Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Pčelari razgovarali s ministricom poljoprivrede o stanju u sektoru

  mps           20.08.2022.         2572 pogleda
 Pčelari razgovarali s ministricom poljoprivrede o stanju u sektoru

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i suradnicima u petak, 19. kolovoza 2022. godine, održala sastanak s Upravnim odborom Hrvatskog pčelarskog saveza na čelu s Draženom Kocetom na temu stanja u sektoru pčelarstva i na tržištu, provedbe Nacionalnog pčelarskog programa te planova u okviru novog programskog razdoblja, kao i daljnjih aktivnosti u cilju zaštite pčela.

Predstavnici Saveza istaknuli su izvrsnu suradnju i kooperativnost Ministarstva poljoprivrede, posebice u pogledu izvanrednih mjera pomoći kroz Program potpore za saniranje šteta uzrokovanih pomorom pčelinjih zajednica te istaknuli zadovoljstvo gotovo 60-postotnim povećanjem pčelarske omotnice u okviru Strateškog plana RH 2023. – 2027.  

Također, ovom je prilikom najavljen dodatan iskorak i angažman Ministarstva unutar zakonskih okvira u području nadzora, kontrole i praćenja kvalitete meda na tržištu u cilju unaprjeđenja zaštite potrošača i domaće proizvodnje. Jedna od tema je bila i promocija meda proizvedenoga na hrvatskim pčelinjacima i bolje tržišno pozicioniranje hrvatskih pčelara pomoću Nacionalne staklenke koja osigurava prepoznatljivost i sljedivost meda.

Tijekom sastanka raspravljalo se i o Pravilniku o držanju pčela koji je izazvao brojne komentare u javnosti, pri čemu je ministrica Vučković istaknula kako će Ministarstvo razmotriti sve pristigle primjedbe i sugestije te doraditi sadašnji Prijedlog Pravilnika.  

S obzirom na značaj pčelarstva kao dijela poljoprivrede i sveukupnog sustava očuvanja biološke raznolikosti, predstavljene su dodatne mjere koje će Ministarstvo poduzeti u cilju smanjenja rizika za pčele, uključujući nadogradnju Fitosanitarnog informacijskog sustava, koji će pružiti detaljnije podatke o korisnicima i korištenju pesticida, kao i poticanje odgovornog i savjesnog ponašanja poljoprivrednika. Podsjetimo, odredbama Zakona o održivoj uporabi pesticida, koji je stupio na snagu ove godine, propisano je da profesionalni korisnici prije svakog tretiranja pesticidima opasnim za pčele i druge oprašivače moraju obavijestiti nadležnu udrugu pčelara i Hrvatski pčelarski savez.

U okviru provedbe Nacionalnog pčelarskog programa za 2021. godinu u potpunosti je iskorištena omotnica u ukupnom iznosu većem od 18,1 milijun kuna. Donošenjem Izmjene i dopune Nacionalnog pčelarskog programa Vlada je i u 2022. godini osigurala isti iznos potpore od 18.1 milijuna kuna. Za istaknuti je da je u Strateškom planu RH za razdoblje od 2023. do 2027. godine predviđena potpora u okviru intervencija u sektoru pčelarstva u iznosu od 28.5 milijuna kuna po godini provedbe.

Zaključeno je kako će u narednim tjednima Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski pčelarski savez zajedno razmotriti daljnje aktivnosti u cilju jačanja ovog vrijednog sektora, a u tom smjeru najavljeni si i novi međuresorni sastanci.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda