Divjak: Ukidanje mature posljednja opcija, esej se neće pisati u svibnju
Zbog kršenja samoizolacije naplaćeno 130.000 kuna kazni
Sindikat policije pozvao građane da izbjegavaju konfrontacije s policajcima
Dijabetičari pozdravljaju odluku da se ortopedska pomagala propisuju elektronski
UNICEF dostavio četiri tone zaštitne i medicinske opreme u Hrvatsku
MZO: Raspisan natječaj za znanstvenike u borbi protiv koronavirusa
Snaga predlaže obustavu plaćanja i zabranu otpuštanja

  Crna kronika

Pala presuda "fatalnoj ujni": Okrutni nećak uskoro na slobodi?

  Mario Matana/Novi list           15.03.2013.         7562 pogleda
Pala presuda "fatalnoj ujni": Okrutni nećak uskoro na slobodi?

Postupak u kojem je tijekom suđenja, makar se održavalo bez prisustva javnosti, došlo do nekoliko filmskih obrata, ponovno nije »iznevjerio«; Vrhovni sud ukinuo je presudu za »fatalnu ujnu« Slađanu Novoselnik (29) i za, (tada) maloljetnog nećaka ubijenog 32-godišnjeg Domagoja Novoselnika - piše Novi list.

Prvostupanjskom presudom 17-godišnji mladić osuđen je zbog teškog ubojstva iz osobito niskih pobuda te je dobio maksimalnih deset godina maloljetničkog zatvora, dok je Slađana Novoselnik osuđena na 22 godine zatvora zbog poticanja na ubojstvo. Veza između »fatalne ujne« i maloljetnog nećaka eskalirala je zločinom, likvidacijom Domagoja Novoselnika, kako bi njih dvoje mogli nesmetano nastaviti zajednički život, dio je obrazloženja prvostupanjske presude koja je odlukom Vrhovnog suda ukinuta.

Pokušaj izvlačenja

Cijeli slučaj izazvao je pažnju šire javnosti u ljeto 2011. godine. U obiteljskoj kući u Vrisniku na otoku Hvaru policija je 30. lipnja 2011. godine zatekla strašan prizor: u lokvi krvi, u dnevnom boravku, s nožem u grudima (oštrica je bila zarinuta 17 centimetara u prsa, a o intenzitetu uboda svjedoči i oštećeno rebro) ležao je Domagoj Novoselnik. Odmah je sumnja pala na njegovu ženu Slađanu Novoselnik i njegovog nećaka, koji su dali nesuvisle prve izjave kako je riječ o - samoubojstvu?! Privedeni su na kriminalističku obradu, 17-godišnjak je ubrzo potom priznao zločin te višegodišnju vezu sa ženom svog ujaka, dok se »fatalna ujna« od početka do kraja branila tvrdnjom da ništa nije vidjela. Navodno je zaspala na trosjedu pomalo omamljena šampanjcem koji su svi zajedno pili, a probudila se tek kada je njen suprug bio mrtav.

Više-manje istu obranu održavali su i tijekom suđenja no pred sam kraj mladić iz Petrinje promijenio je iskaz. Kazao je kako je ubojstvo zapravo počinila Slađana. Na to je vjerojatno bio motiviran njenim ponašanjem jer je indirektno, ali konstantno, prebacivala krivnju na njega i prala ruke od ikakvog planiranja ili poticanja mladog ljubavnika na ubojstvo njenog supruga, a istovremeno mu slala pisma ohrabrujući ga da preuzme odgovornost za zločin.

Nož u grudi

- Od kolovoza 2008. godine Slađana Novoselnik je bila u vezi s maloljetnikom kojem se cijelo vrijeme žalila kako je sa suprugom Domagojem u lošim odnosima. Govorila mu je kako je tuče i zlostavlja te je ispred maloljetnika izazivala svađe sa mužem. Unatoč činjenici da ga je sada pokojni Domagoj hranio i uzdržavao, potaknut njenim pritužbama i planiranim zajedničkim životom maloljetni optuženik ga je usmrtio ubodom nožem u grudi. Tako je opisan zločin u obrazloženju presude predsjednika vijeća Županijskog suda u Splitu Vladimira Živaljića.

Zašto je Vrhovni sud ukinuo presudu, još uvijek nije poznato jer detaljno obrazloženje te odluke još uvijek nije stiglo u Split. Razlozi zbog kojih je presuda ukinuta mogli bi utjecati i na to koji će od sudaca dobiti slučaj u ponovljenom postupku. Ukoliko su naime na Vrhovnom sudu procijenili da je došlo do teških pogrešaka tijekom prvog suđenja mogu predmet vratiti na ponovno suđenje pred izmijenjenim vijećem ili ponovno sucu Živaljiću. To će biti jasnije za koji dan, do tada je sigurno tek da je i »fatalnoj ujni« i njenom ljubavniku, danas 19-godišnjaku, produljen pritvor rješenjem Vrhovnog suda. No, pitanje je hoće li na ponovljeni postupak nećak ubijenog Domagoja Novoselnika dolaziti sa slobode jer mu, čini se, maksimalno vrijeme koje može provesti u pritvoru do pravomoćnosti presude ističe 31. ožujka ove godine. Do tada sasvim sigurno neće biti niti zakazan početak ponovljenog postupka.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tolstoj2012
15.3.2013. 22:58
Poslala bih tzv. fatalnu ujnu i njenog nećaka i na dugotrajno liječenje, jer zločin je izazavan totalnim mrakom u duši, invalidnošću savijesti. U društvu u kojem se svi žalimo i kritiziramo jedni druge trebamo razmisliti koiko smo svijeća upalili da makar i u jednoj duši rastjeramo mrak.


Još iz kategorije Crna kronikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.