Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Antifašizam

Partizani zločinci, ustaše gospoda

  Dragan Grozdanić/Novosti           10.05.2023.         3372 pogleda
Partizani zločinci, ustaše gospoda

U rujnu 2020., kada su restriktivne protupandemijske mjere bile na vrhuncu, nakon sjednice saborskog Odbora za ratne veterane, kojom je predsjedao HDZ-ovac Josip Đakić, uz prisustvo ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, u zapisniku je ostalo zabilježeno da se većina članova Odbora složila sa stavom kako se "Republika Hrvatska uopće ne bi trebala skrbiti o vojnim grobljima partizana znajući za njihove zločine nad hrvatskim narodom" i o "potrebi uklanjanja svih obilježja komunizma". Premda je, kako nadalje piše u izvješću, prevladalo mišljenje o potrebi ujednačenog odnosa prema pronalaženju, uređenju i održavanju groblja žrtava svih totalitarnih režima (komunističkog, fašističkog i nacističkog), član Odbora Željko Sačić iz Hrvatskih suverenista bio je tog dana posebno nervozan. Sadržaj njegovog ostrašćenog izlaganja pismeno nije zaveden u izvješću Odbora - piše Dragan Grozdanić u Novostima.

No iz detaljnijeg uvida u sjednicu i ono što je na njoj bilo rečeno vidljivo je da je Sačić zatražio zabranu petokrake u javnom prostoru i "grobišta u kojima su zločinci partizani pokopani". Replicirajući članici Odbora i zastupnici Radničke fronte Katarini Peović, koja je upozorila na nepoštivanje i kršenje Ustava s obzirom na to da je antifašistička borba u njegovim izvorišnim osnovama, Sačić je kazao da su partizanski zločini nad hrvatskim narodom enormni, nazvao ih je ratnozločinačkom bagrom i dodao kako im, apelirajući pritom na pažnju ministra, nikakvu pažnju ne treba dati, osim preživjeloj rodbini da im zapali svijeću. "Država Hrvatska ne smije dati kune da se održavaju takva grobišta, da se spomen na njih čini", prisnažio je Sačić. Kada je Peović upozorila Odbor da Sačić ne može koristiti izraz "partizanski zločini protiv hrvatskog naroda", jer su partizani u najvećoj mjeri nacionalno bili Hrvati, Sačić joj je odgovorio da su to odnarođeni Hrvati i da smo "mi Hrvati iznimno frustrirani kada bi danas netko veličao takve zločine i zločince".

Niski kontroverznih istupa dijela članova s desnog i krajnje desnog političkog spektra pridružio se i član Odbora Ante Deur (HDZ), koji je usporedio crvenu zvijezdu sa simbolom čistog zla, premda ona u Hrvatskoj ni drugdje nije stigmatizirana ni zabranjena. Tu nije bio kraj: već spomenuti Đakić tom je prilikom najavio kako će pripremiti listu svjetskih zločinaca koja će zorno pokazati kako na njoj kotira Tito. Za to vrijeme ministar Medved ostao je pragmatičan. Na razložan upit zastupnice Peović zbog čega je član udruge Hrvatski domobran, koja je inače postavljala spomenike s ustaškim simbolima, istovremeno i član Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i groblja poslijeratnog razdoblja i da li ta informacija nešto vlasti znači, ministar je kazao da je odluku o članovima Povjerenstva donio još 2013. godine bivši premijer Zoran Milanović. Time je indirektno poručio da su udruge koje promoviraju ustaštvo dobrodošle u Povjerenstvu. Na pitanje Peović zašto zagrebačka Dotrščina ne bi bila uvrštena u mjesta stradanja u Drugom svjetskom ratu, Medved joj je odgovorio da se obrati jedinicama lokalne samouprave.

Dvije i pol godine kasnije na sjednici istog Odbora, održanoj 19. travnja, Đakić je zaprijetio kaznenom prijavom Peović zato što je htjela snimati sjednicu, iako mu je odmah skrenula pažnju na to da su one javne i otvorene za medije. "Ugasite kameru, napustite sjednicu", zahtijevao je Đakić, a što se vidi u kraćem videu koji je zastupnica RF-a objavila na Fejsbuku, i ad hok organizirao glasanje o tome smije li Peović snimati.

