Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Suhopolje

Parkom na vlastitu odgovornost

        28.06.2010.         1898 pogleda
Parkom na vlastitu odgovornost

SUHOPOLJE - Zbog grana stoljetnih stabala koje nekontrolirano padaju u parku u središtu Suhopolja, općinska vlast postavila je ploče s natpisom: Prolaz kroz park na vlastitu odgovornost. Građani su nezadovoljni jer se nekadašnji ponos mjesta, oaza mira i prostor za ugodnu šetnju, spomenik parkovne arhitekture prve kategorije, sada zaobilazi u velikom luku. Da bi se došlo do stadiona na kojem igra NK Suhopolje, član 2. hrvatske nogometne lige ili do restorana u kojem se održavaju proslave i svečanosti, mora se proći kroz park.

- Park je u vlasništvu tvrtke Abacus iz Vrgorca koja ne vodi brigu o nasadima. Kako u središtu sela ne bi imali ruglo, općina je park održavala o svom trošku. Bili su to minimalni radovi jer riječ je o imovini koja nije naša. Zbog neodržavanja danas su u parku brojna suha, zaražena i oštećena stabla, a u većini krošnja suhe grane koje je nužno orezivati pa su stanovnici kontinuirano ugroženi - objašnjava načelnica općine Zlata Šljivac.

U Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Virovitičko-podravske županije i Upravi za zaštitu prirode Ministarstva kulture smatraju da općina ima pravo postaviti ploču kako bi građane upozorila na moguću opasnost.

Problemi oko održavanja parka počeli su 1999. godine, kada su Dvorac Janković s parkom, nekadašnje grofovsko imanje iz 18. stoljeća na 74,4 četvorna metara, kao stečajna masa propalog poduzeća Poljoprivreda Suhopolje, prodani tvrtki Abacus za 245.000 tadašnjih njemačkih maraka.
- Općina je devedesetih godina namjeravala obnoviti dvorac i park pa se protivila prodaji bez davanja mogućnosti prvokupa lokalnoj upravi. Planirano je dvorac pretvoriti u hotel visoke kategorije sa svim pratećim objektima, pa je izrađena kompletna projektna dokumentacija za idejno rješenje budućeg kompleksa - kaže načelnica Šljivac.

NOVI VLASNIK PONUDIO 10 PUTA VIŠU CIJENU

Novi vlasnik dvorca i parka nije prihvatio suradnju i ponuđenu dokumentaciju, nego je dvorac počeo uređivati po svome i bez dozvola, pa su inspekcijske službe zaustavile radove. Vrgorački poduzetnik od tada nije ulagao u obnovu dvorca i parka, a u veljači 2006. godine ponudio je općini pravo prvokupa za 6,75 milijuna kuna, što je deset puta više od cijene po kojoj ga je kupila. Općina za takvu investiciju nema novca pa se za pomoć obratila Virovitičko-podravskoj županiji te resornim ministarstvima i državnim institucijama, ali je u vrijeme krize nerealno očekivati da će netko izdvojiti toliki novac za nekadašnju državnu imovinu.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

ivan2
4.7.2010. 15:26
Lad se nešto proda tu povratka nema , očito da smo i parkove počeli prodavati . Ako Općini Suhopolje ne treba taj park ato su iskazali kod prodaje , a što ih navodilo na vizije vlasnika na obnovu pa su obustavili obnovu . To ima svoju cijenu i mislim da će ukoliko želi park Općina Suhopolje to i masno platiti_pa to su naša posla!


Još iz kategorije SuhopoljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.