Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Turizam

Papuk postaje europska destinacija

        23.03.2009.         1183 pogleda
Papuk postaje europska destinacija

VOĆIN – Park prirode Papuk nominiran je za kandidata turističke Europske destinacije izvrsnosti "EDEN 2008./2009.", na temu Turizam i zaštićena područja. U povodu toga park je posjetila tročlana komisija Ministarstva turizma i Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice - Mate Kapović, Silvija Licul i Ines Paškvan Kangler. U nominaciji je još osam područja, a da bi destinacija dobila priznanje, mora zadovoljiti opće kriterije da je turistička destinacija, da je dio mreže Natura 2000 ili da je proglašena kao zaštićeno područje, važno za očuvanje ugroženih vrsta i staništa od regionalnog ili nacionalnog značaja.

Komisija će do lipnja izabrati pet projekata, a nakon predstavljanja svakog od njih do jeseni će izabirati najbolju hrvatsku destinaciju izvornosti koja će biti predstavljena komisiji Europske unije. Park prirode Papuk osnovan je 2003. godine, a već 2007. je, zbog raznolikosti i bogatstva prirodnih i geoloških zanimljivosti, primljen u svjetsku mrežu geoloških parkova pod zaštitom UNESCO-a.

Na području Parka prirode Papuk sačuvani su značajniji ostaci kulturne baštine vezani uz dva povijesna razdoblja, prethistorijsko razdoblje te razdoblje srednjeg vijeka. Osobitosti Papuka predstavljaju važan segment biološke i krajobrazne vrijednosti područja Slavonije. Raznolikost geoloških pojava, očuvana flora i vegetacija te staništa većeg broja životinjskih vrsta, predstavljaju bogatstvo koje znanstveno sustavno istražuju kako bi ih sačuvali od štetnog utjecaja ljudi. Područje je bogato starim gradovima, rječicama, slapovima, spiljama i prašumama, izrađene su dvije poučne staze, na Jankovcu i Rupnici.

Zbog svega toga Park prirode Papuk iz godine u godinu posjećuje sve više domaćih i stranih gostiju. Kada je 2004. godine počela evidencija posjetitelja, registrirano je 1.000 gostiju, a prošle godine ta je brojka dosegla 7.500. No ravnatelj Parka prirode Papuk, Ivica Samarđić, ističe kako je stvarni broj posjetitelja deset puta veći.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam