Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Roklicerove večeri

Ove subote u Cugu legendarni strip umjetnik Dubravko Mataković

  vn           30.11.2018.         4389 pogleda
Ove subote u Cugu legendarni strip umjetnik Dubravko Mataković

Na Roklicerove umjetničke večeri ove subote, 1. prosinca u virovitički Caffe bar Cug na Željezničkom kolodvoru dolazi nam Dubravko Mataković, proslavljeni i nagrađivani strip umjetnik iz Vinkovaca, Virovitičanima poznat i po suradnji s Kazalištem Virovitica (plakat i scenogarfija za Shakspearov, plakat, scenografija i kostimografija Nećeš razbojniče, plakat za predstavu Ćup).  Bit izloženo 28 tabli stripa, a saznat ćemo iz prve ruke i u neposrednom opuštenom razgovoru kako nastaju scenariji i strip crteži, gdje crpi ideje za urnebesno duhovite priče, zašto mu je jevanje u rok bendu ispušni ventil i kako to da nikada nije otišao iz Vinkovaca.

Prve stripove objavio je 1984. gdinu dana prije nego što je u Virovitici osnovan Strup club '85. Stvorio je legendarnu autorsku varijantu Maloga Ivice, u čijemu su društvu bili i “samohrana majka nerotkinja” Veresija, policijski inspektor Dane te učiteljica Samoljuba, a 1989. lansirao je kultni “Prot pikčers”, koji je postao sinonim za njegove stripove. Glištun Gmižić još je jedan Matakovićev nezaboravni junak, a poznat je i po “Overkloking” serijalu.

Mataković je rođen je 20. kolovoza 1959. godine u Ivankovu, a od 1960. godine živi u Vinkovcima gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Godine 1979. upisao se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu i diplomirao 1983. godine na Grafičkom odsjeku u klasi profesora Ante Kuduza.

Od 1993. do 1995. je bio uposlen na Vinkovačkoj televiziji kao dizajner vizualnog identiteta, scenograf i glavni kreator, producent i redatelj televizijskih reklama.

Izradio je više desetaka plakata za razne komercijalne i druge potrebe (plakati Salona stripa, kazališni plakati, plakati za razne glazbene koncerte, Vinkovački ratni plakat, plakati Studentskog lista itd.), likovno, grafički i ilustracijama opremio oko 35 omota  CD-a raznih glazbenika u produkciji Croatie records i više omota CD-a drugih nakladnika.

Likovno je oblikovao i izradio ilustracije za desetke knjiga i udžbenika (Ogranak Matice hrvatske Vinkovci, Školska knjiga, Profil itd.)

U povodu 90. godišnjice kazališta u Vinkovcima, 2010. je grafički i likovno opremio monografiju Vinkovačka kazališna tradicija autorice Antonije Bogner u izdanju Gradskog kazališta ''J. Ivakić'' Vinkovci.

Preko 30 godina se intenzivno bavi stripom. Objavljivao je u raznim visokotiražnim novinama i časopisima (Studentski list, Polet, Večernji list, Jutarnji list, Novi list, Nedjeljna Dalmacija, Tribuna, Ten, Mladost, Smib, Modra lasta, Ok!, Vox, Godine nove, Stripoholic, Bruh itd.). Do sada je objavio trinaest strip albuma.

Redovito tjedno objavljuje strip na portalu Net.hr (od 2004. godine blizu 1000 tabli), u Smibu (od 1984. godine) i u Ok!-u (od 1984. godine).

Za osječki HNK 2010. napravio je strip po tekstu B. Brechta Opera za tri groša za potrebe istoimenog mjuzikla u režiji Željka Vukmirice.

Godine 2008. izradio je animiranu špicu (scenarij, crtež, animacija, scenografija i režija) za zagrebački Animafest - međunarodni festival animiranih filmova, te bio član međunarodnog žirija.

2012. godine je završio rad na animiranom filmu Cigla (scenarij, knjiga snimanja, glavni crtež, scenografija i  režija) u produkciji Zagreb filma.

2006. godine je napisao tekst za komediju Iz Kabula s ljubavlju (po motivima istoimenog stripa) koja se izvodila u profesionalnoj produkciji vinkovačkog kazališta ''Joza Ivakić'', a za predstavu je napravio i  scenografiju, oblikovao kostime, glazbu i plakat.

2012. godine je napisao tekst te izradio scenografiju, oblikovao kostime i plakat za nastavak iste predstave- Iz Kabula s ljubavlju TU ( po motivima iz stripova).

Od 2013. do 2017. je bio uposlen u kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima gdje je obavljao poslove scenografa i grafičkog dizajnera.

Oko osamnaest godina je djelovao kao samostalni umjetnik, član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika u Zagrebu.

Vodio je više strip radionica za djecu i mladež u organizaciji škola i knjižnica, između ostalog strip radionice na drugom i trećem ektE festivalu (2016. i 2017. godine) u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku.

Od 2013. kao umjetnički suradnik predavao je na kolegijima Strip i Ilustracija na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

2016. godine, u zimskom semestru je predavao na izbornom kolegiju Strip na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Od 2017.  je uposlen na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i na Diplomskom studiju Ilustracija predaje Grafičko pripovijedanje, Oblikovanje likova i karaktera i Suvremene grafičke tehnike.

Mentorski vodio Umjetničku praksu sa studentima Diplomskog studija Ilustracije u sklopu projekta oslikavanja Dječjeg odjela i ambulante ortopedije u KBC Osijek, 2017. godine.

Član je HDLU u Osijeku.

Imao je niz samostalnih i zajedničkih  izložbi slika i stripa u Hrvatskoj i inozemstvu.

Ovjenčan je brojnim nagradama: 2. nagrada za strip Protman, leteći milicionarac i Čovjek frižider, natječaj časopisa Mladost, Beograd (1986.), 1. nagrada za strip Tetak trinaesti- četrnaesti dio, časopis NON, Beograd (1988.), Nagrada za scenarij, Salon stripa, Vinkovci (1992.), Nagrada za groteskni strip, Salon stripa, Vinkovci (1992.), Grand prix Salona stripa, Vinkovci (1995.), Zagrebački salon, Nagrada za primijenjenu umjetnost - za svekoliki doprinos hrvatskom stripu (1997.), Slavonski biennale, nagrada Ex Aeuqo za slikarstvo (2002.), Godišnja Nagrada Vukovarsko - srijemske županije za doprinos u kulturi (2010.), DORF, Nagrada za životno djelo (2017.)

Odlikovan je redom Danice hrvatske za zasluge u kulturi i Spomenicom domovinskog rata.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Roklicerove večeri