Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Turizam

Pad Otomanskog carstva na orahovačkom području

  V.Grgurić           24.06.2015.         1491 pogleda
Pad Otomanskog carstva na orahovačkom području

U sklopu projekta ”Kraj dominacije Otomonaskog carstva u panonskoj regiji”, koji zajednički provode Grad Orahovica i općina Villanyi, na orahovačkom Jezeru održane viteške borbe, prezentacija mačevanja……

Grad Orahovica, Općina Villany i Razvojna agencija VIDRA ove godine nastavili su međusobnu suradnju novim projektom pod nazivom „Kraj dominacije Otomanskog carstva u Panonskoj regiji”, odobren iz IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska 2007 – 2013.

Nositelj projekta je mađarski Grad Villany, a partneri su Grad Orahovica i VIDRA, s pridruženim partnerima općinom Nagyharsany i Redom vitezova Ružice grada.

Vrijednost projekta iznosi 428.786,80 eura, a iznos budžeta Grada Orahovice je 161.162,00 eura, odnosno 1.231.486,06 kn. Europska unija sufinancirat će projekt u iznosu 85%, a 15% sredstava financirat će se iz Proračuna.

- Bogata kulturno-povijesna baština Orahovice i Villanya, s osvrtom na doba Otomanskog carstva, iskorištena je u projektu kao poveznica glavnih aktivnosti u vidu kulturno-turističkih manifestacija s obje strane granice, gdje će veliku ulogu imati pridruženi partneri kao glavni akteri atraktivnih priredbi. Od travnja 2015. do kraja svibnja 2016. godine planirano je više događanja u Orahovici i Villanyju, ali najveća sredstva u projektu namijenjena su za građevinske radove obnove javne infrastrukture, tzv. domova kulture, s obje strane granice. Konkretno, u Orahovici će se izvesti unutarnje uređenje sadašnje kino dvorane u višenamjenski javni prostor za razna scenska i multimedijalna događanja – rekla je voditeljica projekta s orahovačke strane Irela Strabić.

Nakon početne konferencije u Villanyu, u Orahovici je održan trodnevni viteški festival u sklopu kojeg su posjetitelji su mogli vidjeti školu mačevanja i streličarstva, a uprizorena je rekonstrukcija bitke za Ružicu grad i konačan slom Turaka na ovim prostorima:

- Malo nam je vrijeme u prva dva dana pokvarilo cijelu priču, ali eto treći dan, u nedjelju, smo uspjeli prikazati sve ono što smo zamislili. Naši gosti su bili viteške udruge iz Mađarske te Dubovački streličari iz Karlovca koji su sjajno utjelovili turske trupe. Voditelji bitke naravno su bili naši vitezovi Reda Ružice grada i svi prisutni su bili oduševljeni. Nastavak ovog projketa je u Villanyu – zaključila je Strabić.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam