Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Zdravstvo

Otvoreno pismo ministru Berošu: Očekivanja da riješite barem jedan od velikih problema našeg zdravstvenog sustava očigledno su bila prevelika

  sdp/vn           22.01.2024.         1551 pogleda
Otvoreno pismo ministru Berošu: Očekivanja da riješite barem jedan od velikih problema našeg zdravstvenog sustava očigledno su bila prevelika

Zastupnica u Europskom parlamentu prof.dr.sc. Romana Jerković, dr.med. i zastupnica u Hrvatskom saboru prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med. poslale su ministru Viliju Berošu otvoreno pismo u kojem ga upozoravaju na nepregledne i duge liste čekanja, previsoku smrtnost od karcinoma, devastiranu primarnu zdravstvenu zaštitu, nedostatak liječnika i medicinskih sestara i katastrofalno loše zdravlje nacije. Prenosima ga u cijelosti.

Poštovani ministre Beroš,

Ulazimo u četvrtu godinu Vašeg mandata. Očekivanja da riješite barem jedan od velikih problema našeg zdravstvenog sustava očigledno su bila prevelika. Vaš je zadatak bio ponuditi kvalitetna i upotrebljiva rješenja za sustav koji već desetljećima grca u dugovima, a građanima postaje sve nedostupniji. Uz to je opterećen korupcijom i klijentelizmom, a iznad svega lošim upravljanjem, čime se novac poreznih obveznika baca u vjetar. Ovo su trenutačno najveći problemi naše zdravstvene skrbi, za koje niste ponudili sustavna rješenja primjenjiva u praksi:

1. Liste čekanja
Liste čekanja za specijalističke preglede u javnom zdravstvu nepregledne su i duge, a u privatnim se klinikama mogu obaviti u svega nekoliko dana. Na prvi pregled gastroenterologa u Zagrebu pacijenti čekaju najmanje 140 dana, u Zadru 189 dana, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji čak 228 dana. Pacijenti u Osijeku na MR abdomena čekaju 222 dana. U Belgiji se na ultrazvuk dojke čeka tjedan dana, u Zadru 253 dana, Zagrebu 71 dan, Rijeci 154, Osijeku 161, a Splitu 64 dana. U Klinici za dječje bolesti na alergotest na alimentarne alergene za djecu čeka se 190 dana. Na kontrolni pregled dječjeg i adolescentnog psihijatra u Zagrebu čeka se i do 169 dana (podaci preuzeti s https://liste.cezih.hr/). Mnogi onkološki bolesnici u Hrvatskoj čekaju na početak zračenja i po 90 dana.

Tek nedavno naložili ste ravnateljima bolnica da smanje liste čekanja ispod 270 dana. Što ste čekali do sada? Koliko dugo će izdržati pojačani rad djelatnika popodne i vikendima? Kao da zaboravljate da imamo ozbiljan manjak liječnika u javnom zdravstvu, kao da niste svjesni da će ih zbog loših uvjeta rada svakim danom biti sve manje i kao da ne znate da rade svakodnevno na granici izdržljivosti. No, to kao da nije Vaša odgovornost.

2. Previsoka smrtnost od karcinoma
Imamo katastrofalno loše ishode liječenja od karcinoma, drugi smo najgori u Europskoj uniji po smrtnosti. Nevjerojatno je da trošimo više od europskog prosjeka, a rezultati su nam gotovo pa najgori. Naš zdravstveni sustav ne prati svoje ishode, kasno dijagnosticiramo malignu bolest, odnosno s liječenjem se započinje u poodmakloj fazi bolesti, što je u direktnoj vezi s lošijom prognozom i povećanom smrtnošću. Karcinom se u 40% slučajeva može spriječiti, a jedan od najučinkovitijih načina za to je i ulaganje u zdravstvenu pismenost građana. Unatoč toj znanstvenoj činjenici mi nemamo dovoljan broj javno-zdravstvenih kampanja usmjerenih na zdrave stilove života.

Jednako tako nemamo ni uspostavljene kvalitetne nacionalne probire u cijeloj Hrvatskoj na sijela poput raka grlića maternice, dok nam je odaziv na kolorektalni probir toliko nizak da program možemo nazvati neučinkovitim. Također, prema godišnjem izvješću o stanju zdravlja u Hrvatskoj (EK u suradnji s OECD) pojavnost karcinoma vrata maternice u Hrvatskoj je znatno veća među ženama lošijeg imovinskog stanja. Ovaj podatak samo ukazuje na činjenicu da ste uspjeli javni zdravstveni sustav, koji bi trebao biti dostupan svima, učiniti pogodnim samo za one boljeg imovinskog stanja.

Poražavajuće je da je Sabor prije više od tri godine usvojio „Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030., kojeg su napisali naši najbolji onkološki stručnjaci, a da Vi niste bili u stanju učiniti ništa za njegovu implementaciju. Kao da niste ministar zdravstva Republike Hrvatske.

