Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Virovitica

Ova motika i metla kupit će djeci knjige za školu i platiti račune

  Marija Lovrenc/VLM           28.07.2010.         4323 pogleda
Ova motika i metla kupit će djeci knjige za školu i platiti račune

- Volim raditi i ne znam što bih dala da mogu ostati. Preko mojih ruku prošle su sadnice cvijeća, suhe grane u gradskom parku, motike kojima sam kopala gredice... U vojarni, gdje sam u kantini radila 15 godina, eto me opet, ali s motikom u rukama, sada čistim rubnjake na parkiralištu - priča nam Slavica Rasinec (45) iz Virovitice posljednjeg dana na svome privremenom radu u javnim radovima na virovitičkim ulicama.

Radi i za četvero djece

Posao je dobila u prvoj skupini prije četiri mjeseca zahvaljujući suradnji Grada i HZZ-a te komunalca Flore, koji im osigurava opremu, edukaciju i daje radne zadatke. Ponavlja kako bi dala sve da može na posao doći i sutra.

- Imam četvero djece, od toga dva školarca i dvoje nezaposlenih. Suprug ima 3000 kuna plaću u Cestama, a primamo i dječji doplatak od 400 kuna. No imati još jednu plaću i moći kupiti dovoljno hrane i potrepština za normalan život, na to sam gotovo zaboravila - ne skrivajući suze govori Slavica dok mete kamenje i travu. Isto razmišlja i njezina kolegica Roberta Mihaljenović (43), po struci trgovkinja i suradnica u razrednoj nastavi.

Bude i za kruh i mlijeko

Obje su posao tražile godinama i sada strahuju da će se ta praksa ponoviti.

- Ova motika, lopata i metla mojoj će djeci kupiti knjige i torbe za školu, platiti račun za struju sinu studentu, a ostane li za kruh i mlijeko, suprug i ja bit ćemo sretni - poručuje Roberta, koja će u javnim radovima provesti cijelo ljeto. - Kad navršite 40, možete zaboraviti na poslovne prilike. Radila bih i za 1500 kuna, ali mi se ni to ne nudi - tužno kaže Roberta i nastavlja strugati travu s kamenja.

Tijekom blagdana Rokova u kolovozu bit će posla u 3 smjene 

 U javnim radovima u Virovitici i okolici ove će godine raditi tri skupine zaposlenika, 47 osoba koje dugo ne mogu naći posao, socijalno ugroženi građani, osobe bez radnog iskustva i NKV-radnici. Plaća im je oko 2500 kuna, a posao dobivaju suradnjom Grada, koji ih plaća, i HZZ-a.

- Mi ih obučavamo za rad s kosilicama i trimerima, dijelimo radne zadatke i nadziremo obavljeno. U kolovozu, kada traje Rokovo, posla će biti u tri smjene. Bez njih bismo morali sami zaposliti djelatnike tijekom ljeta zbog povećana opsega posla - kaže Nedjeljka Županić iz Flore.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

freeman
2.8.2010. 15:08
pa zna se valjda
anakonda
30.7.2010. 16:05
A kako je u drugim gradovima:
SVEUČILIŠNI KAMPUSI U ZAGREBU i Rijeci, centar za stotinjak udruga u Puli, POS u Zagrebu i Zadru te gospodarska zona u Karlovcu samo su neki od primjera civilne prenamjene bivših vojnih objekata

SVEUČILIŠNI KAMPUS u Rijeci na Trsatu jedan je od dvaju najvećih projekata preuređenja vojnog objekta u civilne svrhe, tamo će se premjestiti velik dio riječkog sveučilišta, studentski dom i nova gradska bolnica Sveučilišni kampusi u Zagrebu i Rijeci, gradski centar za smještaj i rad stotinjak civilnih udruga u Puli, poticajna stanogradnja u Zadru i Zagrebu, državni arhivi u Dubrovniku i Zadru, višenamjenska sportska dvorana za 8000 gledatelja u kojoj će se igrati i utakmice Svjetskog rukometnog prvenstva u Zadru, Muzej Domovinskog rata u Vukovaru, sportska dvorana u Splitu, Sveučilište u Osijeku, studentski dom i Tehnološki park u Varaždinu, županijska gospodarska zona u Karlovcu samo su neki od primjera kako su bivše vojarne pretvorene u znanstvene, kulturne, sportske i poslovne sadržaje.
Najvrednija i najambicioznija prenamjena vojnog objekta u povijesti Hrvatske nedvojbeno je gradnja suvremenog znanstveno-učilišnog kampusa zagrebačkog sveučilišta na prostoru bivšeg vojnog kompleksa u zagrebačkom naselju Borongaj. Na čak 920 hektara zemljišta već je počela dogradnja, a kad cijeli projekt bude gotov, na Borongaju će biti pravi mali znanstveno-sveučilišni grad za više od 40.000 studenata, sa studentskim domom za više od 5000 stanara. Tamo će se preseliti šest fakulteta, tri znanstvena instituta, studentski dom i restoran, brojni popratni sveučilišni i sportski sadržaji..........

Zašto se mi u Virovitici razlikujemo od drugih gradova?????
mladamajka
29.7.2010. 18:18
e kad bi se bilo tako jednostavno zaposlit u flori.... samo ti treba debela veza u hdz-u.

banda jedna.
freeman
29.7.2010. 9:07
Nijedan posao nije sramota ako je častan, a ovaj jest. Ovim se člankom indirektno vraćamo na problematiku bivše vojarne. Činjenica je da se besmislenim aktom i "potezom pera" ukinila najbolja virovitička firma i to zbog i samo interesa nekoliko pojedinaca (prestrašno). Svakodnevno prolazeći pored vojarne vidim u kakovom je stanju, zarasla, devastirana i pokradena u najvećem dijelu. I ne može mi nitko reći da je Grad dobio time što je smjestio razno razne udruge, kojih tamo zapravo niti nema (žali bože dobivenog prostora - čast izuzecima), a koje su imale prostor i prije preseljenja. Volio bih kada bi netko to ozbiljnije (i bez utjecaja dnevne politike) analizirao i napisao ovdje nešto o tome.


Još iz kategorije Virovitica