Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Komentar

Paun u sudnici

  Sanja Modrić/Novi list           20.03.2012.         2266 pogleda
Paun u sudnici

Sudac Ivan Turudić - i inače poznat po tome da u sudnici režira razne napadne točke kako bi svi u svakom trenutku bili svjesni toga kolika je on zvijezda - jučer je totalno nadmašio samoga sebe. - Ponašajte se pristojno, niste u Saboru - naribao je Turudić svjedoka Luku Bebića na suđenju Ivi Sanaderu. Bubnuti ovakvo što bio bi velik ispad čak i za kakvog anonimnog provincijskog službenika, ali kad je to jezik jednog od najjačih sudaca u državi koji dijeli pravdu u najtežim predmetima, onda imamo doista ozbiljan skandal.

Teško je, međutim, vjerovati da će se u našem tako uzvišeno neovisnom pravosuđu - o kojem nitko ne smije reći nijednu kritičku riječ a da se to ne proglasi pritiskom na sud - naći neka odgovorna viša instanca koja će Turudića diskretno opomenuti da ne mahnita, a pogotovo pozvati ga da se javno ispriča.

Jer nastranu to što Bebić jučer uopće nije zavrijedio nikakav prijekor iako ga je Turudić naružio kao najobičnijeg popišanog balavca. Ako svjedok suzdržano prigovori zbog tužiteljičinog pitanja, to nije ništa nedopušteno, to nije uvredljivo za sud, niti je time Luka Bebić u bilo čemu prešao mjeru.

Sudac je, dakle, u odnosu na svjedoka, koji je pritom bivši predsjednik Sabora i stariji čovjek, postupio neopravdano grubo, neodmjereno i žalosno nadmeno. No takva bezrazložna i nezrela Turudićeva predstava, koja bi u nekom bolje razvijenom društvu dobila kritiku struke, ipak je samo manji dio problema koji ovdje imamo.

Jer, da, naravno, vrlo je neugodna stvar po ugled i vjerodostojnost hrvatskog pravosuđa to što sudac Turudić očigledno nije u stanju odoljeti frivolnim čarima reflektora i pozornice. Nezgodna je pojava sudac koji uvijek mora ispasti važniji nego proces kojim upravlja, sudac razmetljiv i tašt kao paun.

Ali još je mnogo gore to što jedan ugledni pravosudni dužnosnik poput Turudića misli da može i smije udariti po Saboru, kao po kakvoj naherenoj konjušnici, samo zato da sebi dade na važnosti.

Što to znači: »Ponašajte se pristojno, niste u Saboru«? Da je Sabor mjesto kojemu je prirođen svaki prostakluk za razliku od Turudićeve sudnice gdje se pleše isključivo po taktu menueta? Da je Sabor mračna jazbina? Rupa? Smrdljiva krčma u kojoj se pljuje na pod i psuje na pasja kola?

Pa Sabor je - to valjda ne treba tumačiti više nikome osim sucu Turudiću - ipak najviše mjesto nacionalne politike, predstavništvo naroda i stjecište vlasti. Sabor donosi te zakone koje Turudić provodi u sudnici i kojih se dužan držati kao pijan plota. Sabor je donio Ustav po kojem Turudić arbitrira i odlučuje što je ispravno, a što nije.

Sa Saborom se smije rugati baš svaka budala ako joj je do toga, ali Turudić nikad i nipošto. Ne smije zato što je on, kao i zastupnici, kotač sustava. Plaćaju ga građani, dužan je poštivati nacionalne institucije. Ovo što je rekao može reći tek kad ode iz sustava. Neka, dakle, odluči hoće li biti estradna zvijezda ili sudac. Onda više neće biti problema.