U sklopu provođenja Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021- 2026.godine na raspolaganje smo od Europske unije dobili 85 milijuna Eura za nabavu sofisticirane onkološke opreme. Na sjednici Vlade održanoj 28. prosinca 2023.godine donesena je odluka o nabavi spomenute opreme, međutim u iznosu od 55 milijuna Eura, umjesto 85. Ako znamo da je rok za korištenje ovih sredstava bio kraj 2023.godine, ZNA SE i gdje je nestalo preostalih 30 milijuna Eura.

3. Devastirana primarna zdravstvena zaštita (PZZ) i nedostatak liječnika i medicinskih sestara
U više navrata upozoravani ste od oporbe, strukovnih udruga te udruga pacijenata kako je primarna zdravstvena zaštita, koja bi trebala biti temelj zdravstva, kadrovski devastirana. Mnogi naši građani uopće ne mogu do svog obiteljskog liječnika, pedijatra ili ginekologa, i to ne samo u ruralnim sredinama i otocima, već i u većim gradovima.

U Hrvatskoj trenutno nedostaje gotovo 300 obiteljskih liječnika, 110 ginekologa i 90 pedijatara. Stanje će uskoro biti još gore jer mnogi kolege odlaze u mirovinu, a nema dovoljno mladih liječnika koji bi ih zamijenili. Mnogi liječnici pokrivaju po 2-3 ambulante, rade brojni umirovljenici. Tko će liječiti naše građane kada u narednih 5 godina preko 800 liječnika obiteljske medicine ode u mirovinu?

Navodite da ste osigurali do kraja ove financijske perspektive 922 specijalizacije ukupne vrijednosti od 130 milijuna Eura. Sve to lijepo zvuči i daje nadu da će se kroz narednih 4-6 godina, koliko traju specijalizacije, smanjiti kadrovska devastacija sustava. No, prava je istina da se na specijalizacije javljaju kolege koji već rade u PZZ, a malo je novih. Mlade liječnike niste motivirali da se prijave na specijalizaciju iz Obiteljske medicine. Osim toga, što se tiče obiteljske medicine, ništa se značajnog nije promijenilo, niti jedan poslovni proces nije unaprijeđen, a administrativno opterećenje je čak i veće.

Objedinjeni hitni bolnički prijemi krcati su pacijentima, od kojih je preko 50% nehitnih, a Vi tek sada predlažete mjere koje neće zaživjeti bez dodatnih izmjena zakona i bez sveobuhvatne edukacije građana te osnaživanja PZZ.

U Hrvatskoj nedostaje gotovo 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. U javnost puštate priče o visokim plaćama liječnika (koji se nalaze među prvih 5000 u COP-u), a namjerno propuštate navesti da se radi o ukupnim primanjima uslijed velikog broja odrađenih prekovremenih sati, dežurstava i pripravnosti.

4. Katastrofalno loše zdravlje nacije
Neovisne europske institucije ukazuju da nam je stopa pušenja za 19% viša od prosjeka EU, najdeblji smo u Europskoj uniji, a liječenje bolesti povezanih s debljinom košta nas godišnje 1.7 milijarde Eura. Stopa konzumacije alkohola među adolescentima je među najvišima u Europi. U 2019. godini upravo su rizici povezani s načinom života bili zaslužni za 44% svih smrti u Hrvatskoj. Iako je prosječni životni vijek hrvatskih građana ispod prosjeka Europske unije, nakon pandemije očekivana životna dob dodatno se smanjila za tri godine.

Sve ovo ukazuje na loše stanje zdravlja nacije koje će se u budućnosti samo dodatno pogoršati. Vaše ministarstvo u posljednje četiri godine nije uložilo dovoljno u kvalitetne politike prevencije i podizanje zdravstvene pismenosti građana. Ali, u međuvremenu odbijate svaki dobar prijedlog oporbe poput SDP-ova prijedloga izmjena Zakona o zabrani prodaje energetskih pića mlađima od 18 godina.

Ministre Beroš, vatrogasnim, nedovoljno razjašnjenim i poluprovedivim mjerama "krpate" naš zdravstveni sustav, bez jasne vizije kako riješiti pitanje financijske, kadrovske i organizacijske neodrživosti, rastućih dugova, nerealnih cijena usluga i limita, visoke smrtnosti od onkoloških bolesti, lista čekanja i birokracije. Naš zdravstveni sustav je u alarmantnoj krizi upravljanja. Primjerice, paradoksalno je da je HZZO samo jednoj privatnoj klinici posljednjih 15 godina platio gotovo 150 milijuna Eura, a istovremeno jedan od najsofisticiranijih uređaja u medicini, PET/CT, košta od 1.5 do 2.5 milijuna Eura. Uređaji za zračenje, CT-ovi koštaju i daleko manje.

Naši građani zaslužuju dostupno i uređeno zdravstvo, koje Vi niste omogućili. Stoga će to uskoro biti naša zadaća.

Prof.dr.sc. Romana Jerković, dr.med., zastupnica u Europskom parlamentu
Prim.dr.sc. Andreja Marić, dr.med., zastupnica u Hrvatskom saboru

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo