Banner
HAK zbog olujnog vjetra zatvorio A1 kod Sv. Roka te niz cesta prema jugu
DHMZ: Oblačno, vjetrovito i kišno vrijeme, u višem gorju snijeg
Osječki KBC nabavlja PET/CT uređaj
Piletić: Vlada pomaže umirovljenicima petim paketom mjera
Okrugli stol o umjetnoj inteligenciji - Hrvatska još nema nacionalnu strategiju
Vrhovni sud: Sudska odluka nema značenje kakvo joj pripisuje udruga Franak
Feministička udruga Ženska soba u kampanji za prava žrtava kaznenih djela

  Kultura

Otvorena prva izložba članova Foto kluba Virovitica

        19.04.2009.         5837 pogleda
Otvorena prva izložba članova Foto kluba Virovitica

U Gradskoj knjižnici i čitaonici otvorena je prva izložba fotografija članova Fotokluba Virovitica - «Virovitica našim očima».  Po izboru povjesničara umjetnosti Josipa Mikolčića izloženo je 40 fotografija 21 autora: Borisa Kozjaka, Davora Resnera, Ervina Kajzera, Gorana Gazdeka, Hrvoja Culeka, Ive Knežević, Ivana Kršića, Ivana Šempera, Kristijana Toplaka, Krunoslava Lukačića, Mateja Sudara, Marije Lovrenc, Marija Romulića, Dražena Stojčića, Matije Turkalja, Mije Pavelka, Mladena Vlainića, Olivera Bešića, Saše Kovačevića, Tomislava Saića i Siniše Petrovića.

Foto klub Virovitica osnovan je 11. rujna 2007. godine. Okuplja više od 20 članova, fotografa amatera i profesionalaca. Predsjednik Ivan Kršić na otvaranju izložbe naglasio je zajedničku ljubav prema fotografiji koju članovi žele objediniti u jednu cjelinu. «Ovu izložbu smatramo tek uvertirom u ono što foto klub može i želi napraviti u budućnosti. Pokušat ćemo vam predstaviti jedan oblik umjetnosti, koji je vrlo malo zastupljen u kulturnom životu našeg grada, a svakodnevno sveprisutan u svim oblicima medija», rekao je Kršić obećavši da klub to ispraviti organizirajući izložbe kako bi još bolje predstavili virovitičke fotografe.

O kulturi fotografije, važnosti okupljanja u foto klub i fotografijama autora govorio je Josip Mikolčić. «Još donedavno je tek mali broj virovitičkih entuzijasta imalo volje i odlučnosti svoje viđenje svijeta kroz objektiv fotoaparata pokazati javnosti. Unatoč činjenici da je fotoaparat jedan od najraširenijih i najdostupnijih čudesnih naprava suvremenog svijeta, broj ljudi koji se na bilo koji način bave fotografijom i nije tako velik», rekao je u uvodu Mikolčić.

Izložene fotografije nastale su u rasponu od 2006. do 2009. godine. Unatoč tome što je tema «Virovitica našim očima» dosta je široka, autori su uglavnom birali iste ili slične motive - crkva, dvorac, zgrada fine, park... Baš u tome prof. Mikolčić vidi karakter različitih osobnosti jer se motiv, u zavisnosti od autora potpuno drugačije primjećuje i interpretira s konkretnim ili prenesenim značenjima, ozračjima ili asocijacijama. «Autori su se inspirirali čovjekom, krajolikom, arhitekturom, svjetlosnom i kolorističkom senzacijom, meteorološkim fenomenom, pokretom i mistikom trenutka», kazao je Mikolčić dodavši kako se autori međusobno razlikuju u čitavom nizu elemenata - od iskustva i opreme, pa do nadahnuća i percepcije, što je u konačnici dovelo do vrlo bogatog i dinamičnog sadržaja izložbe, koja nesumnjivo predstavlja značajan doprinos popularizaciji i širenju kulture fotografije.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivica Kirin koje je obećao potporu u radu kluba jer je on od povijesne važnosti za grad. «Virovitica je, jedini grad uz Zagreb koji je imao foto klub prije stotinu godina», rekao je Kirin.

Doajenu virovitičke fotografije, umirovljenom novinaru Ervinu Mačkoviću svečano je uručena članska iskaznica. Uz nju, članica kluba Marija Lovrenc, uručila mu je i dar - njegovu karikaturu rad virovitičkog karikaturiste i člana fotokluba Siniše Petrovića.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

magistar
21.4.2009. 20:26
i dalje vi praznoglavci lajete na mjesec, dok jedni rade sve za dobrobit svojih građana drugi biseri kao nespašeni pljuju na sve oko sebe....nono da li ja to osjećam ljubomoru kod vas????
tomislav
21.4.2009. 19:42
Nek se cuje nek se zna mi smo jedna partija a a a !
B-B-B
21.4.2009. 16:19
Tomislave ova izložba je organizirana iz gradskog odbora HDZ-a.
tomislav
20.4.2009. 3:41
Isto tako ne pojavi se ovdje i ime g. Vandjije cija prezentacija je u istom prostoru objavljena na ovom netu prije nekog vremena, dakle, imao je ovaj fotograf izlozbu a i njegove fotografije na ovom netu/adresi smo vidjeli. To kazem zato sto su mi se te fotografije jako dopale (sjecam se onog suncokreta u polju - kao da je van Gog u fotografiji ako nije pretjerano reci) i mislim da treba dijeliti klupski rad od potpuno individualnog kako vec kome odgovara i oba nacina trebaju biti u respektu medjusobnom a ako ima zelja za kontaktom i uvazavanjem tim bolje za fotografiju.
tomislav
20.4.2009. 3:19
Cestitke, ako tradicija ide 100 godina u nazad onda ce tu biti dobrih stvari i u buducnosti. Evo i dobar izvor za fotografije na ovom netu.


Još iz kategorije Kultura