Banner
U svim poštanskim uredima uplate za pomoć bez naknade
Prvih 20 od doniranih 80 mobilnih kućica dolazi u Glinu
Beroš: Za sada nema reakcija na cjepivo
Potres u Sisku -ljudi na ulici
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Plenković: Hrvatska postrožava mjere - ciljano i postupno
Studija: Mutirani soj virusa mogao bi izazvati više smrti u Britaniji

  Dossier: Tolušić

Ovo su Tolušićeve afere koje je Telegram otkrivao tri godine. Kako je moguće da nije otišao puno prije Kuščevića?

  Drago Hedl/Telegram           11.07.2019.         6686 pogleda
Ovo su Tolušićeve afere koje je Telegram otkrivao tri godine. Kako je moguće da nije otišao puno prije Kuščevića?

Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, spominje se kao jedan od najizglednijih kandidata za put kojim je u ponedjeljak krenuo Lovro Kuščević, sad već bivši ministar uprave. No, pitanje o tome hoće li i Tolušić biti obuhvaćen onim što premijer Andrej Plenković naziva širom i ambicioznom rekonstrukcijom Vlade, posve je krivo. Ono glasi: zašto Tolušić nije otišao davno prije Kuščevića - piše Drago Hedl u Telegramu.

Nećemo se ovdje baviti unutarstranačkim implikacijama i razlozima zbog kojih je Plenković taktizirao, oklijevao i nije smijenio Tolušića, koji je kratko, u vrijeme kada je odlazio Tomislav Karamarko, slovilo kao osoba koja treba preuzeti ne samo HDZ, već nakon pada Tihomira Oreškovića i premijersku funkciju. Podsjetit ćemo na niz afera koje se pletu oko Tolušića. Samo bi nekoliko njih, u svakoj uređenoj zemlji, bilo dovoljno za ostavku. A kada se sve zbroje, predstavljaju nepodnošljivo težak teret za Vladu, HDZ i premijera Plenkovića.

Odakle mu novac za tolike nekretnine?

 

I Tolušić je, baš kao i Kuščević, ozbiljno muljao s prikazivanjem svojih nekretnina u imovinskoj kartici. Teško je povjerovati da je to učinio iz neznanja, kako je kasnije, kad je Telegram otkrio aferu, pokušavao objasniti. Logičnije je objašnjenje da je Tolušić to činio svjestan kako bi teško mogao dokazati da je u kratkom vremenu kupio nekoliko stanova, a potom još sagradio kuću od 330 metara četvornih i do nje ”roštilj” od 120 m². Kao što je poznato, kvadraturu kuće je prepolovio, a ”roštilj”, u naravi zgradu od 120 metara četvornih, uopće nije prikazao.

Pritom je, uhvaćen u aferi, iznio i nekoliko neistina i obećanja koja nikada nije ispunio. Tvrdio je kako su mu upravo u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa rekli da u imovinsku karticu treba unijeti samo neto površinu kuće, što su ondje demantirali. Potom je teatralno, pred tv-kamerama, pozivao novinare da budu njegovi gosti i osobno dođu premjeriti kuću kako bi se uvjerili da ima samo 165 metara četvornih. Tvrdio je da pomoćna zgrada od 120 m², nije nikakva zgrada već roštilj, mada se na fotografijama koje je objavio Telegram jasno vidi kako je riječ o stambenom objektu, na kojem se uz klima uređaje nalazi i televizijska antena.

Pravi problem je tvrtka koja je Tolušiću gradila kuću

No, puno veća afera oko Tolušićeve super moderne luksuzne kuće, čiju je vrijednost procijenio na samo 950 tisuća kuna jest činjenica koju je također otkrio Telegram, da ju je gradila tvrtka Građevinarstvo Horvat, iz Noskovačke Dubrave, kraj Virovitice. Ta je tvrtka, dok je Tolušić bio virovitički župan, ali i poslije, radila brojne unosne poslove s Virovitičko-podravskom županijom, a Tolušića i Tomislava Horvata (vlasnika spomenute tvrtke) može se vidjeti na mnogim fotografija s gradilištâ škola, domova zdravlja, vrtića… Uz to, na gradnji Tolušićeve kuće, sudjelovali su i kooperanti Građevinarstva Horvat, uključeni u adaptaciju Dvorca Pejačević, u Virovitici, vrijednu više od 80 milijuna kuna, što javnog novca, što onog iz fondova EU.

Tolušić je obećao pokazati račun za gradnju kuće, no nikada to nije učinio. Zašto, ako je sve plaćeno i zakonito? Kad su ga novinari pitali zbog čega je za gradnju kuće odabrao baš tvrtku koja je imala brojne poslove sa županijom, odgovorio je kako mu, kao županu, nije padalo na pamet za poslove u županiji na čijem je čelu bio, odabrati tvrtke iz Bjelovara, Zagreba ili Dubrovnika. Isticao je to kao svoj lokal-patriotizam, no opet se upetljao u problem. Poslovi koje je naručivala županija, išli su na javni natječaj, a na natječaju su najvažniji uvjeti koje ponuđač daje, a ne odakle je. A priča o lokal-patriotizmu pada i na podatku kojeg je također otkrio Telegram. Tolušić je svoje vjenčanje (s drugom suprugom) održao 2017. u skupocjenoj Stanciji Meneghetti, najprestižnijoj hrvatskoj lokaciji za takva događanja, poznate iz medija po svadbama nogometaša, osoba iz estrade i jet seta.

 

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
11.7.2019. 22:18
Ovih dana ćemo doznati , da li premijer računa na ministra poljoprivrede.
Ako je digao ljestvicu moralnosti u Vladi odlaskom jednog ministra , da pokaže svoju Vjerodostojnost....tada mislim da je ministar poljoprivrede bivši.
rodjo orban
11.7.2019. 13:19
Kad Orban bude Predszednik RH,,szve ce na szoje meszto da prisztigne ..
https://www.youtube.com/watch?v=B5WY7MlUuLs


Još iz kategorije Dossier: TolušićVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.