Na sjednici se, kako je to na Fejsbuku objavila Peović, govorilo o povećanju povlaštenih mirovina, koje će nas godišnje koštati preko sto milijuna eura. Predloženim izmjenama Zakona o smanjenju mirovina određenih, odnosno ostvarenih prema posebnim propisima o mirovinskom osiguranju postupno bi se ukinulo smanjenje mirovina ostvarenih i/ili određenih prema posebnim propisima tako što bi od 1. srpnja postotak smanjena bio pet, a ne više deset posto, a od 1. siječnja 2024. bio bi ukinut.

Na sjednici su, piše Peović, zastupnici desnice o ustašama i domobranima, čiji nekadašnji pripadnici također imaju povlaštene mirovine, govorili kao o domoljubima, a partizani i njihovi sljednici nisu zaslužili te mirovine. Peović tvrdi da joj je član Odbora i zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao da je "šteta da ustaša s povlaštenim mirovinama nema više jer su ih ubijali", dok je Sačić kazao da su to "bili naši heroji" što, nažalost, kako kaže, nije uspjela snimiti.

Deseti saziv Odbora za ratne veterane, kao što vidimo, u mnogo čemu je u svome radu skandalozan: osim poligona za obračun s antifašizmom i partizanskim pokretom, Odbor služi i kao tribina za neskriveno koketiranje s Endehazijom. Ovakvi istupi saborskih zastupnika još su simptomatičniji uzmemo li u obzir da nacionalistička desnica posljednjih dana izuzetno žustro i napadački polemizira s neistomišljenicima upravo oko ustaškog pozdrava "Za dom spremni", koji je nedavno, pokušavši ga izjednačiti s cijelim Domovinskim ratom, u Saboru izvikivao zastupnik Mosta Miro Bulj, inače potpredsjednik Odbora za ratne veterane, kojeg je u tome podržala nekolicina zastupnika, među ostalima i Sačić. Pa kada mogu Bulj i ostali zastupnici tako reagirati, kako ne bi mogla i ulica. Izvrtanje činjenica i fakata odigrava se u odboru najvišeg predstavničkog tijela.

Odbor za ratne veterane je i u studenome 2021. izazvao skandal. Tada je većinski (izuzev Peović) podržao "projekt uređenja groblja hrvatskih vojnika 1941.-45." na Mirogoju, za što je predstavku dala revizionistička Zajednica žrtvoslovnih udruga. Proustaška desnica hrvatskom vojskom uobičajeno naziva ustaše. Premda je Odbor preimenovao inicijativu u "groblje vojnika Nezavisne Države Hrvatske 1941.-1945", u izvješću se nisu libili ustaške dužnosnike nazivati gospodom. U njemu piše da je na Mirogoju pokopano oko 550 pripadnika vojnih postrojbi NDH, a među njima je i predsjednik Hrvatskog državnog sabora u doba NDH, gospodin (!) Marko Došen.

Odbor za ratne veterane, koji broji 13 stalnih članova, sastavljen je uglavnom od političara krajnje desne provenijencije. Vodi ga Josip Đakić, vječni predsjednik HVIDRA-e, najmoćnije veteranske organizacije još od Sanaderovog doba. U studenom 2019. Đakić je, s još osam članova Odbora, predložio amandman, doduše neuspješno, na Vladin prijedlog Zakona o državnim praznicima kojim se tražilo ukidanje Dana antifašističke borbe kao državnog praznika i njegovo pretvaranje u spomendan. Đakiću sekundira već spomenuti Bulj, gradonačelnik Sinja koji uživa u ulozi narodnog tribuna. Stipo Mlinarić i Željko Sačić kao članovi Odbora važne su poluge saborske nacionalističke desnice. I dok prvog pamtimo i po ideji da bi se trebalo oduzeti hrvatsko državljanstvo svima koji rade protiv "hrvatskih nacionalnih interesa", a to su prije svega predstavnici hrvatskih Srba, potonji je aktivno sudjelovao u šatoraškoj kampanji ratnih veterana. Za tog bivšeg zapovjednika Specijalne policije i umirovljenog generala šira je javnost doznala kada je 2009. bio osumnjičen po zapovjednoj odgovornosti za zločin koji su pripadnici ATJ Lučko počinili nad srpskim civilima u Gruborima. No nakon šest godina istraga je obustavljena zbog zastare, a Sačić je tužio državu uz odštetni zahtjev zbog 65 dana provedenih u istražnom zatvoru. Nastupao je i kao gorljiv protivnik ratifikacije Istanbulske konvencije, a Novosti su 2020. otkrile da je bio vjeran član Saveza komunista Jugoslavije i da se izjašnjavao kao Jugoslaven.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Antifašizam