Banner
Milošević: Milanović iznevjerio povjerenje birača
Banožić: Ne impresionira me glumatanje fakina sa zagrebačkih ulica
Plenković pozvao OLAF i DORH da stanu pred mikrofone ako imaju nešto
Plenković pozvao Raspudića na covid-odjel i nazvao ga besramnim licemjerom
Raspudić: Pozivam premijera na sučeljavanje, a ne paradiranje kroz bolnice
Quo vadis, Aida? proglašen najboljim europskim filmom
Studentima od 1. siječnja minimalna satnica 29,30 kuna

  Ekologija

Papuk u Europskom tjednu Geoparkova

  Vinco Gazdik/tportal/SIC           29.05.2011.         1757 pogleda
Papuk u Europskom tjednu Geoparkova

U povodu obilježavanja Europskog tjedna geoparkova i Međunarodnog dana rendžera, na Nevoljašu, u Parku prirode Papuk, jučer je i danas organiziran kamp za djecu nekoliko škola Virovitičko-podravske županije. Poučeni su snalaženju u prirodi i vrijednostima šume, a za njih je organiziran i uspon na dva papučka vrha.

Na Jankovcu - poznatom planinarskom izletištu kod Orahovice - članovi Gorske službe spašavanja iz Požege i Slatine danas su djeci omogućili spuštanje užetom s vrha sedrene barijere neposredno uz jankovački Skakavac - jedini slap u Slavoniji. 'Manifestacija traje dva dana i cilj joj je poučiti djecu vrijednostima naših parkova, ali i upozoriti na opasnosti s kojima se u njemu mogu suočiti. Zato im članovi Gorske službe zorno prikazuju kako se pomaže ljudima stradalima na nedostupnim mjestima', kaže Alen Jurenac, glavni nadzornik Parka prirode Papuk.

Geopark prirode Papuk se na ukupnoj površini od oko 34 tisuće hektara diči Rupnicom - prvim geološkim spomenikom u Hrvatskoj (još od 1948.) poznatom po stubastim eruptivnim stijenama, Jankovcem - popularnom planinarskom izletištem sa spiljskim grobom grofa Josipa Jankovića, poučnom stazom i slapom visokim 35 metara, Sekulinačkim planinama, Ružica gradom - jednim od najvećih srednjovjekovnih gradova - utvrda u Hrvatskoj, Pliš Mališčakom na čijem području obitava najviše zaštićenih biljaka ovoga gorja, a tu je i Čemernica - arheološko nalazište iznad Kaptola.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija