Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Pčelari apeliraju na mjerodavna tijela da prošire listu lijekova za pčele novim lijekovima koji se koriste u zemljama EU.

  vn           20.01.2018.         1021 pogleda
Pčelari apeliraju na mjerodavna tijela da prošire listu lijekova za pčele novim lijekovima koji se koriste u zemljama EU.

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 16. siječnja, pod predsjedanjem voditelja Grupacije Željka Vrbosa, održana je 28. sjednica Grupacije pčelarstva HGK – Županijske komore Virovitica, na kojoj se raspravljalo o aktualnom stanju u pčelarstvu na području Virovitičko-podravske županije.

 Na području Virovitičko-podravske županije ima 336 pčelara i 26.135 pčelinjih zajednica. Prema podacima DZS, u razdoblju I – IX mj. 2017. god., uvezeno je 999 tona meda, što iznosi 2,16 mil. €, a izvezeno je 311 tona ili 1,2 mil. €, što ukazuje na činjenicu da uvoz meda i dalje raste.

Članovi Grupacije pohvalili su ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i resorno ministarstvo, na nizu vrlo značajnih aktivnosti koje su poduzeli u sektoru pčelarstva, s obzirom na direktne i indirektne efekte od pčelarstva.

Apelira se na mjerodavna tijela da prošire listu lijekova za pčele, novim lijekovima, koji se koriste u zemljama EU.

 U cilju poticanja svih pčelara na prevenciju i korištenje lijekova za pčele, predlaže se promjena modela nabave lijekova, na način da pčelar sam odabere lijek (s liste) koji želi, a da distributer lijek naplaćuje fakturu od nadležnog tijela za financiranje lijeka.

Na sjednici je zaključeno da je potrebno osnažiti aktivnosti na brendiranju meda iz Virovitičko-podravske županije, te održati kontinuitet ocjenjivanja meda, kojim se argumentira izuzetna kvaliteta meda, osobito bagrema i lipe, s područja Virovitičko-podravske županije, što će doprinijeti povećanju tražnje i plasmana meda.

 Članovi Grupacije donijeli su i odluku o zajedničkom sudjelovanju na 23. Viroexpu, međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, 23. – 25. veljače, 8. Agroexpu 2018., sajmu agroproizvoda i opreme u Virovitici, u rujnu u sklopu kojega će se održati 13. županijsko i 10. međunarodno ocjenjivanje meda, te na ostalim promotivnim manifestacijama, u zemlji i inozemstvu, posredstvom i u organizaciji HGK – Županijske komore Virovitica.

 Predstavnici Grada Virovitice i Razvojne agencije VTA upoznali su članove Grupacije s provođenjem prekograničnog projekta s Republikom Mađarskom „Bee2Be“, čiji je nositelj Grad Virovitica, a u koji je uključeno i 20 pčelara s područja Virovitičko-podravske županije, te se daje potpora ovom projektu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda