Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Poljoprivreda

Pandemija nije značajnije utjecala na poljoprivrednu proizvodnju, bila je to jedna od boljih godina

  hgk           26.10.2020.         3813 pogleda
Pandemija nije značajnije utjecala na poljoprivrednu proizvodnju, bila je to jedna od boljih godina

U HGK – Županijskoj komori Virovitica, 21. listopada, pod predsjedanjem predsjednika Ivana Gojevića održana je druga sjednica Strukovne grupe poljoprivrede.  Uz članove Strukovne grupe te predsjednika HGK – Županijske komore Virovitica Zlatka Pleše, sjednici je prisustvovao i zamjenik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Dario Ripli. Na sjednici se raspravljalo o aktualnom stanju u poljoprivredi s osvrtom na žetvu ranih usjeva, jesensku sjetvu i berbu kasnih usjeva.

Na području Virovitičko-podravske županije, kvaliteta i prinosi pšenice i ječma bili su izuzetno dobri, dok su kod uljane repice, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u vrijeme vegetacije, prinosi bili nešto niži.

Završena je berba suncokreta koji ima izuzetno dobru uljnost što je povoljno utjecalo i na visinu prinosa.

Berba soje je završena na oko 90 posto površina i ostvaren je prosječan prinos.

Kukuruz je pobran na 70 – 80 posto površina, prinosi su na razini prošlogodišnjih, a otkupne cijene trenutno su nešto veće u odnosu na prošlu godinu.

Otkup duhana odvija se planiranom dinamikom i do sada je otkupljeno oko 60 posto planiranih količina. Kvaliteta duhanskog lista je dobra i očekuje se da će proizvedene količine biti na razini prošlogodišnjih.

Sjetva uljane repice je završena u optimalnim agrotehničkim rokovima, s obzirom na povoljne vremenske uvjete, što se očekuje i kod pšenice gdje je sjetva u tijeku te kamilice koja je do sada zasijana na 65 posto planiranih površina.

Proizvođači ljekovitog bilja ponovno su istakli problem povišene razine aktivnih tvari klorpirifos i klorpirifos-metil u kamilici, što im stvara velike probleme u plasmanu njihovih proizvoda.
Ponovno se apelira na proizvođače poljoprivrednih kultura da pravilno primjenjuju sredstava za zaštitu bilja, osobito iz razloga što je 16. travnja 2020. stupila na snagu i zabrana primjene insekticida na bazi aktivnih tvari klorpirifos i klorpirifos-metil.

Dario Ripli je rekao da Virovitičko-podravska županija pomaže poljoprivrednicima u skladu sa svojim mogućnostima, kroz paket mjera za poljoprivrednike, poticanje poljoprivredne proizvodnje u ruralnim dijelovima županije, poticanje mladih poljoprivrednika i dr..

Članovi Strukovne grupe su istakli da pandemija koronavirusa nije imala značajniji utjecaj na poljoprivrednu proizvodnju te da je ovo bila jedna od boljih godina, s obzirom na ostvarene prinose i kvalitetu poljoprivrednih proizvoda.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.