Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Županija

Ovako štedi HDZ: troje župana i gradonačelnik 10 dana putovali Amerikom, Kubom i Kanadom. Put smo im platili mi

  Drago Hedl/Telegram           01.09.2022.         4377 pogleda
Ovako štedi HDZ: troje župana i gradonačelnik 10 dana putovali Amerikom, Kubom i Kanadom. Put smo im platili mi

Deset dana, osam gradova i tri države: New York, Pittsburgh, Detroit, Cleveland, Toronto, Miami, Washington i Havana – u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Kubi. Zvuči kao atraktivna turistička ponuda, zanimljiv, dinamičan i uzbudljiv godišnji odmor, no radi se o studijskom putovanju namijenjenom predstavnicima jedinica lokalne samouprave – dakle županijama, gradovima i općinama – kao i zaposlenicima iz komunalnog sektora.

Na netom završenom studijskom putovanju, bilo je i troje slavonskih župana, Damir Dekanić (Vukovarsko-srijemska županija), Antonija Jozić (Požeško-slavonska) i Igor Andrović (Virovitičko-podravska), te jedan gradonačelnik, prvi čovjek Daruvara, Damir Lneniček. Svi četvero članovi su HDZ-a, a Antonija Jozić ima i visoku stranačku funkciju: članica je predsjedništva i na 19. općem saboru HDZ-a, 11. lipnja ove godine, dobila je najviše glasova - piše Drago Hedl na portalu Telegram.

Zanimljivo je i tko je organizator

Organizator putovanja je časopis Komunal, čiji je izdavač Centar za razvoj i ulaganja iz Rijeke, a vlasnik i direktor Marijan Kavran. Na upit Telegrama Kavran je rekao kako je trošak puta svakog sudionika bio oko četiri tisuće eura.

No, jedan općinski načelnik iz Slavonije, s kojim smo razgovarali, a koji je također bio pozvan na studijsko putovanje, veli da je cijena bila oko 39.000 kuna. Dodao je kako u to nisu bili uračunati troškovi prehrane, putnog zdravstvenog osiguranja, ishođenja viza, kao ni ulaznice. “Cijena je bila previsoka i odbio sam ponudu”, rekao je za Telegram.

Časopis Komunal 11. srpnja 2022. najavio je svoje ”prvo prekooceansko studijsko putovanje” koje će sudionicima pružiti priliku da se tijekom posjete SAD-u, Kanadi i Kubi ”kroz sadržajan itinerar” upoznaju ”s američkim specifičnostima upravljanja komunalnom infrastrukturom i javnim sektorom”.

‘Kuba je po mnogočemu specifična’

U pojašnjenju – koje se očito učinilo važnim za odluku troje slavonskih župana i jednog gradonačelnika da se otisnu na daleki i skup put – stajalo je i sljedeće: ”SAD i Kanada gospodarski su najsnažnije zemlje zapadne hemisfere, predvodnice industrijskog razvoja, financijske i investicijske meke te članice G7 skupine. S druge strane, Kuba je po mnogočemu specifična država Srednje Amerike. Unatrag nekoliko godina bilježi sve masovniji turizam, ali unatoč tome, većina stanovništva živi u siromaštvu. Prva je to komunistička država na zapadnoj polutci, a gospodarsko otvaranje tek je u povojima’.’

<<< Hrvatska delegacija u posjeti dijaspori u Americi: Među njima i župan Andrović

”Sudionike očekuje dinamičan program koji uključuje niz sastanaka s predstavnicima američkih, kanadskih i kubanskih institucija i organizacija te predstavnicima hrvatske dijaspore, veleposlanstava i konzulata, ali i obilazak komunalne infrastrukture s ciljem prijenosa znanja i iskustava u ciljanim područjima”, stoji u primamljivoj ponudi časopisa Komunal.

Još HDZ-ovih župana planiralo na put

Marijan Kavran, direktor Centra za razvoj i ulaganje u gospodarstvu i kulturi, bio je vrlo razgovorljiv i detaljno je opisao uzbudljivo putovanje. Kaže kako su na put trebali ići i brodsko-posavski župan Danijel Marušić, te karlovačka županica Martina Furdek-Hajdin, (također oboje iz HDZ-a), ali su odustali u posljednji čas zbog neodložnih obveza.

Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija, čiji su čelnici bili na putu u Kanadi, SAD-u i Kubi, na svojim službenim internetskim stranicama objavili su opširnu, potpuno identičnu vijest, čak i pod istim naslovom: ”Hrvatska delegacija posjetila kanadske ‘smart gradove’ Kitchener i Mississaugu: Dogovoreno održavanje skupa ‘Invest in Slavonija’ tijekom 2023.”. Kako je identičnu vijest o tome na svojim internetskim stranicama objavio i časopis Komunal, ona je očito preuzeta s njihovog portala. Međutim, zanimljivo je da u produžoj informaciji od 450 riječi, nema ni slova što su delegacije radile u SAD-u i na Kubi.

Kuba se apsolutno nigdje ne spominje

Zanimljivo, posjet Kubi ne spominje se ni na portalu HRT-a koji je jedini od važnijih hrvatskih medija izvijestio o studijskom putovanju troje slavonskih župana i jednog gradonačelnika. Oni spominju samo Kanadu i SAD, te navode da su uz župane i gradonačelnika (koje novinar naziva ”političkim vrhom Slavonije”) putovali i Jozo Jović, član uprave tvrtke Bjelin iz Otoka, u Vukovarsko-srijemskoj, Dekanićevoj županiji, te njegova (Jovićeva) supruga Silvia Jović, direktorica poduzeća EKO gradnja iz Darde, u Osječko-baranjskoj županiji. S njima je, kao vođa puta, išao i glavni urednik časopisa Komunal i organizator putovanja, Marijan Kavran.

Sve troškove podmirila je Županija

”Izaslanstvo na putovanju nije imalo stručnog vodiča ili prevoditelja. Trošak putovanja u iznosu od 29.800,00 kuna platila je Vukovarsko-srijemska županija. Župan Dekanić nije uzimao akontaciju prije putovanja, a obračun dnevnica još nije u proceduri”, kažu iz Dekanićeve županije.

Iz virovitičko-podravske županije također su nam odgovorili da je trošak puta župana Androvića na ”studijskom putovanju” bio 29.800 kuna, što je platila županija. Kažu da ni Andrović nije prije puta podizao dnevnice, a da obračun još nije napravljen.

Objašnjavaju zašto su, među ostalim, troje župana i jedan gradonačelnik na putu po SAD-u i Kanadi imali brojne susrete s predstavnicima iseljeništva. To je vele zbog ”uključivanja dijaspore u gospodarski život krajeva koji su proteklih godina bili značajno pogođeni negativnim demografskim trendovima”, pa su ”ponovljeni pozivi tvrtkama i pojedincima da se sa svim financijskim i kadrovskim resursima uključe u gospodarski život RH i da prilikom narednog posjeta Hrvatskoj posjete Slavoniju te da na licu mjesta dobiju dodatne informacije oko uvjeta investiranja, ali i za druge mogućnosti konkretne suradnje dijaspore s područnom i regionalnom samoupravom”.

‘Ne, nije to bilo turističko putovanje’

Objasnili su i zašto je ”studijsko putovanje” obuhvatilo i Kubu: ”Na Kubi se proveo dan i pol i tu se put koncipirao na obilasku kulturne baštine koja je pod UNESCO-m budući da Kuba svoj turizam razvija upravo na kulturnoj baštini, digitalizaciji muzeja i Centara za posjetitelje, gdje je upravo UNESCO uložio velika sredstva”, kazali su.

“Poveznica je to s Virovitičko-podravskom županijom koja je u obnovu kulturne i prirodne baštine u proteklih nekoliko godina kroz sredstva EU uložila gotovo 300 milijuna kuna obnavljajući ruševne dvorce i Centre za posjetitelje, a također u VPŽ se nalaze i dva parka prirode koji su pod UNESCOM”, dodali su kako se ne bi stekao dojam da su župan i njegovih troje stranačkih kolega bili na turističkom putovanju.

Cijeli članak možete pročitati ovdje

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Županija