnika nekretnina u porezni sustav RH.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalau Moja Rijeka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.