Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zavičajno društvo Virovitičana

Pater Robert Perišić u Društvu Virovitičana u Zagrebu: Virovitica ima što pokazati

        29.10.2012.         4911 pogleda
Pater Robert Perišić u Društvu Virovitičana u Zagrebu: Virovitica ima što pokazati

Virovitica ima što pokazati, ponosno je istaknuo fra Robert Perišić, utemeljitelj virovitičkog samostanskog muzeja u franjevačkoj rezidenciji, koji je na prvom godišnjem sastanku Virovitičana u Zagrebu predstavio izloženu i arhiviranu građu koju je za svog boravka u Virovitici uredio, organizirao, popisao i izložio.

 - Uz pomoć građana Virovitice - ističe fra Robert, donedavno župnik Župe sv. Roka i gvardijan virovitičkog samostana, podsjećajući da bez podrške građana te Grada i Županije, ne bi uspio rekonstruirati oronulu zgradu franjevačkog samostana i građu muzeja zadržati u Virovitici.

Od 800 godina, koliko su franjevci na tlu Hrvatske, 725 godina djeluju u Virovitici, podsjetio je fra Robert. Za to vrijeme u Virovitici su djelovale visokoškolske ustanove koje su vodili profesori školovani u Beču i Budimu te u zgradi samostana jedina ljekarna između Koprivnice i Osijeka.  

- Drago mi je da se baš u vrijeme moga boravka u Virovitici visoko školstvo vratilo u taj grad – komentirao je fra Robert i istaknuo da je njegovih 15 virovitičkih godina najduže razdoblje koje je dosad proveo u jednom gradu. Za to vrijeme, upoznao je dušu našega grada i, iako je odnedavno u Zagrebu, uvjeren je da će se jednom opet vratiti u Viroviticu, barem u mirovini, povjerio je Društvu Virovitičana. 

Pozivajući Virovitičane u Zagrebu da prvom prilikom posjete Franjevački muzej, fra Robert je ukratko predstavio njegovu građu.

Muzej se sastoji od knjižnice, arhiva i muzeja. Knjige od početka 20. stoljeća te iz 19. i 18. stoljeća, među kojima i rukopisnih, prepisivanih knjiga, organizirane su po signaturama i razvrstane u kutijama te smještene u protupožarne i protuprovalne ormare.

Arhiv muzeja čuva dokumente od 1565. godine i svaki istražitelj virovitičke povijesti ovdje će naći mnoštvo podataka o nekadašnjem načinu života. Ženidbeni spisi vode se od 1780. godine i, kao i knjige rođenih i umrlih, i svjedočanstva su o migracijama stanovništva u 19. i 20. stoljeću.

Muzej čuva 272 predmeta i svaki od njih restauriran je popisan i pohranjen uz osobnu iskaznicu. Tu su grafike iz 18. stoljeća pronađene u knjigama, drvene skulpture iz 18. i 19. stoljeća, sviejćnjaci i mehanički satovi. Tu se čuvaju i fotografije s početka 20. stoljeća i među njima jedna snimljena 1940. godine – iz zraka.

- Sve što je napravljeno u Franjevačkom muzeju, napravljeno je uz pomoć Virovitičana – završio je fra Robert – a ja iz Virovitice nisam ponio ništa, samo puno srce radosti.

Slijedilo je predstavljanje Facebook stranice Zavičajnog društva Virovitičana u Zagrebu. Sandra Pocrnić Mlakar i Neven Petrović prvi put su prikazali Facebook stranicu Virovitičanima u Zagrebu uz pomoć laptopa i projektora. Sama  fb stranica zamišljena je kao mjesto na kojemu će biti dostupno nekoliko vrsta informacija. Prvo su ažurne informacije  o Zavičajnom društvu, planiranim aktivnostima i izvještaji o proteklim susretima.

Na stranici će u rubrici „U Društvu Virovitičana“ intervjuima biti predstavljani ugledni članovi Društva, a među prvima je to prof. dr. sc. Vladimir Kolesarić, predsjednik Društva. U rubrici „Što se radi u Zagrebu“  kraćim razgovorom s povodom predstavljaju se Virovitičani vezani uz Zagreb, a dosad su predstavljeni grafički dizajner Davor Schunk u povodu nedavne izložbe u Kulturnom klubu O'grada te psihologinja Dragica Barbarić u povodu promocije njezine knjige 'Pobijedite depresiju kognitivno-bihevioralnim tehnikama' u Gradskoj knjižnici u Virovitici. Na stranici će se redovito nalaziti i informacije o različitim gostovanjima Virovitičana  u Zagrebu, kao što su koncerti grupe Vatra i nastupi Kazališta Virovitica u Histrionskom domu na 'Bobijevim danima smijeha' s predstavama 'Kvetch' i 'Cabaret kod veselih muškaraca'. 

Cijeli članak i više fotografija na Facebooku Zavučajnog društva Virovitičana u Zagrebu

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

david jez
29.10.2012. 22:49
fra Robert,
jednostavno čovjeka ne poznajem, slusao sam ga nedjeljom na misi i žao mi je da je morao napustiti naš kraj, u njemu vidim PUT ISTINU I ŽIVOT, JER VELIK JE... preko najega sam vidio čuda velika
VELIK JAKO JAKO VELIKA OSOBA
Mikeš09
29.10.2012. 10:05
Hvale vrijedne akcije...


Još iz kategorije Zavičajno društvo Virovitičana