Izvor: Novi list, Komentar Sanje Modrić

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Lynx
21.3.2012. 11:06
@slavuj, slažem se s većinom što si napisao, ali Turudić mu je mogao povući paralelu sa npr. birtijom i nitko se ne bi oko toga pobunio. Znamo svi tko su i kakvi su zastupnici u Saboru i kada vidiš kako se pojedini ponašaju, zaista je teško imati poštovanja prema njima. No, ovdje se radi o sramoćenju institucije koja donosi Zakone koje Turudić treba provoditi. Ne moramo poštivati ljude, niti Turudića svi ovdje od kuda je - ne poštuju, ali kada se nađeš u sudnici, moraš poštivati suca koji sud predstavlja, dakle moraš poštivati instituciju. Mišljenja sam da ako Turudić bude na bilo koji način sankcioniran, treba sankcionirati i ministra Jovanovića zbog izjave da je Sabor "kokošinjac". Prema svima jednako.
Mikeš09
21.3.2012. 8:34
Bravo slavujju krasno si ovo otpjevao...ako se svi slažemo da nam je sabor kokošinjac ne vidim u čemu je problem u usporedbi prema nekada glavnom pijetlu u tom kokošinjcu da je sada u sudnici ...biranje po ``ključu`` lista ili pojedinca vam ne drži vodu jer koliki je odaziv građana svaki lik na listi opet će biti biran od relativne manjine osim u slučaju predsjedničkih ali opet koliku ulogu on ima u državi opet je sve naopako...imamo slobodu biranja a opet nismo u stanju pomaknuti svoje lijene guzice i obaviti građansku dužnost za koju su mnogi i poginuli...o čemu mi ``pričamo``...
stole123
20.3.2012. 23:21
mislim da ipak to nije u redu od turudića jer se slično ponašao i sanaderu na suđenju . bebić je kao svedok a ne optuženik drugo ipak taj isti bebić ima dvostruko više godina od turudića i na kraju zašto je bebić pozvan .dali zato da tamo sjedi i nesmije reći ni rječ ,na takav način nije morao ni doći u sudnicu ako će netko govoriti a on slušati i taj netko će reći ideš bebiću u zatvor a on nema pravo pitati ni zašto.po mom mišljenju turudić se pridržava onog pravila kadija te tuži kadija te sudi. zamislite kako bi se isti taj sudac ponašao prema nekom radniku ili seljaku,pa oni nebi smeli ni glavu podignuti u sudnici,
cheguevara
20.3.2012. 22:07
to što je dotični sudac izjavio nije ništa novo i neočekivano - oni se upravo ponašaju baš u stilu onih kojima to spočitavaju.
pa sudstvo nam je izgrađeno na temeljima takva ponašanja i takvih vrijednosti.
ali, nije zdravo o tome pričat, zar ne...mada mu je lijepo poručio i predsjednik te njihove komore ili tako nešto..
slavujj
20.3.2012. 21:27
Svi znamo tko i kakvi nam "sjedi "u saboru i kako se ponašaju ,
a što se tiče izbora ,tu leži najveći problem ove zemlje ,
iz razloga što niti jedan zastupnik nije izabran izravnim izborom ,kao osoba sa imenom i prezimenom,već kao dio stranačke ulizivačke elite,
pa se tako i ponašaju , jer ne osjećaju odgovornost prema narodu kojega navodno zastupaju a od kojega vrlo dobro žive ,
oni u sabornici glume "dvorske lude" kako bi se svidjeli svojim "malim kraljevima"te bi tako ponovno došli na "liste najboljih luda" koje će "kraljevići" ponovno kandidirati,
to je najveći problem RH, izborno zakonodavstvo,
i pitamo se zašto ga ove "dvorske lude" neće mijenjati, pa naravno da neće, jer iako su samo "dvorske lude"svjesne su da im je to jedini način da bi imale gdje nastupati pred kamerama,
nikakvim izravnim izborima većina tih likova ne bi imala priliku koju su im podarili "njihovi mozgovi",
a što se tiče suca Turudića, njega je bivši predsjednik sabora prisilio na takvu reakciju,
nadam se da autorica nije namjerno propustila dio gdje gosp. Bebić proziva suca za narušavanje njegovih sloboda, pa koji bi si sudac to dozvolio?
Kad čovjek pažljivije pročita tekst može posmisliti plaća li autoricu Fimi-medija ili izravno "doktor"
Nano-59
20.3.2012. 20:47
Za razliku zastupnici su naš izbor (manje više), dok je ture izbor izabraniha ne naš izbor, paun je prava živina za njega i njego ego
Feral
20.3.2012. 20:14
Činjenica je da ovaj pravnik i ne bi bio tamo gdje je sada bez blagosova onih iz sabora. Samo je pitanje kome se mora vratiti dug i s koliko kamata.
miško
20.3.2012. 19:58
Bravo Ture, lupetao si ti svašta u svojoj karijeri suca i ganjača lopte, ali ova ti je na mjestu? Vide ti esdepovca Šprema - uvredi se čoek! Pa svi znamo da je Sabor kokošinjac, Ture je još bio i blag.
crna ruka
20.3.2012. 19:13
Mislite da je izjava da `je** k`o Hektor` dostojna jednog zastupnika? Vi biste, kao zastupnik građana, prije svega trebali zastupati njihove interese. A ne uvrijeđeno dizati nos, kao što to činite, vjerojatno da ne biste osjetili smrad koji obavija kontejnere i kante za smeće iz kojih život crpi nemalo vaših sugrađana.
Da nije tragično, pismo predsjednika Sabora Borisa Šprema koje je uputio predsjedniku Vrhovnog suda Branku Hrvatinu, u kojem se žali da je sudac Ivan Turudić na suđenju Ivi Sanaderu uvrijedio Hrvatski sabor, bilo bi smiješno.150 Alisa u zemlji čudesa

Ovako, tragično kakvo jest, pismo zorno ocrtava stanje u Hrvatskom saboru, a samim time i u državi. Možda i najgore od svega je to što stav predsjednika Sabora, predstavničkog tijela hrvatskih građana, potvrđuje da "odabrana ekipa" na Markovom trgu stvarno živi u nekom svom svijetu. Poput sto pedeset Alisa u zemlji čudesa, saborski zastupnici ponašaju se kao da žive u svijetu iz mašte, potpuno odijeljeni od situ


Još iz kategorije KomentarVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.