Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Pčelarstvo

Pčelari prvi u potpunosti iskoristili omotnicu iz Strateškog plana 2023-2027

  mps           30.10.2023.         1618 pogleda
Pčelari prvi u potpunosti iskoristili omotnicu iz Strateškog plana 2023-2027

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom i ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem sastala se s predstavnicima Hrvatskog pčelarskog saveza na čelu s Draženom Kocetom na temu stanja u sektoru pčelarstva. Pčelari su tijekom sastanka izrazili zadovoljstvo ovogodišnjom uspješnom provedbom osam pčelarskih intervencija iz Strateškog plana, kao i priznavanjem oznake „Dokazana kvaliteta“ za med te suradnjom i kooperativnosti Ministarstva poljoprivrede po ovim i drugim pitanjima.   

„Čestitam vam na trudu po pitanju oznake Dokazana kvaliteta za med i zahvaljujem na vrijednom radu te prvoj u potpunosti iskorištenoj omotnici iz Strateškog plana 2023-2027; uspješna provedba intervencija i stopostotna iskorištenost 3,7 milijuna eura sredstava osiguranih u ovoj godini govore nam kako je Strateški plan uistinu okosnica za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u pčelarskom sektoru. Nastavit ćemo vaš rad snažno podržavati, sve kako bismo ostvarili naš zajednički cilj - očuvanja pčela u ekosustavu, očuvanja vrijedne pčelarske djelatnosti, ali i promocije meda i pčelinjih proizvoda“, izjavila je ministrica Vučković.   

Pčelarstvo je kao sektor postalo samostalna intervencija unutar Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. –2027. s povećanom omotnicom u odnosu na Nacionalni pčelarski program za oko 60 % po godini provedbe intervencije.

Med je osma zaštićena oznaka u dobrovoljnom nacionalnom sustavu kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda „Dokazana kvaliteta“, koji omogućuje proizvođačima isticanje hrvatskog podrijetla te višu kvalitetu proizvoda koji imaju posebne karakteristike unutar pojedinih sektora, a koje su više od propisanih pojedinim zakonodavstvom za tu hranu.

U Republici Hrvatskoj u 2023. godini pčelarenjem se bavi 9.262 pčelara koji posjeduju 461.497 pčelinjih zajednica, pri čemu bilježimo blagi porast posljednjih godina.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Pčelarstvo