Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Roklicerove večeri

Ove subote u Cugu slušamo poeziju Matea Balabana i otvaramo njegovu izložbu slika

  Goran Gazdek           17.12.2021.         3550 pogleda
Ove subote u Cugu slušamo poeziju Matea Balabana i otvaramo njegovu izložbu slika

Prosinačke Roklicerove večeri su obljetničke, sjećamo se dana kada ih je 23. prosinca 2017., tada pod imenom Virovitičke umjetničke večeri, pokrenuo Robert Roklicer i udruga FRIKK. Bila je to senzacija za naš mali grad: Čuj to, poezija u kolodvorskom kafiću? I još subotom navečer! Te subote glavni gost bio je Milko Kiš, a caffe bar Cug pun kao šipak. Sve ostalo je već ušlo u legendu! Četvrtu godišnjicu okupljanja pjesnika, prozaika, fotografa, slikara, glazbenika, dramskih umjetnika i svih onih koji vole, cijene i poštuju njihov rad obilježit ćemo pjesmama i slikama Virovitičanina Matea Balabana.

<<<  FRIKK-ova umjetnička večer u CUG-u pokazala koliko publici nedostaju okupljanja oko stripa, rocka, književnosti i poezije

Mateo Balaban rođen je jednog lijepog subotnjeg dana 07.07.1990. godine. U rodilištu je bio najglasniji od svih beba i samo je nastavio biti tako glasan. Osnovnu i srednju školu završio je u Slatini, a diplomu stručnog prvostupnika ekonomije stekao je u Virovitici. Trenutno radi kao prodavač premium rakije za istarsku destileriju. Prvu pjesmu je napisao u prvom razredu osnovne škole, a prvu sliku naslikao prije četiri godine. Za njega je slikarstvo produžena ruka pjesništva.

Mateo je do sada naslikao oko tristotinjak slika i napisao dvije knjige. Knjige se zovu: Kiša bordo i Autor kaosa. U obje knjige možemo vidjeti slike koje su naslikane, prozu i poeziju. Slike su abstraktnog karaktera.

<<< Deset pjesama Matea Balabana

Ono što moramo znati je da je za Matea umjetnost kao medij za nošenje sa životom i životnim situacijama. Slikarstvo koristi za nošenje sa day-to-day situacijama. Na primjer: netko predugo stoji na crvenom na semaforu, odeš u trgovinu i zaboraviš novčanik, izgubiš ključeve od stana, proliješ crno vino po bijeloj košulji, kava kada zakuha i prospe se po štednjaku, kada imaš zanoktice ili su ti usne ispucale, kada se zalede stakla na automobilu u tiho zimsko večer, a ti bi želio odmah krenuti. U suštini, sve one male ljutnje koje nemaju prevelikog utiska na osobu, ali se događaju i ono što je bitno je to da se te „mini“ ljutnje „otpuste“. „Otpuste“ kako se ne bi nataložile. Za Matea nisu bitne boje, bitna je ona emocija koja se javila kada je izgubio ključeve od stana, a za te ljutnje nema žalbenog vijeća kojemu se može obratiti. Upravo zato slikartvo. Možda zbog toga što nemaš kome reći i ispričati, možda zato što određene situacije nisu za spominjanje ali ti se sve te situacije događaju. Zato što se život događa i zato što su tvoje emocije bitne, zato slikarstvo.

<<< Mateo na Facebooku

Pjesništvom se koristi za velike životne promjene. Kada te voljeni napuste, kada ne znaš kako dalje, kada se osjećaš usamljen u punoj prostoriji i kada u sebi glasno vrištiš, a ne želiš se čuti i još manje želiš da te drugi čuju. Zato pisana riječ. Zbog toga što nekada postane neizdrživo. Zato što nemaš kome reći. Zato što si odbačen, razbijen, tužan, nježan, veseo, sretan, tmuran, jak, slab, veliki ili mali. Jer nema empatije i zato što je moraš sam izgraditi. Pisana riječ je kao zrak za koji se držiš i taj zrak ti da snage za dalje. Zato što je oslonac i vjetar u leđa, zato pisana riječ.

<<< Mateo na Instagramu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri