Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Pčelarstvo

Pčelari prvi u potpunosti iskoristili omotnicu iz Strateškog plana 2023-2027

  mps           30.10.2023.         1322 pogleda
Pčelari prvi u potpunosti iskoristili omotnicu iz Strateškog plana 2023-2027

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem sastala se s predstavnicima Hrvatskog pčelarskog saveza na čelu s Draženom Kocetom na temu stanja u sektoru pčelarstva. Pčelari su tijekom sastanka izrazili zadovoljstvo ovogodišnjom uspješnom provedbom osam pčelarskih intervencija iz Strateškog plana, kao i priznavanjem oznake „Dokazana kvaliteta“ za med te suradnjom i kooperativnosti Ministarstva poljoprivrede po ovim i drugim pitanjima.   

„Čestitam vam na trudu po pitanju oznake Dokazana kvaliteta za med i zahvaljujem na vrijednom radu te prvoj u potpunosti iskorištenoj omotnici iz Strateškog plana 2023-2027; uspješna provedba intervencija i stopostotna iskorištenost 3,7 milijuna eura sredstava osiguranih u ovoj godini govore nam kako je Strateški plan uistinu okosnica za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Nastavit ćemo vaš rad snažno podržavati, sve kako bismo ostvarili naš zajednički cilj - očuvanja pčela u ekosustavu, očuvanja vrijedne pčelarske djelatnosti, ali i promocije meda i pčelinjih proizvoda“, izjavila je ministrica Vučković.   

Pčelarstvo je kao sektor postalo samostalna intervencija unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. –2027. s povećanom omotnicom u odnosu na Nacionalni pčelarski program za oko 60 % po godini provedbe intervencije.

Med je osma zaštićena oznaka u dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“, koji omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu.

U Republici Hrvatskoj u 2023. godini pčelarenjem se bavi 9.262 pčelara koji posjeduju 461.497 pčelinjih zajednica, pri čemu bilježimo blagi porast posljednjih godina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Pčelarstvo