Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Gospodarstvo

Paušalne obrtnice su najveće gubitnice novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

  ugp           03.08.2022.         2539 pogleda
Paušalne obrtnice su najveće gubitnice novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama

Udruga Glas poduzetnika i Women in Adria ovim putem žele komentirati novi Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama. Hrvatski je sabor većinom izglasao Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama. Zakon stupa na snagu u ponedjeljak, 1. kolovoza, ali što točno je u njemu izmijenjeno i jesu li obrtnice napokon na zelenoj grani?

Prema starom Zakonu su dio roditelja poljoprivrednika, oni koji ostvaruju drugi dohodak (rade na ugovor o djelu ili autorski ugovor) bili u istoj kategoriji s nezaposlenim roditeljima i imali minimalne, niske naknade, čak i ako su imali veće prihode. U kategoriji samozaposlenih i zaposlenih roditelja, posebno su u nepovoljnom položaju bile paušalne obrtnice. Ovim osobama visina naknade za korištenje rodiljnih i roditeljskih dopusta u punom radnom vremenu određivala se prema osnovici za plaćanje doprinosa, a ne prema proračunskoj osnovici te su i njihove naknade preniske, a trebale su biti usklađene s prosječnom zaradom obrtnice/ka.

I što nam donosi novi Zakon po ovom pitanju? Ništa! Na upit Women in Adria Ured za demografiju Ministarstva rada dalo je generički odgovor: “Izmjenama Zakona povećava se i najviši (maksimalni) iznos naknade plaće koja se isplaćuje za vríjeme korištenja prava na roditeljski dopust za zaposlene i samozaposlene roditelje, za prvih šest mjeseci ako to pravo koristi jedan roditelj ili prvih osam mjeseci ako koriste oba roditelja, i to na način da naknada plaće iznosi 100% osnovice za naknadu plaće utvrđene prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju, ali ne može iznositi više od 225,5% proračunske osnovice odnosno 7.500,13 kuna (umjesto ranijih 170% proračunske osnovice odnosno 5.654,20 kuna).”

To znači da direktorica ili obrtnica koja ima 8.000 kuna neto plaću će u prvih 6 mjeseci imati naknadu u toj visini, a u drugih 6 mjeseci njena roditeljska naknada će iznositi 7.500,13 kuna. Ako je njena neto plaća 6.000 kuna, taj iznos naknade će primati svih 12 mjeseci rodiljnog i roditeljskog dopusta.

 A koji iznos će primati paušalna obrtnica ili žena koja ima OPG, radi na ugovor o djelu ili autorski ugovor? U  kategoriji samozaposlenih roditelja poseban se problem javlja kod izračuna naknada za paušalne obrtnice/ke. Ovim osobama visina naknade određuje se prema osnovici za plaćanje doprinosa te iznosi oko 3.000 kuna mjesečno tijekom cijelog rodiljnog i roditeljskog dopusta, ako dopust koriste u punom radnom vremenu. Ako ove dopuste koriste kao pravo na rad s polovicom radnog vremena, maksimalna naknada iznosi sada povećanih 110% proračunske osnovice (oko 3.600 kuna) i u tom slučaju obrt ne mora u mirovanje, a obrtnica je dužna plaćati 50% mjesečnih doprinosa.

 Zakonsko rješenje ovim ili drugim propisom trebalo bi ići u smjeru približavanja ili izjednačavanja visine naknade s prosječnom zaradom obrtnice/ka. Što se pak tiče roditelja poljoprivrednika/ca i onih koje ostvaruju drugi dohodak, njihove naknade ostaju nepromijenjene te iznose 70% proračunske osnovice mjesečno (oko 2.300 kuna).

 „Nakon zakona o doprinosima za direktore tvrtki, paušalni obrt je bio jedini način da žena koja ima i planira djecu pokrene posao. Vlada je ovim zakonom pokazala da ih zaista nije briga niti za poduzetnike početnike, posebno žene niti demografiju. Ženi koja pokrene posao i ima porodiljnu naknadu kao da je nezaposlena se  na ovaj način šalje poruka joj je bolje da ne radi ili da se iseli", istaknula je Ivana Matić, direktorica Women in Adria i članica Upravnog odbora udruge Glas poduzetnika.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gospodarstvo